Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Aspalathus Linearis zaaien

sproution

sproution

Benodigdheden:

 • Aspalathus Linearis (Rooibos) zaden
 • Glaasje of potje (waterdicht)
 • Zand en zaaigrond
 • Zaaizakje of (turf)potje
 • Glas/potje, vershoudfolie of het Stekstation (met beide platen).

Aspalathus Linearis zaaien

 1. Laat de zaadjes 12-24 uur weken in lauwwarm water. De meeste zaden met een harde schil kan je het beste eerst even laten weken, zo komt het vocht goed bij de kern. Als de zaden opzwellen zijn ze klaar om te zaaien.
 2. Vul jouw zaaizakje, turfpotje of ander vocht doorlatend potje, met een mix van zand en zaaigrond. Niet helemaal tot aan de rand, houd nog zo’n 2 cm vrij.
 3. Maak de zandmix alvast nat, dit scheelt later weer.
 4. Leg de zaadjes op de mix. Je kan er gerust meer dan 1 in één zakje of potje doen, maar houd dan wel in de gaten dat je ze meer ruimte geeft zodra dat nodig is. Meer potjes/zakjes gebruiken is natuurlijk ook altijd een goed idee. Meer zaadjes = meer beter.
 5. Dek de zaadjes af met een hele dunne (5 mm) laag zandmix.
 6. Spray de zandmix van bovenaf nogmaals vochtig. Kijk er wel voor uit dat het water er niet te hard in stort. Je spoelt daar de grond en/of zaden mee weg. Je kan er later ook voor kiezen om van onderaf water te geven, de grond zuigt dan zelf de juiste hoeveelheid vocht op.
 7. Dek de zaailingen toe met een glas, zakje of vershoudfolie. Heb je een Stekstation? Dek jouw zaaisels dan toe door beide platen te gebruiken.
 8. De Aspalathus Linearis houdt best van wat licht. Voor het ontkiemen kan je de zakjes of potjes dan ook het beste in (indirect) zonlicht plaatsen. Let wel op de bladeren, deze mogen niet verbranden.
 9. Check regelmatig of er geen schimmel groeit en of de grond nog goed vochtig is. Dit zie je snel door even een blik te werpen in jouw Stekstation. Gebruik je een zakje of glas, dan zal je het mogelijk even moeten optillen.
 10. Na ongeveer 4-6 weken zullen de zaden ontkiemen. Geef ze een groter potje zodra ze enkele bladeren hebben gekregen en/of wanneer jij ziet dat het wel èrg gezellig wordt in de potjes.
 • De beste temperatuur voor de Rooibos ligt tussen de 20-25 °C, je kan dit in de gaten houden door een thermometer in het Stekstation te leggen. Controleer je ook graag de luchtvochtigheid? Gebruik dan een thermometer met hygrometer.
 • Stel, jouw zaadjes zijn opgegroeid tot prachtig jongvolwassenen. Dan vind je alles over de opvoeding hier:

Oorspronkelijk komt de Aspalathus Linearis voor in Mediterraans klimaat. Ben je benieuwd naar meer informatie over de oorsprong en dus de optimale leefomgeving van jouw zaadjes? Bekijk dan het zaadpaspoort.