De Bamboe is een plant die oorspronkelijk behoort tot de grassenfamilie. Bamboe is een Maleisische naam. In vrijwel elke taal vindt je de bamboe terug als Bambu of Bamboo. Deze plant komt uit Azieë en is een echte tropische plant. Toch kun je de Bamboe ook vinden in koude gebergten.
De Bamboe heeft een groengelige stam die hol is van binnen. Waar het blad ontspringt is de stam afgesloten. De Bamboe is dan ook bekend door zijn kenmerkende stam.
Pandaberen zijn dol op Bamboe, ze eten het de hele dag!
Bamboe in de tuin
De Bamboe buiten staat er een beetje om bekend dat deze nogal kan woekeren. Er zijn echter ook soorten die polvormig groeit en niet woekert. Eén daarvan is de Fargesia. Deze is gemakkelijk in onderhoud en maakt geen ondergrondse uitlopers.
Daarnaast zijn er ook Bamboe’s die geschikt zijn als kamerplant. En daar gaan we het in onderstaande tekst over hebben.
De Binnenbamboe
Kies je voor een Bamboe in je woonkamer, dan kies je voor een niet woekerende soort die schaduwminnend is en niet hoger wordt dan 2 tot 3 meter. Een hogere soort past eenvoudigweg niet in onze doorsnee woning. De Bamboe geeft je living een Oosters tintje en een exotische aanblik. Heel mooi om te combineren met meubels uit een Oosters land en accessoires die hun oorsprong hebben uit een Aziatisch land. Een aantal kamerbamboe’s zijn:
- De Bambusa Vulgare. Deze plant is dier- en kindvriendelijk. Ideaal voor een gezin met kinderen en huisdieren. Deze bamboe wordt niet hoger dan twee meter en heeft een prachtige goudgele stam met smalle langwerpige bladeren. DezeBamboe is populair en zie je dan het meest in de Hollandse huiskamer.
- De kamerbamboe is klein en bossig. Wordt ook wel de Bonsai-bamboe genoemd want deze plant wordt niet hoger dan 30 cm. De mini onder de bamboe’s!
- De Dracaena sanderiana wordt ook wel Geluksbamboe genoemd en is eigenlijk geen echte bamboe maar behoort tot de aspergefamilie. Kan goed tegen vocht en heeft niet veel licht nodig. Een perfecte plnt voor in de badkamer. Deze “niet echte”bamboe groeit heel erg langzaam. Niet meer dan 10 cm. per jaar. De stengels die tussen de 10 en 100 cm. zijn worden meestal verkocht.
- Fargesia Rufa is een ideale plant voor binnen in een kuip of pot. Een mooie decoratieve plant die een echte eycatcher in je interieur kan zijn.
Verzorging van de Bamboeplant
De bamboeplant, wat van oorsprong een grassoort is, is niet echt veeleisend. Een lichte warme plek wordt zeker wel gewaardeerd. Zet de Bamboe nooit in de brandende zon, daar houdt hij niet van. Liever een plekje in de halfschaduw dan in fel licht. De allerbeste omstandigheden is een vensterbank op het oosten. Op het balkon een schaduwplek en op het terras ook een fijne plek in de schaduw. De kamerbamboe kan niet in de tuin worden geplant omdat deze vorstgevoelig is. Het kan wel maar dan moet je de plant in de herfst weer uitgraven. Beter is het om deze in een pot te zetten.
Aan de potgrond zal de Bamboe geen grote eisen stellen. Het is wel fijn om zand- of kleikorrels toe te voegen. Substraatloze cultuur wordt door de Bamboe goed verdragen. Hydrocultuur is een prima optie. Zorg er wel voor dat de plant regelmatig wordt bemest. De bamboeplant is een tropische plant. Binnenshuis zal een temperatuur van minimaal 15 graden Celsius een must zijn. Kijk ook uit voor tocht. Daar heeft de Bamboeplant een hekel aan.
Bamboeplant stekken
De Bamboeplant kan prima worden gestekt. Een Bamboe groeit snel en zal dus direct na het stekken herstellen.
Gebruik een schoon mes of schaar. Snijd op een hoek van 45 graden een stuk gezonde bamboe in stukken van 25 cm. Elk afgesneden stukje moet 2 knooppunten hebben en 2 stengelleden. Een knooppunt is het harde gedeelte dat om de zoveel centimeter rond de bamboestok te zien is.
Om op de juiste wijze te kunnen stekken kun je de zonet afgesneden bamboe aan de bovenzijde in zachte was dompelen. Het gat moet vrij worden gehouden. Het onderste stuk kan worden gedoopt in stekpoeder. Overtollige poeder afschudden. Zet nu de stekken in een kiembak naast elkaar in de potgrond. Giet water in de gaatjes van de bamboestekken en besproei ook de grond waar ze in staan. Dek af met plastic en zet ze op een warme plek. Elke dag moeten de stekken even “luchten”. Wanneer er na een aantal weken worteltjes zijn gevormd, kunnen de stekken apart worden opgepot in een bloempotje.
Nog wat tips
- Er zijn twee Bamboesoorten die met groot succes kunnen worden gestekt. Dat is de Fargesia en de Phyllostachys. Deze twee soorten kunnen gemakkelijk in een pot worden opgekweekt en als binnenplant in de huiskamer worden gezet.
- Bamboes houden van vochtige omstandigheden. Vooral tijdens de stekperiode hebben ze steeds voldoende water nodig.
- De beste tijd om een bamboe te stekken is in de late lente en het begin van de zomer.
Veelgestelde vragen
Kan ik bamboe stekken?
Ja, bamboe kan gestekt worden door de wortelstokken of door het nemen van scheuten.
Hoe kan ik bamboe stekken?
Om bamboe te stekken, kun je wortelstokken scheiden of scheuten afsnijden en deze in vochtige grond planten.
Wanneer is het beste moment om bamboe te stekken?
Het beste moment om bamboe te stekken is in het voorjaar wanneer de plant actief groeit.
Hoe lang duurt het voordat gestekte bamboe gaat groeien?
Gestekte bamboe kan binnen enkele weken tot maanden beginnen te groeien, afhankelijk van de soort.
Moet ik gestekte bamboe speciale zorg geven?
Ja, het is belangrijk om gestekte bamboe regelmatig water te geven en te zorgen voor voldoende licht en voedingsstoffen.
Kan ik bamboe stekken in water?
Ja, sommige soorten bamboe kunnen worden gestekt in water voordat ze in de grond worden geplant.
Hoe kan ik ervoor zorgen dat gestekte bamboe goed wortelt?
Om ervoor te zorgen dat gestekte bamboe goed wortelt, is het belangrijk om de juiste grond en groeicondities te bieden, zoals vochtigheid en warmte.