De ananasplant is een bijzondere plant. Niet alleen om zijn uiterlijk maar ook om de eigenschap, dat deze plant het snurken tegen gaat. Een ideale plant voor in de slaapkamer wanneer je een snurkende partner hebt. Deze plant vraagt weinig aandacht en water. Een gemakkelijk exemplaar voor mensen die denken dat ze géén groene vingers hebben..
Bromeliafamilie
Van oorsprong kom je deze plant tegen in de oerwouden van Uruguay. Deze bromelia-achtige plant is niet meer weg te denken uit de Nederlandse huiskamers. Het is dan ook een schatje, deze mini ananas. Een leuke plant, die geteeld is om naar te kijken. De ananasvrucht is dus niet om op te eten. De vrucht is overigens niet giftig.
Temperatuur en standplaats
Deze plant is gekweekt om als sierplant te gebruiken in onze Hollandse huiskamer. De voorkeur gaat uit naar een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Wanneer dit toch gebeurt krijgt de plant bruine bladeren.
De kamertemperatuur mag niet onder de 15 °C komen. Het is immers een plant uit een tropisch gebied. Waak er echter wel voor dat de plant niet te warm staat. In de zomermaanden, wanneer de nachttemperatuur niet onder de 10 graden komt, kan deze plant naar buiten. Dat vindt hij heerlijk.
Water geven
Eén maal per week water geven is voldoende voor deze plant. Doe dit, zoals bij alle Bromelia’s, in het hart van de plant. Daar gaat de vrucht groeien en daar haalt de plant zijn voeding uit. De grond mag altijd een beetje vochtig zijn. Natte voeten heeft deze plant een ontzettende hekel aan. Controleer dus regelmatig of er geen laag water in de pot staat.
Levensduur
Deze kleine ananasplant wordt niet oud. Oók wanneer je de plant goed verzorgt wordt deze niet ouder dan drie tot zes maanden. De plant is aan z’n eind, wanneer de vrucht, het kleine ananasje, rijp is en van de plant valt. Als dat is gebeurt sterft de plant. Het is inderdaad een korte levensduur, maar de Ananasplant geeft wel veel plezier om zijn bijzondere uitstraling. Door de kroon op vrucht weer te gebruiken als stek, kun je een nieuwe plant opkweken.
Zuivert de lucht
De extra zuiverende eigenschappen zorgen er voor dat de plant extra aantrekkelijk is. Benzeen en formaldehyde worden omgezet in schone zuurstof.
Verpotten
Omdat de plant niet oud wordt is verpotten onnodig. Wanneer je een ananasplant het verkregen uit stek of hebt gekocht, zet deze dan in een mooie sierpot. Extra veel plezier!
Voeding
Geef een ananasplant ééns in de twee weken de juiste voeding. Zo gaat de plant het langste mee en heb je langer plezier van deze plant. Door voeding te geven in de zomermaanden kan de levensduur worden verlengd.
Spint
Spint is het enige waar deze plant last van kan hebben. Heb je spint ontdekt ga dan direct over op bestrijding. Kijk voor meer tips op het blog spint bestrijden.
Ananasplant stekken
Het is jammer dat de Ananasplant al na een maand of 4, hooguit 6 maanden is uitgebloeid en dood gaat. Er is echter licht aan de horizon. Je kunt namelijk van je oude plant een nieuwe Ananasplant kweken. Deze geweldige plant is een aanwinst voor je slaapkamer wanneer je met een snurker moet dealen. Het schijnt, dat door de luchtzuiverende werking de snurker minder zal snurken.
Schoon mesje
Wanneer je het stekken succesvol wil laten verlopen, heb je, zo wie zo, schoon gereedschap nodig. Een super schoon mesje heeft geen bacteriën.. Door bacteriegroei kan namelijk het stekproces worden beïnvloed.
Verder heb je ( na een week) een glas met water nodig en 4 satéprikkertjes.
De kroon
De stek van de Ananasplant is de kroon die boven op de vrucht zit. Snijd deze voorzichtig los en zorg dat al het vruchtvlees is verwijderd. Laat de stek een week drogen. De kroon mag je op een licht plekje leggen maar nooit in direct zonlicht.
Plaats na deze droogweek de kroon op het glas met water. De onderzijde dient niet in het water te komen, maar nét even er boven. Om dit voor elkaar te krijgen kun je gebruik maken van de satéprikkers,
Ververs het water om de paar dagen en zorg alleen dus voor een vochtige onderzijde van de kroon. Na een week of drie zullen er worteltjes verschijnen.
Zet de bewortelde stek in een ruime pot met potgrond. De plant zal immers niet meer verpot worden, in verband met de korte levensduur. Geef de steek eenmaal per week water en zet hem op een lichte plek zonder direct zonlicht. Je kunt de stek nu als een volwassen plant gaan behandelen.
Nog een manier om te vermeerderen…
Met een zeer goede verzorging en een flinke dosis geluk, kunnen er aan je moederplant kleine ananasplantjes groeien. Dit zijn kleine stekjes. Je kunt de stekjes voorzichtig loshalen en in een potje zetten. Er is wel voorzichtigheid geboden met deze manier van stekken. Zitten er nog geen worteltjes aan de stek dan kun je deze eventueel op een glas water laten wortelen.