De Aglaonema is een bijzondere plant met prachtig blad. Een Nederlandse benaming is eigenlijk niet te vinden, maar soms kom je de naam Koninklijke jungleplant tegen. Ook een aanduiding als Chinese Evergreen wordt wel gebruikt. Deze plant komt in vele variaties voor. Unieke bladpatronen zijn echt de kenmerken van deze plant. De Aglaonema is een neefje van de Dieffenbachia en de Spathiphyllum. Ze behoren allemaal tot de Araceae familie, maar de Aglaonema is wel één van de gemakkelijkste in onderhoud.
Oorsprong
Deze plant komt oorspronkelijk voor in tropische gebieden. In Indonesië en omstreken vindt je deze plant in zijn natuurlijke habitat. Er zijn ongeveer zo’n 55 Aglaonemasoorten bekend, waarvan een klein aantal bekend zijn als kamerplant. De Aglaonema heeft geen stam. Het blad komt zo rechtstreeks uit de grond. De planten worden niet hoger dan 90 cm. en zijn gemakkelijk in de verzorging. Een prima plant die je op een kantoor kunt neerzetten.
Verzorging
Water geven
Deze planten zijn gemakkelijk in de verzorging maar hebben natuurlijk wel aandacht nodig. Begieten geeft weinig problemen. Een tijdje een minimum aan water gaan ze echt niet dood van. Veel water is natuurlijk voor bijna geen enkele kamerplant goed. Pas hiermee dus op. Geef kleine hoeveelheden en controleer of de plant niet te droog is door een vinger in de potgrond te steken. Licht vochtig in de zomer en in de winter is het niet zo erg wanneer de grond goed opdroogt tussen de gietbeurten door
Waar plaats je deze plant?
Van nature komt deze plant voor in het tropisch regenwoud. Een wat donkere plek in de woonkamer vindt de plant helemaal goed. Het is wel zo, dat hoe lichter de standplaats, hoe harder de Aglaonema zal groeien. Zorg er in ieder geval voor dat er niet al te veel direct zonlicht op de plant schijnt. Het blad zal dan verbranden. Per dag mag de plant maximaal 3 uur zonlicht. Een raam op het noorden is één van de beste plekken. De Aglaonema’s die rode tinten in het blad hebben mogen lichter staan dan de groene soorten.
Deze plant heeft overdag een temperatuur nodig van 18 graden Celcius. ‘s Nachts mag de temperatuur niet dalen onder de 12 graden.
Bladverkleuring
Deze plant heeft niet zo snel last dat het blad verkleurt. Mochten de bladeren geel worden, plaats de plant dan een stukje verder van het raam af. Staat de Aglaonema te lang droog, dan krijgt ie te weinig water. Geef snel wat water en je zult zien dat de plant snel bijtrekt. Te veel water uit zich in bruine bladpunten en/of bladranden. Maar soms zullen bladeren afsterven zonder oorzaak. Zolang de plant nieuw blad aanmaakt is er niets aan de hand.
Bloei
Een Aglaonema zal niet snel bloeien. Onder de juiste omstandigheden kan dit echter wel plaatsvinden. De bloemetjes zijn klein. Niet groter dan een centimeter of 3. De bloei zal extra energie aan de plant onttrekken en zijn sierwaarde laten varen. Knip daarom de bloemen uit de plant. Dit zal de Aglaonema zeker ten goede komen.
Voeding
De Aglaonema verbruikt eigenlijk amper voedingsstoffen. Een kamerplantenvoeding is dus eigenlijk niet nodig. De grond verzuurt bij overvoeding. Wil je deze plant toch wat geven, lees dan in ieder geval goed de gebruiksaanwijzing.
Aglaonema stekken
De beste periode om de Aglaonema te stekken is in het voorjaar. In de wintermaanden hebben de meeste kamerplanten toch min of meer rust. Stekken kan op twee manieren. Een stengelstek laten wortelen of de plant scheuren. Scheuren kan het beste wanneer je deze toch moet verpotten.
Stengelstek
Neem een wat dikkere stengel en knip deze onderaan af. Gebruik een schoon, scherp mesje. Je kunt de stengel in meerdere stukken, er moet altijd een blad aan de stengel zitten. Wanneer je maar éé stek wil knip je een top van een stengel af.
Doop de onderkant in stekpoeder en zet de stek in een potje met stekgrond. Je kunt trouwens ook deze stek in het water zetten en afwachten tot ie wortels heeft. Dan zet je hem in de grond.
Verpotten en scheuren
Je kunt deze plant ook stekken door uitlopers van de moederplant te halen. Haal de plant uit de pot en kijk of er uitlopers te zien zijn. Deze kun je voorzichtig los trekken. Het beste is wanneer er wortels aan zitten. Steek de uitlopers in een potje met potgrond en verzorg de stekjes goed.
Je kunt er ook voor kiezen om de plant in stukken te scheuren. Zo vernieuw je en heb je direct een paar volwassen exemplaren. Haal de plant uit de pot en schud de grond goed uit de wortels. Scheur nu de Aglaonema in een aantal stukken en zet ze allemaal apart in een pot. Zet ze op de juiste plek en houd ze vochtig.
Kweekkastje aanschaffen
Om er voor 100% zeker van te zijn dat je succes hebt met stekken is een kweekkastje van Sproution een uitkomst op het gebied van stekken en zaaien. Altijd het juiste klimaat om je stekjes gezond te laten opgroeien. Wanneer je dit stekstation aanschaft heb je vele voordelen;
- Het product is simpel aan het raam te bevestigen.
- Bespaart ruimte
- Altijd de juiste luchtvochtigheid en temperatuur
- Kan snel en eenvoudig worden verplaatst.
- Geeft extra ruimte aan je plantjes
- Kan ook prima worden gebruikt om hangplantjes in te zetten
- Design wat in elke inrichting tot zijn recht komt.
- Is gemaakt van baboe, dus milieuvriendelijk
Wat krijg je nog meer?
Wanneer je stekjes laat wortelen in water kun je gebruik maken van de bijgeleverde stekglaasjes.
Deze zijn ideaal om je stekjes in te laten wortelen. Ze zijn zo populair omdat je gebruik kunt maken van
- Een betere wortelontwikkeling. De wortels van de stekjes zullen zich in de stekglaasjes beter ontwikkelen. Ze zijn beschermd tegen het verstoren van invloeden van buitenaf. Daardoor zijn de overlevingskansen veel groter tegen wind, temperatuur en ongedierte.
- De luchtvochtigheid. Door de vochtige omgeving rondom de stekjes, is dit bevorderlijk voor de groei. Uitdroging wordt zo verminderd en de stekken kunnen gemakkelijk en snel vocht opnemen.
Voor welke planten zijn de stekglaasjes bedoeld?
Een aantal plantensoorten gedijen het beste door ze op water te stekken. Dit zijn o.a. een aantal kruiden als Munt, Peterselie en Basilicum. Maar ook sierplantjes kunnen prima worden opgekweekt in een stekglaasje. De Begonia, Fuchsia en Viooltje zijn een paar voorbeeldjes. Ook kamerplanten als bijvoorbeeld Pilea’s, Sanseveria en de Philodendron kun je uitstekend laten wortelen in een stekglaasje.
Wil je alles weten over het stekstation, stekglaasjes en andere hulpmiddelen om te stekken, bezoek dan deze pagina.
Veelgestelde vragen
Hoe kan ik een Aglanomea stekken?
Een Aglanomea kan worden gestekt door het afsnijden van een gezonde stengel met minstens één knoop en deze in water te laten wortelen. Zodra er voldoende wortels zijn gegroeid, kan de stek in potgrond worden geplant.
Wanneer is de beste tijd om een Aglanomea te stekken?
Het beste moment om een Aglanomea te stekken is in het voorjaar of de zomer, wanneer de plant actief groeit en de wortelontwikkeling het snelst zal zijn.
Hoe zorg ik voor een optimale omgeving voor het stekken van een Aglanomea?
Zorg voor een warme en lichtvochtige omgeving voor het stekken van een Aglanomea. Plaats de stek op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht om verbranding te voorkomen.
Hoe lang duurt het voordat een Aglanomea stek wortels heeft ontwikkeld?
Afhankelijk van de omstandigheden kan het enkele weken tot een paar maanden duren voordat een Aglanomea stek voldoende wortels heeft ontwikkeld om te worden overgeplant naar een pot met potgrond.
Zijn er specifieke verzorgingsinstructies voor een Aglanomea stek?
Houd de potgrond vochtig maar niet te nat, en besproei regelmatig de bladeren om de luchtvochtigheid rondom de stek te verhogen. Zorg ook voor voldoende licht, maar vermijd direct zonlicht om verbranding te voorkomen.