De Alocasia is een plant met mooie, grote bladeren welke ook wel Olifantsoor wordt genoemd. Dat heeft ie natuurlijk te danken aan het prachtige blad. Deze plant is verkrijgbaar in een groot aantal variaties en kleuren.
De habitat van de Olifantsoor ligt in de tropen van Azië. Je ziet deze voornamelijk in India. De Alocasia behoort tot de familie Araceae. Behalve dat de plant olifantsoor wordt genoemd kom je ook de namen Reuzentaro of Taro tegen. De reusachtige bladeren worden in de tropen gebruikt om onder te schuilen, ze hebben dan soms ook een doorsnede van anderhalve meter. Het is echte eyecatcher in je interieur. Vooral in een minimalistische woonkamer zal deze plant als object fantastisch werk kunnen verrichten. Een goede verzorging is dan ook een pré!
Waar zet je deze neer?
De Alocasia houdt van licht en warmte. Een plek met veel zonlicht wordt zeer gewaardeerd. Krijgt de plant te weinig zon, dan worden de stengels erg lang en kan de plant de enorme bladeren niet meer dragen. Het blad gaat hangen en de stelen zullen snel afbreken. De plant zal altijd naar de zon toe groeien. Het is daarom verstandig steeds een kwartslag te draaien zodat regelmatig alle kanten van licht worden voorzien.
Deze plant verlangt iedere dag 5 uur zonlicht. Plaats de plant aan een zuid-raam en dan zo’n twee meter daar vanaf. Een plek op het noorden geeft te weinig licht.
De Olifantsoor stoot bij regelmaat oude bladeren af. Echter, bij voldoende zonlicht zullen er zonder problemen, snel nieuwe bladeren worden gevormd. Zet deze plant nóóit naast de kachel. Het is een warmteaanbidder maar een plek naast een kachel zal hij niet waarderen, omdat deze plek te droog is.
Hoeveel water nodig?
Wanneer deze plant te weinig water krijgt, laat hij zijn blad hangen. De stengels bevatten veel vocht wat resulteert in het stevig recht ophouden van de bladeren. De grond moet altijd licht vochtig zijn. Controleer dit door je vinger in de grond te steken. Geef altijd kleine beetjes water tegelijk. Aan natte voeten heeft de plant een grote hekel. Er ligt dan wortelrot op de loer. De randen van de bladeren worden dan bruin en de plant ziet er dan niet meer aantrekkelijk uit.
Uiteraard wordt er in de koudere maanden minder water gegeven. Is de grond binnen 2 dagen droog, dan kan weer wat gegoten worden. Is de grond na 5 dagen nog nat, geef dan minder water per keer.
Guttatie
Sommige plantensoorten hebben last van guttatie. De Alocasia heeft dit ook. Guttatie zijn de druppels die van het blad afdruppen. Dit gebeurt in het algemeen in de ochtenduren. De bladporiën sluiten zich s’nachts en op die manier kan de plant geen vocht meer verdampen. Omdat de wortels vocht opnemen zal de Alocasia toch vocht moeten uitgescheiden. Dit gebeurt dan via speciale poriën in het blad. In de vorm van waterdruppels komt dan in de ochtenduren het vocht naar buiten. Het is dus niet erg wanneer je dit ontdekt, het is een normaal proces bij een groot aantal planten, waaronder de Alocasia.
Spint in mijn Olifantsoor
De Alocasia is een oersterke plant en zal dan ook, zeker bij een goede verzorging, geen last krijgen van ongedierte. Toch kan de plant last krijgen van spint. Spint zie je nauwelijks maar de kleine webjes en de gele vlekjes vallen wel op. Spint houdt van droogte, dus bij een vochtige omgeving zul je dit niet snel tegen komen. Heb je echter toch spint in je plant gekregen laat je dan goed voorlichten welke methodes je kunt gebruiken om spint te bestrijden.
Alocasia stekken
Om van deze plant meerdere planten te maken, kan worden gestekt. Gebruik hiervoor een schoon, scherp mesje.
Haal de moederplant uit de pot en schud alle aarde rondom de wortels weg. Op die manier zie je de afzonderlijke scheuten. Kies voor een scheut waar gezonde wortels aanzitten en snijdt deze los van de moederplant. Zet de stek in verse potgrond en maak de grond licht vochtig. De moederplant kan ook weer terug worden gezet in een pot. Doe dit in het begin van het groeiseizoen, dus in de lentemaanden. Na ongeveer 4 weken is er nieuwe groei te zien.
Wanneer je het plantje in een broeikastje (Stekstation) zet zal deze sneller groeien. Deze plant houdt van broeierig en lekker warm.
Olifantsoor zaaien
Het is leuk om zelf je planten uit zaad op te kweken. Het zaaien van de Alocasia vergt alleen wel wat geduld, maar is een makkie!
Vul een potje met zaaigrond en maak de grond een beetje vochtig. Leg de zaadjes op de grond en strooi er een klein beetje aarde overheen. Besproei de toplaag met wat water. Dek het potje af en plaats op een warme, lichte plek. Een stekstation is een ideaal object om zaadjes te laten kiemen. Je kunt dit product overal gebruiken. Wanneer je deze tegen het raam aanbrengt, ben je er bijna zeker van dat je een lichte, warme plek hebt voor de kiemers.
Check regelmatig of de grond nog vochtig is.
Het kan wel een maand of 3 duren voordat je kiemplantjes ziet verschijnen, dus het vergt wel een beetje geduld…