Voor 13:00 besteld, zelfde dag verzonden

Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Aspalathus Linearis zaaien

Foto van sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

Benodigdheden:

 • Aspalathus Linearis (Rooibos) zaden
 • Glaasje of potje (waterdicht)
 • Zand en zaaigrond
 • Zaaizakje of (turf)potje
 • Glas/potje, vershoudfolie of het Stekstation (met beide platen).

Aspalathus Linearis zaaien

 1. Laat de zaadjes 12-24 uur weken in lauwwarm water. De meeste zaden met een harde schil kan je het beste eerst even laten weken, zo komt het vocht goed bij de kern. Als de zaden opzwellen zijn ze klaar om te zaaien.
 2. Vul jouw zaaizakje, turfpotje of ander vocht doorlatend potje, met een mix van zand en zaaigrond. Niet helemaal tot aan de rand, houd nog zo’n 2 cm vrij.
 3. Maak de zandmix alvast nat, dit scheelt later weer.
 4. Leg de zaadjes op de mix. Je kan er gerust meer dan 1 in één zakje of potje doen, maar houd dan wel in de gaten dat je ze meer ruimte geeft zodra dat nodig is. Meer potjes/zakjes gebruiken is natuurlijk ook altijd een goed idee. Meer zaadjes = meer beter.
 5. Dek de zaadjes af met een hele dunne (5 mm) laag zandmix.
 6. Spray de zandmix van bovenaf nogmaals vochtig. Kijk er wel voor uit dat het water er niet te hard in stort. Je spoelt daar de grond en/of zaden mee weg. Je kan er later ook voor kiezen om van onderaf water te geven, de grond zuigt dan zelf de juiste hoeveelheid vocht op.
 7. Dek de zaailingen toe met een glas, zakje of vershoudfolie. Heb je een Stekstation? Dek jouw zaaisels dan toe door beide platen te gebruiken.
 8. De Aspalathus Linearis houdt best van wat licht. Voor het ontkiemen kan je de zakjes of potjes dan ook het beste in (indirect) zonlicht plaatsen. Let wel op de bladeren, deze mogen niet verbranden.
 9. Check regelmatig of er geen schimmel groeit en of de grond nog goed vochtig is. Dit zie je snel door even een blik te werpen in jouw Stekstation. Gebruik je een zakje of glas, dan zal je het mogelijk even moeten optillen.
 10. Na ongeveer 4-6 weken zullen de zaden ontkiemen. Geef ze een groter potje zodra ze enkele bladeren hebben gekregen en/of wanneer jij ziet dat het wel èrg gezellig wordt in de potjes.
 • De beste temperatuur voor de Rooibos ligt tussen de 20-25 °C, je kan dit in de gaten houden door een thermometer in het Stekstation te leggen. Controleer je ook graag de luchtvochtigheid? Gebruik dan een thermometer met hygrometer.
 • Stel, jouw zaadjes zijn opgegroeid tot prachtig jongvolwassenen. Dan vind je alles over de opvoeding hier:

Oorspronkelijk komt de Aspalathus Linearis voor in Mediterraans klimaat. Ben je benieuwd naar meer informatie over de oorsprong en dus de optimale leefomgeving van jouw zaadjes? Bekijk dan het zaadpaspoort.

Veelgestelde vragen

Hoe zaai je Aspalathus Linearis zaden?

Aspalathus Linearis zaden kunnen het beste in het voorjaar worden gezaaid. Zorg voor goed doorlatende grond en zaai de zaden direct op de plek waar je ze wilt laten groeien. Bedek de zaden licht met aarde en houd de grond vochtig totdat de zaden ontkiemen.

Hoelang duurt het voordat Aspalathus Linearis zaden ontkiemen?

De kiemperiode van Aspalathus Linearis zaden kan variëren, maar meestal duurt het ongeveer 2 tot 3 weken voordat de zaden ontkiemen. Zorg voor voldoende licht en warmte om het kiemproces te bevorderen.

Moet ik Aspalathus Linearis zaailingen uitdunnen?

Ja, het is aan te raden om Aspalathus Linearis zaailingen uit te dunnen zodra ze groot genoeg zijn om te hanteren. Laat voldoende ruimte tussen de zaailingen zodat ze zich goed kunnen ontwikkelen.

Wat zijn de ideale groeiomstandigheden voor Aspalathus Linearis?

Aspalathus Linearis gedijt het beste in goed doorlatende grond en een zonnige locatie. Zorg ervoor dat de plant regelmatig water krijgt, maar vermijd dat de grond te drassig wordt.

Hoe kan ik Aspalathus Linearis het beste verzorgen?

Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig onkruid rondom de plant en bemest de grond indien nodig. Snoei de plant indien gewenst om de vorm en grootte te behouden.

Moet ik Aspalathus Linearis beschermen tegen vorst?

Ja, Aspalathus Linearis is niet goed bestand tegen vorst. Bedek de plant met bijvoorbeeld vliesdoek of verplaats in een vorstvrije ruimte als er strenge vorst wordt verwacht.

Wanneer kan ik de eerste bloemen verwachten bij Aspalathus Linearis?

Aspalathus Linearis begint meestal in de zomer te bloeien, vanaf juni tot en met augustus. Geniet van de bloemen die een heerlijke geur verspreiden.

Hoe kan ik zaden verzamelen van Aspalathus Linearis voor volgend jaar?

Laat een aantal bloemen aan de plant zitten tot ze volledig zijn uitgebloeid en zaadvorming hebben. Verzamel de zaden en bewaar ze op een koele, droge plaats tot het volgende zaaiseizoen.