Let op: bestellingen worden verzonden ná 6 augustus

Search
Close this search box.

Basilicum stekken

Picture of sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

Basilicum is een veelgebruikt keukenkruid wat in een groot aantal gerechten kan worden verwerkt. De kruidige smaak en het zoete aroma leent zich uitstekend in bijvoorbeeld de Italiaanse keuken. Basilicum heeft een aantal soorten. Zo is er de rode en de groene basilicum, de Thaise basilicum en de Citroenbasilicum. Wil je een wat sterkere smaak dan kies je voor de rode (paarse) variant. Heb je liever een basilicum die wat anijsachtig is of meer naar dragon smaakt? Dan ga je voor de Thaise basilicum.

Verzorging

Licht, warmte en water

De drie belangrijkste aspecten van het verzorgen van iedere plant is de standplaats, de hoeveelheid water die je geeft en de omgevingstemperatuur.

De Basilicumplant houdt absoluut niet van een droge bodem. De plant gaat voor een vochtige omgeving. Zorg er voor dat de plant absoluut niet verdroogd want dan is het snel gebeurt. In een pot zal de basilicum snel uitdrogen. Dit is anders wanneer de plant in de volle grond staat. Geef in ieder geval kleine beetjes water tegelijk en niet in een keer een grote plons.

In de volle zon zal deze plant snel uitdrogen. Ga voor een plek waar meer schaduw is dan zon. Halfschaduw is prima. Een beschutte plek is prima. Op een winderige of tochtige plaats zal de plant snel uitdrogen.

red tomatoes on black plate

Buiten uitplanten

Zorg, wanneer je de basilicum buiten aanplant, dat de bodem humusrijk is. Een goed doorlatende grond is belangrijk voor de groei. Vanaf half mei kan de basilicum worden geplant in zowel de volle grond als in een pot. De meerjarige plant kan het beste in een pot worden gezet. Deze moet nar binnen en een basilicum in pot kan snel naar binnen worden gehaald. Staat de basilicum in de volle grond, dan moet deze worden uitgegraven en binnen worden gezet.

Water geven

Geef de basilicum van onderaf water. Het is dan ook een aanrader om een pot met gaatjes te gebruiken voor deze kruidenplantjes. Je kunt de plant dan in een bakje met water zetten zodat deze zich helemaal vol kan zuigen met water. Een plekje in de zon is onontbeerlijk voor een goede groei. Zet een basilicum in ieder geval nooit in de volle schaduw. Basilicum kan absoluut niet tegen vocht en koele omstandigheden.

Oogsten

Wanneer je regelmatig van je Basilicum wil oogsten, knip dan stukjes 1 cm boven de plek waar de blaadjes uit de steel groeien. Wanneer je het op deze manier doet blijven de plantjes steeds groeien. Wanneer je alleen de blaadjes plukt en niet de steeltjes, zullen er steeds weer nieuwe blaadjes groeien. De Basilicum moet dan wel veel licht krijgen.

Gezondheid

In Basilicum zitten een aantal gezonde stoffen zoals Vitamine K en C. Vitamine K is belangrijk voor een normale stolling van het bloed en de samenstelling van de botten. Vitamine C is een vitamine die we elke dag nodig hebben. Helpt om de weerstand op te bouwen en is een belangrijke antioxidant.

Basilicum vermeerderen

Het vermeerderen van Basilicum is super eenvoudig. Ben je van plan om de stekken op water te zetten, dan kun je goed in de gaten houden hoe de worteltjes zich ontwikkelen. Zorg in ieder geval steeds voor schoon water en geef de stekjes een plekje wat goed licht is. Na een aantal weken zie je dat er heel veel worteltjes zijn verschenen en kun je de nieuwe plantjes in een potje zetten. De eerste dagen goed vochtig houden. De worteltjes moeten aan de nieuwe omstandigheden wennen.

Zaaien

Basilicum vermeerderen kan ook via zaaien. Doe dit in het vroege voorjaar in zaaibakjes. Warme lucht en zon is absoluut nodig om de zaadjes te laten kiemen. Zet de bakjes dus in eerste instantie binnen. Begin je met zaaien in mei, dan kan dat buiten, mits de weersomstandigheden het toelaten.

Zaaien doe je zo…

Verspreid een aantal zaadjes over de potgrond en doe hier een klein laagje aarde overheen. Om het klimaat op hetzelfde niveau te houden kun je een plastic zakje of huishoudfolie gebruiken. De vochtigheidsgraad wordt hoger en er ontstaat meer warmte. Plastic een paar keer per dag even verwijderen en kijken of de aarde nog vochtig is.

Na een paar dagen zullen de basilicumzaadjes uitkomen. Tijdens de kiemperiode is een constante temperatuur nodig. 20 Graden Celcius is prima. Geef de zaailingen 2 x per dag wat water en wanneer deze goed zijn ontwikkeld zet je ze in een potje.

Verpotten

Wanneer de zaailingen dus een aantal blaadjes hebben, kunnen ze in een potje worden gezet. Je kunt ze echter ook buiten uitplanten. Ruimte en afwatering zijn belangrijk. Zet de plantjes minstens 15 centimeter uit elkaar. Pas echter wel op dat je de Basilicum niet te vroeg buiten zet. Afharden is in deze echt wel aan de orde. Zo van een warme zaaibak naar buiten zullen de plantjes niet overleven.

Stekstation

Het gebruik van een stekstation heeft alleen maar voordelen.

  • Ruimtebesparend
  • Eenvoudig aan het raam te bevestigen
  • Eenvoudig te verplaatsen
  • Altijd het perfecte klimaat voor stekjes

Het stekstation van Sproution is plat gezegd een hexagonale kweekkas die je aan het raam kan bevestigen.

Het stekstation van Sproution is gemaakt van bamboe. Dit materiaal heeft een groot aantal voordelen ten opzichte van hout. Het groeit razendsnel en heeft geen pesticiden & meststoffen nodig. Daarnaast is bamboe zeer sterk!

De hexagon meet 26 centimeter van platte kant tot platte kant, en 30 centimeter van punt tot punt. Het hout is 15 millimeter dik. De diepte van het stekstation is 10 centimeter. Voldoende ruimte voor al je stekjes dus! Ideaal voor de echte stekliefhebber.

Wil je meer weten over stekken met gebruik van een stekstation? Lees dan verder….