Voor 13:00 besteld, zelfde dag verzonden

Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Aloë Castanea zaaien

Foto van sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

Benodigdheden:

 • Aloë Castanea zaden
 • Glaasje of potje (waterdicht)
 • Zand en zaaigrond
 • Zaaizakje of (turf)potje
 • Glas/potje, vershoudfolie of het Stekstation (met beide platen).

Stappen Aloë Castanea zaaien

 1. Laat de zaadjes à 12 uur weken in lauwwarm water. De meeste zaden met een harde schil kan je het beste eerst even laten weken, zo komt het vocht goed bij de kern. Als de zaden opzwellen zijn ze klaar om te zaaien.
 2. Vul jouw zaaizakje, turfpotje of ander vocht doorlatend potje, met een mix van zand en zaaigrond. Niet helemaal tot aan de rand, houd nog zo’n 2 cm vrij.
 3. Maak de zandmix alvast nat, dit scheelt later weer.
 4. Leg de zaadjes op de mix. Je kan er gerust meer dan 1 in één zakje of potje doen, maar houd dan wel in de gaten dat je ze meer ruimte geeft zodra dat nodig is. Meer potjes/zakjes gebruiken is natuurlijk ook altijd een goed idee. Meer zaadjes = meer beter.
 5. Dek de zaadjes af met een hele dunne (5 mm) laag zandmix.
 6. Spray de zandmix van bovenaf nogmaals vochtig. Kijk er wel voor uit dat het water er niet te hard in stort. Je spoelt daar de grond en/of zaden mee weg. Je kan er later ook voor kiezen om van onderaf water te geven, de grond zuigt dan zelf de juiste hoeveelheid vocht op.
 7. Dek de zaailingen toe met een glas, zakje of vershoudfolie. Heb je een Stekstation? Dek jouw zaaisels dan toe door beide platen te gebruiken.
 8. De Aloë Castanea houdt best van wat licht. Voor het ontkiemen kan je de zakjes of potjes dan ook het beste in (indirect) zonlicht plaatsen. Let wel op de bladeren, deze mogen niet verbranden.
 9. Check regelmatig of er geen schimmel groeit en of de grond nog goed vochtig is. Dit zie je snel door even een blik te werpen in jouw Stekstation. Gebruik je een zakje of glas, dan zal je het mogelijk even moeten optillen.
 10. De Aloë Castanea vraagt best wat geduld. Soms kan het wel 3 maanden duren voordat de zaden zullen ontkiemen. Ze kunnen daarentegen uiteindelijk wel 3 meter hoog worden! Geef ze pas een groter potje zodra ze enkele bladeren hebben gekregen en/of wanneer jij ziet dat het wel èrg gezellig wordt in de potjes.
 • De beste temperatuur voor deze Aloë ligt tussen de 18-27 °C, je kan dit in de gaten houden door een thermometer in het Stekstation te leggen. Controleer je ook graag de luchtvochtigheid? Gebruik dan een thermometer met hygrometer.
 • Stel, jouw zaadjes zijn opgegroeid tot prachtig jongvolwassenen. Dan vind je hier alles over de opvoeding:

Ben je benieuwd naar meer informatie over de oorsprong en dus de optimale leefomgeving van jouw zaadjes? Bekijk dan het zaadpaspoort.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik Aloë Castanea zaaien?

Om Aloë Castanea te zaaien, kun je de zaden planten in een goed doorlatende potgrond op een zonnige plek. Houd de grond vochtig maar niet te nat en zorg voor een constante temperatuur van ongeveer 20-25 graden Celsius.

Hoe lang duurt het voordat Aloë Castanea zaden ontkiemen?

Aloë Castanea zaden kunnen variëren in kiemtijd, maar over het algemeen kunnen ze binnen 1 tot 6 weken ontkiemen. Geduld is belangrijk en het is belangrijk om de zaden regelmatig water te geven en warm te houden.

Moet ik Aloë Castanea zaailingen beschermen tegen direct zonlicht?

Ja, het is belangrijk om jonge Aloë Castanea zaailingen te beschermen tegen direct zonlicht, omdat ze kunnen verbranden. Geleidelijk aan wennen aan meer zonlicht is aan te raden.

Hoe vaak moet ik Aloë Castanea zaailingen water geven?

Geef Aloë Castanea zaailingen matig water, ongeveer eens per week. Zorg ervoor dat de grond tussen de gietbeurten opdroogt om wortelrot te voorkomen.

Wanneer kan ik verwachten dat mijn Aloë Castanea plant volgroeid is?

Aloë Castanea planten groeien relatief langzaam en het kan enkele jaren duren voordat ze volgroeid zijn. Geduld is belangrijk en zorg voor een goede verzorging en omgeving voor optimale groei.

Zijn Aloë Castanea planten geschikt voor binnenteelt?

Ja, Aloë Castanea planten kunnen goed gedijen als kamerplanten, mits ze voldoende zonlicht en warmte krijgen. Zorg voor een goede luchtvochtigheid en geef matig water om de plant gezond te houden.

Wat zijn veelvoorkomende problemen bij het kweken van Aloë Castanea planten?

Veelvoorkomende problemen bij het kweken van Aloë Castanea planten zijn overbewatering, te weinig zonlicht, en aanvallen door ongedierte zoals spint. Zorg voor de juiste verzorging om deze problemen te voorkomen.

Hoe kan ik Aloë Castanea planten het beste vermeerderen?

Aloë Castanea planten kunnen worden vermeerderd door middel van het scheuren van uitlopers of door het zaaien van zaden. Beide methoden kunnen succesvol zijn, maar vereisen geduld en zorgvuldige verzorging.