Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Anthurium stekken

sproution

sproution

Deze prachtige, subtropische plant wordt ook wel “Flamingoplant” genoemd. Verkrijgbaar in vele kleuren en ziet er uit als een feestje op de vensterbank. Je ziet ze dan ook veel op vensterbanken staan. Meestal zijn dat de liefhebbers, die er niet een maar meerdere hebben. Je kunt ze kopen als potplant maar zijn ook verkrijgbaar als snijbloem. Als snijbloemen zitten ze vaak in gecombineerde boeketten. Dat oogt fantastisch!

Betekenis Anthurium

De betekenis van de Anthurium stamt van oorsprong uit de Griekse oudheid en betekent bloei en staart. Dit wordt afgeleid van de bijzondere bloeiwijze. Deze exotische schoonheid zie je veel terug in bloemstukken voor een bruiloft. Maar ook kom je ze tegen in rouwwerken. De klassieke uitstraling in witte en zachte tinten geven zo’n rouwbloemstuk een stijlvolle uitstraling.

Standplaats

De Anthurium is een echte liefhebber van warmte. Het is een tropische plant en staat het liefst op een plekje tussen de 20 en 22 graden. Niet in direct zonlicht maar wel op een lichte plek. Hoge luchtvochtigheid wordt zeer gewaardeerd. Een plekje in een vochtige badkamer is dan ook een prima optie.

Bloei

De bloeiwijze van deze plant is uitermate aantrekkelijk. Ten eerste heb je dus het schutblad, dit lijkt op een blad en heeft verschillende kleuren. De diepgroene bladeren zijn glanzend en wasachtig. Dan is er natuurlijk de rechtopstaande bloeikolf ( de stamper).  Dit is dus de echte bloeiwijze die tweeslachtig is.

Veel mensen gooien deze plant na de bloei weg. Ze denken uitgebloeid, dus nu is deze plant waardeloos geworden. Dat is echter onzin. Bij een goede verzorging krijg je de plant gewoon weer in bloei. De Anthurium heeft een soort van cyclus. Meestal bloeit de plant 3 maanden. Daarna een maand of 2 geen bloei en dan weer een bloei in de volgende 3 maanden.

Wanneer dit niet lukt kun je de plant een handje helpen door deze een beetje te verwaarlozen. Geef 2 maanden helemaal geen voeding en heel weinig water. Na zo’n rustperiode begin je weer met meer water te geven met wat voedingsstoffen toe te voegen. Heet mooiste is dit om in het voorjaar te doen. Er is dan meer warmte en zon. En alles met elkaar zorgt dit voor een nieuwe bloei van de plant.

Water geven

Geef de Flamingoplant een of twee keer wat water in de week. Dit is voor de zomer helemaal goed. De wintermaanden vraagt een Anthurium minder water. De potkluit moet, zeker in de zomer, vochtig blijven. Staat de plant te nat, dan is de grond zwarter dan wanneer de grond een bruinige kleur heeft. Geef dan water.

Anthurium op de vaas

Deze bloemen kunnen wekenlang op een stekvaasje worden gezet. Soms wel tot een week of 6. Het ligt er een beetje aan welk seizoen het is. Het is ook heel leuk om de gehele potplant, uiteraard in de bloei, uit de pot te halen. De wortels schoon te spoelen en in het geheel in een mooie vaas te zetten. Kan weken blijven staan en je hebt er wekenlang geen omkijken naar. Af en toe het water verversen is voldoende. Gebruik hiervoor bron- of regenwater. Zet je de plant in kraanwater, voeg dan een klein beetje plantenvoeding toe.

Anthurium stekken

Wanneer je meerdere Flamingoplanten in je bezit wil krijgen, is stekken de meest goedkope optie. Het is de bedoeling dat je de plant in zijn geheel uit de pot haalt. Verwijder alle potgrond en knip al het blad, dat dicht bij de stam zit, er af. Nu kun je de stam in meerdere stukken knippen. Alle stukken stam moeten minimaal één oog bezitten, anders is het stekken  gedoemd te mislukken.

Maak nu een luchtig mengsel van half turf- half zandgrond. Zet de stekken rechtop in potjes en houd de toegevoegde potgrond vochtig.

Een paar weken later zullen bladeren en wortels worden gevormd. Zijn de planten groot en stevig genoeg? Zet ze dan in een grotere pot. Stekken kan het beste in de lentemaanden worden gedaan. Het is dan lichter en zal de Anthurium sneller nieuwe knoppen vormen.

Zaaien

Heb je, op wat voor manier dan ook, zaden kunnen verkrijgen, dan is het een uitdaging om deze te laten ontspruiten en op te kweken tot plant.

Heb je de zaden van je eigen plant kunnen bemachtigen, laat ze dan een paar dagen weken in gedestilleerd water. Dat voorkomt schimmelvorming. Maak de zaden goed schoon, er mag geen slijmerig laagje omheen zitten.

Maak een kweekbakje met hydrokorrels en een laagje sphagnum. Verwarm het mos kort in de magnetron zodat alle ongedierte die er eventueel in zit wordt gedood. De zaadjes kun je nu op het mos leggen en het kweekbakje op een warmtemat plaatsen. Zet dit op een vensterbank op het noorden. Het zaad krijgt licht maar niet direct zonlicht.

Houd mos vochtig tot de zaden gaan ontkiemen. Dit duurt ongeveer een dag of drie.

Hebben de ontkiemde zaden twee blaadjes dan kunnen ze worden overgezet in een potje met mos. Licht vochtig houden tot de Anthuriums behoorlijke plantjes zijn. Zet ze dan in een grotere pot met potgrond.