Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Bananenplant stekken

sproution

sproution

De bananenplant is familie van de Musaceae en wordt ook wel als Musa aangeduid. Deze plant komt van oorsprong uit Zuid00s-Azië, maar komt tegenwoordig in vele andere tropische gebieden voor. Een tropische touch krijg je echt door een Bananenboom in huis te halen. Een flink exemplaar welke wel twee meter kan worden. In de vrije natuur vindt je deze planten met een hoogte van vijf meter. De stoere, grote bladeren hebben een exotische uitstraling. Met veel zonlicht en water zal deze plant het goed naar zijn zin hebben. Het vele water wat ie nodig heeft verdampt snel om dat de bananenplant op een warm, zonnig plekje staat. Water verdampt dan snel.

Bloei

Wanneer een banaan wordt geplant in een tropische omgeving, zal deze na ongeveer 9 maanden gaan bloeien. 3 Maanden later zijn de vruchten rijp en kunnen worden geplukt. De plant bloeit normaal gesproken maar één maal en sterft dan af.
Wanneer je de bananenplant in bloei wil krijgen heb je echt geduld nodig. De standplaats moet natuurlijk helemaal goed zijn. Veel licht en hoge temperaturen. In de tropen komt de temperatuur nooit onder de 10 graden. Een standplaats in een serre, kan er voor zorgen, dat de plant na 3 tot 4 jaar gaat bloeien en vrucht zal geven. Geef de Musa één maal per maand kamerplantenvoeding. Dit houdt de plant sterk en mooi!
William Cavendish was de man die de banaan in Europa introduceerde. De bananenplant dankt zijn naam aan deze meneer. “Dwarf Cavendish” is de originele naam van de banaan.

Zonlicht

In een normale huiskamer met een raam op het zuiden is de bananenplant goed te houden. Zet de plant 2 meter vanaf een zuidraam, en de Musa heeft het prima naar zijn zin. Een bananenplant kan zo’n 5 jaar oud worden. Voor een plant is dit niet echt oud. Er zullen echter nieuwe scheuten bij de oudere plant tevoorschijn komen. Ook zullen er door middel van wortelstokken, nieuwe planten worden gevormd. De nieuwe planten verschijnen aan de voet van de moederplant.

Bananenplant naar buiten

Een bananenplant kan prima in de zomermaanden naar buiten. Zet de plant op een beschutte, zonnige plek, het liefste in een grote kuip of bak. In principe kan een bananenplant overwinteren en in de volle grond worden gezet. Vooral omdat de winters in Nederland niet echt koud meer zijn is een plek buiten goed te doen. Gaat het toch vriezen dan zal de plant boven de grond afsterven maar de wortels blijven in leven. Wil je de wortels extra bescherming geven, leg dan een aantal bladeren over de wortels als een soort dekentje. In het voorjaar zal de plant gewoon weer uitlopen.

Water

Water is de belangrijkste verzorging van de bananenplant. Op een warme dag zal de plant al snel 10 liter water nodig hebben. Vooral bij warm weer is het dus goed opletten! Ook met regen kan het zo zijn dat de plant onvoldoende water krijgt. De grote bladeren kunnen als een soort paraplu fungeren. Op die manier zullen de wortels droog blijven en onvoldoende water tot hun beschikking hebben.

Soorten

Er zijn een aantal soorten bananenplanten;

Zo heb je de Musa Sikkimensus. Een prima tuinplant omdat deze wel 4 meter hoog kan worden. De Musa Tropicana is de meest ideale kamerplant. Kan wel 1 tot 2 meter hoog worden. De Ensete Glaucom wordt 7 meter en de Musa Dwarf is een dwergbanaan. Wordt 3 meter hoog. De plant waar de meeste mensen voor kiezen in de woonkamer zijn de wat kleinere soorten. De Tropicana is een goed voorbeeld van een banaan die gemakkelijk kan worden vermeerderd uit stek maar ook met zaad kan een prachtige plant worden opgekweekt.

Een bananenplant wordt meestal niet ouder dan een jaar of 5. Dus voordat het zover is, kan er maar beter worden gestekt. Het is absoluut niet moeilijk om stekken van deze plant te verzamelen.

Rondom de moederplant komen altijd weer kleine plantjes op. Deze kunnen worden losgesneden en weer uitgroeien tot een mooie volwassen kamerplant. Zorg dat het stekje minimaal 20 cm. is. Deze heeft zeker al wat worteltjes. Een bananenplantje heeft worteltjes nodig om goed te kunnen groeien en zich vast te houden in de potgrond.

Voorzichtig te werk gaan!

Haal de moederplant uit de pot en gebruik de stekken die zo dicht mogelijk bij de stam van de moederplant staan. Gebruik een scherp, schoon mesje om het stekje van de moederplant weg te snijden. Zorg dat je de moederplant een paar dagen geen water geeft voordat je het losgesneden stekje uit de aarde trekt. Wanneer de aarde namelijk droog is gaat dit gemakkelijker. Vul een potje met potgrond en hydrokorrels en zet de bananenstek in het potje. Verzorg het plantje goed dan zal het snel gaan groeien.

De moederplant kan weer terug in een grotere pot met verse aarde.

Zaaien

De meeste mensen denken dat een bananenplant moeilijk uit zaad is op te kweken. Dit is echter niet waar. Er moet natuurlijk wel voldoende aandacht aan een zaailing worden besteed, maar het is te doen..

Het is natuurlijk het beste om zo vers mogelijk zaad te gebruiken. Bij de meeste zaden moet je vooraf de schelp breken. Dan kan makkelijker water worden opgenomen. Bij bananenplantzaad is dit niet te doen. Dit zaad moet eerst worden geweekt voordat dit mogelijk is. Week het liefst 48 uur in lauw water. Ververs het water na 12 uur. Bewaar dan het zaad een paar weken in de koelkast.

De zaadjes zaaien op 2 cm. diepte en 4 cm uit elkaar. Geef een kiemtemperatuur van 25 graden Celcius.

Hydrokorrels

Vaak lees je over het verpotten van planten dat er hydrokorrels worden gebruikt. Maar wat zijn dat nu eigenlijk…

Hydrokorrels zijn kleine, harde, bruine bolletjes die uit klei bestaan. Ze bevatten géén voedingsstoffen en hebben een neutrale zuurgraad. Deze bolletjes zijn eigenlijk bedoeld om een goede afwatering te creëren. De waterhuishouding in potten en bakken wordt zo prima geregeld.

De bruine bolletjes absorberen water uit wortels en potgrond. Wanneer de plant te veel water zou krijgen en normaal gesproken zou “verzuipen”, zal dit door het gebruik van hydrokorrels niet gebeuren. De grond wordt ook losser door het gebruik van deze korrels en zal dus luchtiger zijn. Voor de worteltjes is dit een groot voordeel. Er komt meer zuurstof bij.

Hydrokorrels zijn duurzaam en gaan dus in principe altijd mee.