Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Aloë Vera stekken

sproution

sproution

De Aloë Vera is een echte vetplant en komt van oorsprong uit het Midden-Oosten. Deze succulent kun je tegenwoordig vinden in Midden-Amerika, de Caraïben en in Azië. De Aloë is niet alleen maar mooi, maar ook zeer functioneel. Zo zijn er kwekers die de plant enkel en alleen voor de sappen kweken. Het sap van deze plant kan worden gebruikt voor cosmeticadoeleinden en als zonnebrandcréme. Maar ook als wondmiddel en voor bepaalde dranken is dit een supergoede plant. Het groen-grijze dikke blad groeit vanuit de basis en is voorzien van kleine tandjes aan de randen.

De Aloë Vera heeft weinig water nodig, wel veel zonlicht, is een matig zuiverende plant en pas op…de bladeren zijn giftig. Zolang de kat er niet aan gaat knabbelen is dit een prima plant voor op een plek op het zuiden.

Water geven

De Aloë Vera heeft weinig water nodig. Dit betekent dat je de grond best mag laten uitdrogen. Een ideale plant voor mensen die nog wel is vergeten om planten te bewateren. Water wat wordt gegeven wordt opgeslagen in de de geleiachtige bladeren. Tussen april en oktober heeft de plant af en toe een klein beetje water nodig. Wanneer je ziet dat de plant rode puntjes gaat vertonen aan de bladranden, is het tijd om water te geven. Het is wel zo, dat wanneer je deze planten veel water geeft, hij sneller zal gaan groeien. Maar er bestaat dan ook heel gauw wortelrot. Gewoon oppassen met water geven! Beter om in de wintermaanden helemaal geen water te geven. Daar gedijd deze plant het beste op.

De normale situatie waaronder deze plant in de natuur leeft, zijn droge omstandigheden. Dus ga deze plant niet besproeien. Wel af en toe afspoelen om het stof te verwijderen.

Zonlicht

De Aloë Vera kan op de vensterbank in direct zonlicht worden gehouden, dan groeit de plant wel extra hard. Bedenk dan wel dat de grond sneller zal uitdrogen en er meer water nodig is. Halfschaduw is ook een prima plek. De minimale temperatuur overdag is 10 graden Celcius en de nachttemperatuur mag zelf dalen tot een paar graden onder het vriespunt.

Huidaandoeningen

Al zo’n 6000 jaar geleden gebruikten de Egyptenaren het sap van de Aloë Vera voor verschillende ziektebeelden. Toch bestaat de plant voor 99% uit water. De overige bestanddelen zijn rijk aan enzymen, vitamines, mineralen, vetzuren en planthormonen. De genezende sappen kunnen gebruikt worden voor brandwonden, diabetes, epilepsie en als laxeermiddel.

Ook nu nog wordt het sap van de Aloë Vera veelvuldig gebruikt om er een créme van te maken. Het heelt wondjes en zorgt voor een mooie gezonde uitstraling van de huid. Natuurlijke grondstoffen geven een verzachtende werking. De zeer goede, vochtinbrengende bestanddelen geven een soepele, zachte huidstructuur.

Antibacterieel

De Aloë Vera bladeren zitten vol met antioxidanten die zeer krachtig zijn. Daardoor kan het sap antibacterieel werken. Vooral bij het gebruik van brandwonden zal de huid veel sneller genezen. Het is dan ook erg prettig om te gebruiken wanneer je lang in de zon hebt gezeten. Je huid heelt snel en je zult minder last hebben van een verbranding door zon. Bij eerste- en tweedegraads brandwonden zou het herstel van de huid 9 dagen eerder geheeld zijn.

Bloedsuiker en verstopping

Bloedsuiker zou door Aloë Vera beter worden gereguleerd. Dit is echter nog niet voor 100% bewezen. Wel is het een goed middel om verstopping op te heffen en/of te voorkomen. Nét onder de huid van de plant bevindt zich een stofje wat een laxerende werking heeft.

Soorten Aloë Vera’s

De Aloë Vera wordt steeds populairder in het land van de groene vingers. Eigenlijk hoef je niet of nauwelijks groene vingers te hebben om deze plant te houden. De plant is sterk, je kunt hem gerust overslaan of vergeten met water en één keer verpotten in de twee jaar is al voldoende. Het is ook een prima plant om in de zomermaanden buiten neer te zetten. Zet hem op een zonnig plekje en hij zal je dankbaar zijn. Er zijn ongeveer 300 soorten die als woestijnplant moet zien te overleven.

Belangrijkste soorten

Alle Aloë Vera soorten zijn luchtzuiverend. Qua formaat en vorm van het blad kunnen deze planten verschillen. De meest traditionele soort is de Aloë Vera Ferox. Dit is de plant die je het meest op de Nederlandse vensterbanken ziet staan.

Dan is er ook de Aloë Vera Arborescens.

Deze plant heeft door zijn krullende bladeren een meer speelse uitstraling.

De Aloë Vera Barbadesis heeft kenmerkende hangende bladeren.

Aloë Vera plant stekken

Wie wil er nu niet een plant die kan helpen bij allerlei huidaandoeningen. Het is dan ook super simpel om al je vrienden en kennissen een Aloë Vera cadeau te doen. Een Aloë heeft grote groeikracht, dus al snel is het potje te klein. Het is beter voor de moederplant om deze te verpotten en tegelijk wat stekken te scoren. Doe dit in de maand juli of augustus, dit is de beste periode om te stekken. De moederplant krijgt nu meer ruimte om te groeien en zich te ontwikkelen naar een grotere plant. Kies een ruime pot en vul deze met een mengsel van 1/3 zandgrond, 1/3 potgrond en wat fijn grind. Grind zorgt voor een goede doorlatendheid.

De Aloë maakt uitlopers die al zijn voorzien van worteltjes. Haal de moederplant uit de pot en verwijder voorzichtig de grond rondom de wortels. Snij met een scherp mesje de uitlopers er af. Doe dit zo dicht mogelijk bij de moederplant. Laat de stekjes een paar dagen drogen. Dit is om de snijwond te helen. Zet daarna de stekjes in een potje met vochtige grond en zet op een zonnig plekje. Er zijn ook uitlopers die geen worteltjes hebben. Deze kunnen op dezelfde manier worden gestekt.

Bloei Aloë Vera en vermeerderen uit zaad

Aloë Vera kan ook op een goed moment in de bloei komen. Dit gebeurt meestal in april/mei en verrast dan met 90 centimeter lange stengels die geel gekleurde bloemen laten zien. Na de bloei komen de doosvruchten die zaad bevatten. Wanneer je wilt zaaien zullen de zaaddozen aan de plant moeten blijven zitten om af te rijpen. Het is echter niet de gemakkelijkste manier om uit zaad Aloë plantjes te krijgen. Wanneer de zaaddozen rijp zijn kan het zaad worden geoogst. Zaai de zaadjes dan in stekgrond en dek af met een beetje compost. Een bodemtemperatuur van 21 graden Celcius is nodig om tot een goede ontkieming te komen.