De Afrikaanse Lelie wordt ook wel liefdesbloem genoemd. Komt uit Zuid-Afrika. De originele naam is Agapanthus. Een geweldige tuinplant die je buiten kunt opkweken en zich prima voelt op een balkon of terras. Er zijn zeven soorten die allemaal prachtige kleuren hebben. Paars, blauw en wit zijn de kleuren die je bij deze plant tegen komt. De Afrikaanse Lelie is er als eenjarige maar ook verkrijgbaar als vaste plant. Een populaire balkonplant met stelen die 50 tot 75 cm. lang zijn. Deze snelgroeier heeft niet zo heel veel verzorging nodig.
Vaste plant
De Agapanthus hybrid “Nothern Star” is een vaste plant die je kunt aanplanten in de border. De bloemen zijn intens blauw en is een echte vlinder- en bijenlokker. De plant is winterhard tot -12° Celsius.De uitbundige bloei van deze plant begint al op jonge leeftijd.
Afrikaanse Lelie in pot
De Agapanthus die je in een pot kunt kopen zijn niet echt winterhard. Een temperatuur die to min 5 graden Celcius gaat is echt de limit. Zorg er voor, wanneer het eerste nachtvorstje een feit is, dat je de plant binnen zet. Een ruimte waar het 2 tot 8 graden is, zoals een zolder, garage of schuur, is helemaal prima.
Deze echte zonaanbidder kan prima als kuipplant worden behandeld. Zet de plant op het terras of balkon en je hebt een echte eye-catcher. Wanneer je de Agapanthus het eerste seizoen hebt geplant zul je deze even de tijd moeten geven om te settelen. Gebruik een grondmengsel van potgrond en zand. Zand zorgt voor een goede drainage. De Afrikaanse Lelie heeft namelijk een hekel aan natte voeten (wortels). In het tweede seizoen van deze plant zul je zien dat er echte bloei en groei zal plaatsvinden. Begin met water geven wanneer er daadwerkelijk groei plaatsvind. Vanaf oktober geen water meer geven. De aarde mag af en toe helemaal uitdrogen!
De plant in de wintermaanden zoveel mogelijk met rust laten en beginnen met water en mest geven als je groene bladpuntjes boven de aarde uit ziet komen. Let er op dat in het vroege voorjaar nog wel is strenge vorst kan voorkomen. Zet de potplant dan ’s nachts gewoon weer binnen. Je kunt ook afdekken met vliesdoek. Zal er een aantal nachten vorst aanwezig zijn, laat de plant dan gewoon in je schuur of garage staan. IJsheiligen (14 mei) is meestal de dag dat het nog kan vriezen. Daarna wordt het elke dag beter…
Na de bloei
De bladverliezende Afrikaanse Lelie hoeft niet worden gesnoeid. In het bloeiseizoen kunnen de uitgebloeide stelen tot de grond toe worden afgeknipt. Dit zorgt er voor dat de andere bloeiende bloemen de kans krijgen om hun volle bloei te tonen.
Om je potplant Agapanthus jong en aan de groei te houden is het belangrijk om deze regelmatig te scheuren. Vooral wanneer de planten niet meer bloeien wordt dit euvel vaak verholpen door te scheuren. Dit kan in principe twee x per jaar.
Afrikaanse Lelie stekken
Het vermeerderen van deze Lelie is niet moeilijk. Het beste om deze plant te vermeerdeen is door deze te scheuren. Doe dit in de maand september en wacht to de plant 3 tot 4 jaar oud is. Je kunt de kluit in meerdere stukken scheuren. Schud eerst de overtollige grond uit de wortels en scheur daarna in stukken. Je kunt elk stuk apart aanplanten of in een pot zetten. Geef de planten water en zorg dat de grond steeds wat vochtig blijft.
Zaaien
De Agapanthus kan ook worden vermeerderd door te zaaien. Misschien kun je van je eigen plant zaden winnen. Dit is natuurlijk het leukst. Lukt dit niet dan kun je Agapanthus zaad overal kopen. Zaad dient te worden geweekt voordat je het in een mix van stekgrond met zand zaait. Het kiemen duurt 3 tot 8 weken en kiemt het beste bij een temperatuur van 22 tot 30 graden Celcius.
Kweekkastje
De ontkieming van zaden lukt het beste bij een constante luchtvochtigheid en temperatuur. Een stekstation van Sproution is dan ook een uitkomst.
Voordelen
Een stekstation heeft alleen maar voordelen;
- Geen geknoei met plastic zakjes
- Bespaart ruimte
- Gemakkelijke bevestiging aan een raam.
- Altijd het perfecte klimaat
- Verplaatsbaar
- Ook superhandig wanneer je verticaal wil tuinieren.
- Overlevingskansen van stekjes en zaailingen is veel groter
- Gezonde groei
- Niet zo snel last van ongedierte en ziektes
- Is gemaakt van 100% Bamboe, dus milieuvriendelijk
- Kortom een prima product met vele mogelijkheden.
Wat krijg je?
- Een handig stekstation van bamboe
- Twee covers van plexiglas
- Glaasjes die in de plexiglas ligger passen (is voor de beworteling van stekjes)
- Voor het bevestigen aan een raam, zuignapjes
- Duimschroeven om de cover te bevestigen
Hoe werkt het stekstation
Het stekstation gebruiken is erg eenvoudig. Je begint met een plexiglas cover, die bevestig je aan de achterkant met de meegeleverde zuignappen. Deze zuignappen hebben namelijk een stukje schroefdraad waarmee je ze zo, huts, in de hexagon draait.
Je kan het stekstation nu aan het raam plakken met de zuignappen. Bang dat je stekstation van het raam kukelt? Geen zorgen! Iedere zuignap kan een goede 2 kilo dragen.
In je stekstation kan je stekjes kwijt op diverse manieren. Je kan natuurlijk je eigen potjes in de stekhexa zetten óf gebruik maken van de bijgeleverde ligger met reageerbuisjes.
Je sluit de hexagon af met drie of meer duimschroeven. Zo blijft de luchtvochtigheid in je stekstation lekker hoog én kunnen er geen enge beestjes bij je stekjes komen.
Wil je meer weten over dit handige hulpmiddel bij zaaien en stekken? Klik dan op deze link!
Veelgestelde vragen
Wat zijn de beste tips voor het stekken van Afrikaanse lelies?
Zorg ervoor dat de stekken minimaal twee knopen hebben en snijd ze schuin af. Plaats de stekken in water of stekpoeder voordat je ze in potgrond plant.
Wanneer is de beste tijd om Afrikaanse lelies te stekken?
Het beste kun je Afrikaanse lelies stekken in het voorjaar wanneer de plant actief groeit. Dit geeft de stekken de beste kans om goed te wortelen.
Hoe lang duurt het voordat Afrikaanse lelie stekken wortels krijgen?
Het kan enkele weken tot een paar maanden duren voordat de stekken van Afrikaanse lelies wortels beginnen te ontwikkelen. Geduld is belangrijk tijdens dit proces.
Wat is de ideale temperatuur en lichtinval voor het wortelen van Afrikaanse lelie stekken?
De ideale temperatuur voor het wortelen van stekken ligt tussen de 18 en 24 graden Celsius. Zorg daarnaast voor indirect licht en vermijd direct zonlicht om verbranding te voorkomen.
Hoe vaak moet ik Afrikaanse lelie stekken water geven?
Houd de potgrond vochtig maar niet doorweekt. Geef de stekken water wanneer de bovenste laag van de grond droog aanvoelt, meestal eens per week.
Kan ik de Afrikaanse lelie stekken buiten laten groeien?
Ja, zodra de stekken voldoende wortels hebben ontwikkeld, kunnen ze buiten worden geplant op een zonnige plek met goed doorlatende grond.
Hoe kan ik voorkomen dat Afrikaanse lelie stekken gaan rotten?
Zorg voor een goede luchtcirculatie rondom de stekken en vermijd te veel vocht. Gebruik bij voorkeur een doorlatende potgrond en verminder water geven als de stekken te nat lijken.
Moet ik Afrikaanse lelie stekken bemesten tijdens het wortelproces?
Het is niet noodzakelijk om de stekken te bemesten tijdens het wortelproces. Wacht met bemesten tot de stekken goed geworteld zijn en beginnen te groeien.