Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Beaucarnea stekken

Picture of sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

Beaucarnea, ook wel Olifantspoot genoemd, is familie van de Asparagaceae. Deze plant is afkomstig uit Mexico en heeft een behoorlijke stam. Deze lijkt door zijn knolvormige uiterlijk op een Olifantspoot. Een stoere, robuuste plant die lange tijd zonder water kan. Dit komt door de stam. Deze heeft een soort van spons aan de binnenkant die water kan opslaan. De bladeren van deze plant zijn lang en sliertig. In het buitenland wordt de Oifantspoot ook wel Pony Tail genoemd.

Er zijn ongeveer 20 verschillende soorten Olifantspoot. De Beaucarnea recurvata is de bekendst en wordt het meest in onze Nederlandse huiskamers gezien.

Deze plant is gemakkelijk in de verzorging, maar heeft natuurlijk wel aandacht nodig.

Zon?

Om een optimale gezonde plant te behouden is water geven en standplaats van belang. De Olifantsoor is echter zo gemakkelijk dat ie een aantal weken zonder water kan. Deze plant houdt van een warme plek en kan prima een aantal uren in de zon staan. Ook droge lucht kan absoluut geen kwaad. Sproeien is overbodig.

a green lizard on a rock

Naar buiten

De Olifantspoot kan heel goed gedijen op een balkon of terras. Veel licht is belangrijk. Langdurig in de volle zon is echter niet goed voor deze plant. Wil je de Beaucarnea buiten zetten, laat hem dan wennen. Nachttemperaturen van 10 graden Celcius is echt de ondergrens. Bij lagere temperaturen direct binnen halen.

Water geven

Wanneer je 1 maal per twee weken water geeft is dat voldoende voor de Beaucarnea. Een Olifantspoot heeft erg weinig water nodig om te overleven. Geef pas water als de grond al een paar dagen droog is. Deze plant slaat immers water op in zijn stam. Hij heeft altijd vocht in voorraad.

Bloeien

Zoals bijna ieder plant, kan ook deze bloeien. Maar dan alleen bij uitermate goede omstandigheden. De periode van bloei is geen vaste maar kan in het voorjaar maar ook in de herfst plaatsvinden. Reken echter niet op een bloeiende Beaucarnea, maar geniet van deze plant zoals hij is!

De Olifantpoot is een kleine tropische boom. In de vrije natuur kan deze boom wel zo’n 6 meter hoog worden. In onze huiskamer is een hoogte van anderhalve meter wel het maximum. De flinke bos smalle bladeren die uit de top groeien hebben een sierlijke waarde. Het blad kan een meter lang worden. De Beaucarnea groeit zeer langzaam en het duurt dan ook erg lang voordat de 150 cm. is bereikt.

Giftig?

De Olifantpoot is niet giftig voor kinderen en huisdieren. Het is echter niet aan te raden om van deze plant te eten.

Verpotten

Wanneer je een Beaucarnea hebt aangeschaft is het zinvol deze direct na aankoop te verpotten. Meestal staat zo’n plant in een te kleine kweekpot. Hij heeft de ruimte nodig om groter te groeien, ook al gaat dat niet echt snel. Je kunt de ruimte naast de wortels opvullen met gewone potgrond. Cactusgrond is ook prima. Verpotten kan 5 jaar later. Gebruik dan een pot die zeker 10% groter is. Zorg voor goede drainage. De wortels van deze plant zijn kwetsbaar, dus ga voorzichtig te werk. Verpot altijd in het voorjaar.

Beaucarneae stekken

Sommige websites die over planten gaan, beweren dat je een Olifantpoot niet kunt vermeerderen door te stekken. Er zijn echter ook experts die zeggen dat dit wel kan. Het is misschien leuk om dit uit te proberen met jou Beaucarnea…

Stekken doe je door de zijscheuten van de stam af te knippen. Wanneer je een al wat oudere Olifantspoot in je bezit hebt, zullen er, mits goed verzorgd, zijscheuten in de kroon worden geproduceerd. Deze zijn perfect om mee te gaan stekken. Het is nu belangrijk om goede potgrond te gebruiken. Drainerende cactus- of vetplanten grond is prima. Doe de aarde in een potje en zet het stekje er voorzichtig in. Geef nu water.

Plaats een doorzichtige plastic zak over de stek om een warm en vochtig klimaat te realiseren. Het plastic mag het blad niet raken. Het stekje moet goed vochtig worden gehouden en elke dag even luchten.

Om een goed resultaat te krijgen is stekken in een stekstation helemaal top!

Na een poosje zullen er worteltjes worden gevormd en gaat de baby Olifantspoot groeien. Dan verzorgen zoals een volwassen plant.

Stekstation drie stuks

Stekstation

De aanschaf van een stekstation is prima. Vooral wanneer je veel met het vermeerderen van planten bezig bent. Maar ook om verticaal te tuinieren is dit product fantastisch. Voor nog geen 45 euro krijg je de volgende spulletjes;

  • Een bamboe stekstation. Dat betekent dat het een aantal voordelen heeft ten opzichte van hout. Bamboe groeit namelijk supersnel en er zijn geen meststoffen of andere pesticiden nodig. Bamboe is ook verschrikkelijk sterk en gaat jaren lang mee!
  • Meegeleverd zijn twee plexiglas covers met bijpassende stekglaasjes. Handig wanneer je stekjes op water wil laten wortelen.
  • Bevestigingsmaterialen zoals de plastic zuignapjes en schroeven om de cover te bevestigen.

Planten in stekstation

Het stekstation is een prachtig stukje design wat je, als je niet gaat stekken, ook kunt gebruiken om je hangplanten op te zetten. Dit verticale tuinieren kan dan gewoon tegen je raam.

  • Het stekstation is ook gemakkelijk te verplaatsen
  • Het bespaart ruimte
  • Eenvoudig te bevestigen
  • Altijd een goed klimaat voor je stekjes.
  • Ook wanneer er plantjes moeten worden gezaaid is een stekstation uitermate handig. Geen gezeur met plastic zakjes, je kunt potjes met zaaigoed gemakkelijk in het station plaatsen.

Er zijn eigenlijk alleen maar voordelen!

Voordelen

  1. Overlevingskans van stekken zijn 80% beter dan onder een plastic zakje
  2. Er vindt een gezondere en snellere groei van je stekjes plaats
  3. Ziekten en plagen worden tot het minimum beperkt
  4. Een efficiënter en ruimtebesparend gebruik van kweekruimte

Wil je nog meer weten over dit fijne product, lees dan alle informatie op deze website!

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik een Beaucarnea stekken?

Om een Beaucarnea te stekken, kun je een gezonde zijtak afsnijden met een scherp mes en deze laten drogen. Plaats vervolgens de stek in vochtige potgrond en zorg voor voldoende licht en warmte.

Wanneer is de beste tijd om een Beaucarnea te stekken?

De beste tijd om een Beaucarnea te stekken is in het voorjaar of de zomer, wanneer de plant actief groeit. Dit geeft de stek de beste kans om wortel te schieten.

Hoe lang duurt het voordat een Beaucarnea stek wortels krijgt?

Het kan enkele weken tot een paar maanden duren voordat een Beaucarnea stek wortels krijgt. Geduld is belangrijk en het is essentieel om de stek regelmatig te controleren op groei.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn Beaucarnea stek succesvol wortels krijgt?

Zorg ervoor dat de potgrond vochtig maar niet doorweekt is, geef de stek voldoende licht (maar vermijd direct zonlicht) en houd de omgevingstemperatuur stabiel.

Moet ik mijn Beaucarnea stek afdekken of beschermen tijdens het wortelproces?

Het is niet noodzakelijk om de stek af te dekken, maar je kunt een plastic zak of propagator gebruiken om een vochtige omgeving te creëren en de luchtvochtigheid te verhogen.

Kan ik meerdere stekken tegelijkertijd proberen?

Ja, je kunt meerdere stekken tegelijkertijd proberen om de kans op succes te vergroten. Zorg er wel voor dat elke stek voldoende ruimte en aandacht krijgt tijdens het wortelproces.

Wat moet ik doen nadat mijn Beaucarnea stek wortels heeft gekregen?

Zodra de stek wortels heeft gekregen, kun je deze voorzichtig verpotten in een grotere pot met verse potgrond en verder verzorgen zoals een volwassen Beaucarnea plant.

Welke problemen kunnen optreden bij het stekken van een Beaucarnea?

Enkele problemen die kunnen optreden zijn rotting van de stek, te weinig of te veel water geven, te weinig licht, of te lage temperaturen. Het is belangrijk om deze factoren goed in de gaten te houden.

nl_NLNederlands