De Asparagusplant, onder veel mensen wel bekend als de Sierasperge, is een aantrekkelijke plant die weer steeds populairder word. Vooral in de jaren ’70 was dit een gewilde plant. Bijna iedereen had dan ook een sierasperge in zijn woonkamer staan of hangen. Maar nu begint deze plant weer helemaal in te raken. De Asparagus behoort tot een grote familie. Er zijn toch al snel enkele honderden soorten bekend, waaronder dus ook de Sierasperge. Er zijn 10 soorten aspergeplanten die je als huiskamerplant kunt houden. Van oorsprong komt deze plant voor in Zuid-Oost Azië, Zuid-Amerika en op verschillende plekken in Afrika. Het fijne, zachte blad heeft een mooie frisgroene uitstraling en wordt daarom ook veel als toevoeging in boeketten gebruikt.
Er zijn ook soorten die stekeltjes hebben op hun stengels. Dit zijn vaak prachtige hangplanten. Asparagus is namelijk ook als hangplant te koop. Er zijn ook Asparagusplanten die een hoogte van 2 meter kunnen bereiken.
Is de Asparagus een varen?
Sommige mensen denken dat de Sierasperge een varen is. Dit is echter niet zo. Het fijne blad doet aan varenblad denken. Varens kunnen zich via sporen voortplanten terwijl de Asparagus dit via bloemen doet. Deze plant groeit vanuit kleine knolletjes onder de rond.
Verzorging Asparagus
Kies voor de Sierasperge een lichte plek maar niet direct in de zon. Veel direct zonlicht kan er voor zorgen dat het blad een lelijke, bruine kleur krijgt. Wanneer deze kamerplant te weinig nieuw blad produceert, dan krijgt hij te weinig licht. Zet dan de plant iets dichter bij het raam. Een plek op een vensterbank op het noorden is de meest perfecte plek.
Heb je geen raam op het noorden , maar wel op het oosten of westen? Zet de plant dan 2 meter vanaf het raam. Een raam op het zuiden kan prima, wanneer je de plant 4 tot 6 meter vanaf het raam plaatst.
Temperaturen
De Asparagus komt uit warme gebieden, maar is ook goed bestand tegen wat mindere temperaturen. Overdag mag de temperatuur best wel 10 graden Celcius bedragen. De meest ideale temperatuur is tussen de 15 en 21 graden Celcius.
Wees voorzichtig met kleine kinderen en huisdieren. De Sierasperge is een licht-giftige plant. Neem contact op met dieren- of huisarts wanneer je het vermoeden hebt dat er van de plant is gegeten.
Snoeien
Vooral wanneer de hang Asparagus warrig wordt is het tijd om te snoeien. Doordat deze plant flink kan uitlopen komt een goede snoeibeurt zeker ten goede. Snoeien zorgt er ook voor dat er meer licht in de kern van de plant komt.
Water geven
Deze plant houdt van een licht vochtige grond. Dat betekent dat hij niet van natte voeten houd. Geef in de zomermaanden twee maal per week een scheutje water en doe dit in de wintermaanden één keer.
Tips
Heb je Asparagustakken? Zorg dan dat deze altijd in het water staan. Anders gaan ze ruien. De Asparagus kan prima worden gehouden in de badkamer. Maar ook kantoren frissen enorm op van deze plant.
Asparagus vermeerderen
De Asparagus is een aantrekkelijke plant waar je er meer van wilt hebben. Er zijn natuurlijk een aantal varianten. De een staat fier rechtop en heeft zachte fijne blaadjes. Andere Asparagus soorten zijn wat grover van blad en kunnen uitgroeien tot prachtige hangplanten. De manier van vermeerderen is bij al deze soorten zo’n beetje hetzelfde.
Scheuren
Vermeerderen van de Sierasperges doe je door te scheuren. Is je plant aan een nieuwe pot toe? Dan kun direct tijdens het verpotten in een aantal stukken scheuren. Wanneer je de plant uit zijn pot haalt, zie je soms veel knolletjes die aan de wortels groeien. In deze knollen zit energie die de plant nodig heeft om te groeien.
Verwijder in ieder geval voorzichtig de aarde rondom de wortels en deel de plant in een paar stukken. Niet te hard trekken, probeer de wortels in takt te houden. Zet nu de plantdelen in potjes en geef de plantjes water. De grond moet licht vochtig blijven. Wanneer de planten zijn aangeslagen zie je vanzelf nieuwe takjes verschijnen.
Stekstation
Ben jij een liefhebber van stekken, zaaien en scheuren om op een goedkope manier nieuwe planten te krijgen? Een stekstation is dan écht een product waar je veel plezier aan kunt beleven. Een stekstation heeft eigenlijk alleen maar voordelen.
- Het klimaat in dit product is altijd hetzelfde. De luchtvochtigheid is hoger dan wanneer je een stekje zomaar voor het raam zet.
- Het station biedt ook mogelijkheden om verticaal planten te laten groeien.
- Het stekstation is van Bamboe, dus 100% natuurlijk. Bamboe groeit snel en hoeft dus niet te worden geholpen met meststoffen.
- Het product neemt weinig ruimte in beslag en is gemakkelijk verplaatsbaar.
- Stekglaasjes worden bijgeleverd.
Nog meer informatie over het stekstation? Bezoek dan het hoofdstuk Stekstation !
Veelgestelde vragen
Wat zijn de beste maanden om Asparagus stekken te nemen?
De beste maanden om Asparagus stekken te nemen zijn maart en april, wanneer de plant actief groeit.
Hoe kan ik Asparagus stekken het beste snijden?
Snijd een gezonde stengel van de Asparagus plant af met een scherp mes of snoeischaar, zorg ervoor dat de stengel minstens 5-10 cm lang is.
Moet ik de Asparagus stekken eerst laten drogen voordat ik ze plant?
Ja, laat de stekken minstens 1-2 dagen drogen voordat je ze in potgrond plant, dit helpt om de wond te laten genezen.
Hoe vaak moet ik Asparagus stekken water geven?
Geef de Asparagus stekken regelmatig water, maar zorg ervoor dat de grond niet te drassig wordt. Laat de grond tussen gietbeurten in licht opdrogen.
Hoelang duurt het voordat Asparagus stekken gaan groeien?
Het duurt meestal enkele weken voordat de Asparagus stekken wortels gaan ontwikkelen en nieuwe bladeren gaan groeien.
Kan ik Asparagus stekken ook buiten planten?
Ja, Asparagus stekken kunnen ook buiten geplant worden, zorg ervoor dat de plek voldoende zonlicht krijgt en beschut is tegen harde wind.
Heeft Asparagus stekken bemesting nodig?
Ja, geef de Asparagus stekken af en toe een lichte bemesting om de groei te stimuleren, gebruik hiervoor een evenwichtige meststof voor kamerplanten.
Moet ik de Asparagus stekken snoeien?
Ja, snoei de Asparagus plant regelmatig om de groei te bevorderen en een mooie volle plant te krijgen. Verwijder dode of beschadigde bladeren en stengels.