Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ananasplant stekken

Picture of sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

De ananasplant is een bijzondere plant. Niet alleen om zijn uiterlijk maar ook om de eigenschap, dat deze plant het snurken tegen gaat. Een ideale plant voor in de slaapkamer wanneer je een snurkende partner hebt. Deze plant vraagt weinig aandacht en water. Een gemakkelijk exemplaar voor mensen die denken dat ze géén groene vingers hebben..

Bromeliafamilie

Van oorsprong kom je deze plant tegen in de oerwouden van Uruguay. Deze bromelia-achtige plant is niet meer weg te denken uit de Nederlandse huiskamers. Het is dan ook een schatje, deze mini ananas. Een leuke plant, die geteeld is om naar te kijken. De ananasvrucht is dus niet om op te eten. De vrucht is overigens niet giftig.

Temperatuur en standplaats

Deze plant is gekweekt om als sierplant te gebruiken in onze Hollandse huiskamer. De voorkeur gaat uit naar een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Wanneer dit toch gebeurt krijgt de plant bruine bladeren.

De kamertemperatuur mag niet onder de 15 °C komen. Het is immers een plant uit een tropisch gebied. Waak er echter wel voor dat de plant niet te warm staat. In de zomermaanden, wanneer de nachttemperatuur niet onder de 10 graden komt, kan deze plant naar buiten. Dat vindt hij heerlijk. 

Water geven

Eén maal per week water geven is voldoende voor deze plant. Doe dit, zoals bij alle Bromelia’s, in het hart van de plant. Daar gaat de vrucht groeien en daar haalt de plant zijn voeding uit. De grond mag altijd een beetje vochtig zijn. Natte voeten heeft deze plant een ontzettende hekel aan. Controleer dus regelmatig of er geen laag water in de pot staat.

Levensduur

Deze kleine ananasplant wordt niet oud. Oók wanneer je de plant goed verzorgt wordt deze niet ouder dan drie tot zes maanden. De plant is aan z’n eind, wanneer de vrucht, het kleine ananasje, rijp is en van de plant valt. Als dat is gebeurt sterft de plant. Het is inderdaad een korte levensduur, maar de Ananasplant geeft wel veel plezier om zijn bijzondere uitstraling. Door de kroon op vrucht weer te gebruiken als stek, kun je een nieuwe plant opkweken.

Zuivert de lucht

De extra zuiverende eigenschappen zorgen er voor dat de plant extra aantrekkelijk is. Benzeen en formaldehyde worden omgezet in schone zuurstof.

Verpotten

Omdat de plant niet oud wordt is verpotten onnodig. Wanneer je een ananasplant het verkregen uit stek of hebt gekocht, zet deze dan in een mooie sierpot. Extra veel plezier!

Voeding

Geef een ananasplant ééns in de twee weken de juiste voeding. Zo gaat de plant het langste mee en heb je langer plezier van deze plant. Door voeding te geven in de zomermaanden kan de levensduur worden verlengd.

Spint

Spint is het enige waar deze plant last van kan hebben. Heb je spint ontdekt ga dan direct over op bestrijding.  Kijk voor meer tips op het blog spint bestrijden.

Ananasplant stekken

Het is jammer dat de Ananasplant al na een maand of 4, hooguit 6 maanden is uitgebloeid en dood gaat. Er is echter licht aan de horizon. Je kunt namelijk van je oude plant een nieuwe Ananasplant kweken. Deze geweldige plant is een aanwinst voor je slaapkamer wanneer je met een snurker moet dealen. Het schijnt, dat door de luchtzuiverende werking de snurker minder zal snurken.

Schoon mesje

Wanneer je het stekken succesvol wil laten verlopen, heb je, zo wie zo, schoon gereedschap nodig. Een super schoon mesje heeft geen bacteriën.. Door bacteriegroei kan namelijk het stekproces worden beïnvloed.

Verder heb je ( na een week) een glas met water nodig en 4 satéprikkertjes.

De kroon

De stek van de Ananasplant is de kroon die boven op de vrucht zit. Snijd deze voorzichtig los en zorg dat al het vruchtvlees is verwijderd. Laat de stek een week drogen. De kroon mag je op een licht plekje leggen maar nooit in direct zonlicht.

Plaats na deze droogweek de kroon op het glas met water. De onderzijde dient niet in het water te komen, maar nét even er boven. Om dit voor elkaar te krijgen kun je gebruik maken van de satéprikkers,

Ververs het water om de paar dagen en zorg alleen dus voor een vochtige onderzijde van de kroon. Na een week of drie zullen er worteltjes verschijnen.

Zet de bewortelde stek in een ruime pot met potgrond. De plant zal immers niet meer verpot worden, in verband met de korte levensduur. Geef de steek eenmaal per week water en zet hem op een lichte plek zonder direct zonlicht. Je kunt de stek nu als een volwassen plant gaan behandelen.

Nog een manier om te vermeerderen…

Met een zeer goede verzorging en een flinke dosis geluk, kunnen er aan je moederplant kleine ananasplantjes groeien. Dit zijn kleine stekjes. Je kunt de stekjes voorzichtig loshalen en in een potje zetten. Er is wel voorzichtigheid geboden met deze manier van stekken. Zitten er nog geen worteltjes aan de stek dan kun je deze eventueel op een glas water laten wortelen.

Veelgestelde vragen

Wat heb je nodig om een ananasplant te stekken?

Om een ananasplant te stekken heb je een scherp mes, potgrond, een pot met drainagegaten, water en eventueel wortelhormoon nodig.

Hoe kun je een ananasplant stekken?

Om een ananasplant te stekken snijd je de bovenkant van de vrucht af, verwijder je het vruchtvlees en enkele onderste bladeren, laat je het stekje een paar dagen drogen, en plant je het vervolgens in vochtige potgrond.

Hoe verzorg je een gestekte ananasplant?

Een gestekte ananasplant heeft regelmatig water en indirect zonlicht nodig. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet doorweekt.

Hoe lang duurt het voordat een gestekte ananasplant wortels krijgt?

Het kan enkele weken tot maanden duren voordat een gestekte ananasplant wortels krijgt, afhankelijk van de omgevingscondities en verzorging.

Kan ik een ananasplant stekken uit een supermarkt ananas?

Ja, je kunt een ananasplant stekken uit een supermarkt ananas, maar houd er rekening mee dat het proces van stekken en groeien enige tijd kan duren.

Moet ik een gestekte ananasplant bemesten?

Ja, het is goed om een gestekte ananasplant af en toe te bemesten met een uitgebalanceerde plantenvoeding om de groei te bevorderen.

Hoe vaak moet ik de potgrond van een gestekte ananasplant vervangen?

Het wordt aanbevolen om de potgrond van een gestekte ananasplant jaarlijks of om de twee jaar te vervangen om de plant van voldoende voedingsstoffen te voorzien.

Kan ik een gestekte ananasplant in de volle grond planten?

Ja, als de gestekte ananasplant voldoende wortels heeft ontwikkeld, kun je deze in de volle grond planten, bij voorkeur in een warm en vochtig klimaat.

Wat zijn veelvoorkomende problemen bij het stekken van een ananasplant?

Veelvoorkomende problemen bij het stekken van een ananasplant zijn rotte stekjes door te veel water, gebrek aan wortelvorming door te weinig vocht, en verkleurde bladeren door te veel zonlicht.

Hoe kan ik voorkomen dat een gestekte ananasplant ziektes krijgt?

Om ziektes te voorkomen bij een gestekte ananasplant is het belangrijk om regelmatig de bladeren te controleren op tekenen van schimmel of insecten, en de plant niet te veel water te geven om wortelrot te voorkomen.

nl_NLNederlands