De Begonia is een plant waar je van houdt of die je maar niks vind, dan heb ik het dus even over de bloeiende Begonia’s die bij je Oma voor het raam staan of stonden. Vroeger een veelgekocht exemplaar, die zeker nu ook nog wel het aanzien waard kan zijn in je tuin of op de vensterbank. Tegenwoordig echter zijn er prachtige bladbegonia’s die een mooie aanvulling kunnen zijn bij je plantenverzameling. O.a. de Stippenbegonia en de Begonia Rex zijn prachtige planten met fantastisch mooi blad. De bloei is te verwaarlozen…het gaat bij deze planten puur om het blad. Oorspronkelijk komt de Begonia uit bosrijke gebieden die vochtig en warm zijn. Begonia’s zijn in het bezit van vrouwelijke en mannelijke bloemen.
De binnenbegonia
Een bladbegonia heeft licht en warmte nodig. Dat betekent dus niet dat je deze in de volle zon moet zetten…juist niet!! Een halfschaduwrijk plekje is prima. Dus vermijd de felle middagzon en geef indirect licht. Je kunt deze plant een paar meter vanaf een raam plaatsen. Heb je echter een bloeiende begonia dan is meer licht zeker gewenst. De vorming van bloemen vraagt meer direct zonlicht.
Een bladbegonia heeft in ieder geval overdag minimaal 18 graden nodig en ’s nachts 14 graden Celcius.
Water geven
Het is belangrijk om de potgrond van een bloeiende Begonia maar ook van een bladbegonia vochtig te houden. Controleer regelmatig de grond door er een vinger in te steken. Er mag geen laagje water onder in de pot komen. Daar kan een Begonia absoluut niet tegen. Overtollig water moet ten alle tijden worden afgevoerd.
Sproeien
Vooral de begonia’s met grotere bladeren kunnen relatief veel water verdampen. Het is zinvol om daarom éénmaal per week de plant te besproeien.
Nog even de belangrijkste punten met betrekking tot het water geven van de Begonia;
- De potgrond moet licht vochtig aanvoelen
- De grond mag absoluut niet uitdrogen, dit kan funest zijn voor de plant.
- Voel dus regelmatig of de grond droog of nat is. Doe dit door een vinger in de potgrond te steken.
- Er mag geen laag water onder in de pot staan.
- Uiteindelijk is het beter om eerder te weinig dan te veel water te geven.
- Geef wat vaker kleine beetjes water. Ineens te veel vindt de plant niet fijn.
Tocht vermijden
Tocht, maar ook te dicht bij een verwarming hebben Bladbegonia’s een hekel aan. Een koude temperatuur en grote temperatuurswisselingen is niet goed voor deze planten. Wanneer de planten te dicht bij de verwarming staan zal de luchtvochtigheid veel te laag zijn. Deze moet voor een Bladbegonia juist wat aan de wat hoge kant zijn.
Verschrompelen
Is het blad van je Begonia aan het verschrompelen? Zet deze dan meer in de halfschaduw. De middagzon is veel te warm voor deze plant.
De buitenbegonia
De buitenbegonia is veel kleurrijker qua bloemen dan de binnenplant. De begonia’s voor buiten zijn er in de vorm van knollen. Deze kun je planten zodra er geen vorst meer is. Voor een sneller resultaat kunnen de knollen in kistjes binnenshuis worden voorgetrokken. Plant ze uit na IJsheiligen (14 mei) en je hebt lange tijd plezier van de kleurige bloemen. De knollen dienen met de holle kant naar boven te worden geplant. Er moet ongeveer 1 cm. aarde over de knol. Na korte tijd zullen er groene, dikke sprieten boven de grond komen. Zet de knollen in ieder geval in half schaduw. Ze moeten in goed doorlatende grond. De bloemen lijken een beetje op rozen en zien er aantrekkelijk uit.
Wanneer je regelmatig de uitgebloeide bloemen verwijderd kun je een hele zomer lang genieten van de bloei. Er bestaat een grote variatie aan vormen en kleuren en passen in een hangmand, tuinperk, balkon of terras. De buiten begonia vergt weinig onderhoud, veroorzaakt géén hooikoorts en kan prima worden gecombineerd met een groot aantal planten en bloemen.
Begonia stekken
Begonia’s kunnen op verschillende manieren worden vermeerderd.
Zo kun je een bladstek nemen, een Rizoomstek of een stengelstek. Een rizoomstek is een ondergrondse horizontale stengel waar worteltjes uit groeien. Je gebruikt deze ondergrondse stengel door stukjes van 10 cm te nemen en deze op te potten. Super makkelijk wanneer je toch al je Begonia ging verpotten..
Het blad een prima middel om te stekken. Dat is niet voor iedere plant van toepassing. Maar de Begonia leent zich hier uitstekend voor. Knip een gezond en goed uitziend blad van de plant. Knip op het punt waar de bladstengel samenkomt met het blad. Zet deze bladstek in de potgrond en wacht af wat er gaat gebeuren. Na verloop van tijd zullen er blaadjes verschijnen.
De stengelstek is de meest gebruikte vorm van stekken bij kamerplanten. Knip 10 cm. van de top van de stengel en zet deze op water. Zorg dat er een paar blaadjes aan de stek zitten.
Stekken in water
Wanneer je stekken wil op water moet je altijd de onderste bladeren verwijderen. De stengel moet in het water, e bladeren absoluut niet. Deze gaan rotten. Binnen een paar weken zijn al worteltjes zichtbaar. Pot de Begonia op wanneer de worteltjes een paar centimeter lang zijn. Wanneer je nieuw blad ziet verschijnen weet je dat je stekje een nieuwe Begonia wordt.
Je kunt een begoniastekje ook direct in een potje met rijke potgrond zetten. Het is misschien handig om een stekmedium te gebruiken. Worteltjes worden sneller gevormd en het plantje zal spoedig aanslaan.
Bladstek
De Begonia is één van de weinige kamerplanten die met een bladstek kan worden vermeerderd. Gebruik een heel blad en dip het bladsteeltje in stekpoeder. Zorg dat je het puntje met stekpoeder nét onder de grond zit. Al snel zal er een babybegonia gaan groeien!
Bladstukjes
Ben je echt iemand die van stekken houdt? Met één enkel Begoniablad kun je een aantal stekjes maken. Gebruik een schoon, zeer scherp mesje om het blad in stukken te snijden. Er moet altijd een stukje bladnerf aanwezig zijn. Elk apart stukje kan nu in de aarde worden gestoken. Gebruik stekpoeder om snel worteltjes te laten vormen.
De Rizoommethode
De Begonia staat er om bekend dat deze ondergrondse horizontale stengels maakt. Er zitten worteltjes aan deze stengels. Je kunt de rizoomstukken horizontaal in de potgrond drukken. Deze stukjes rizoom zullen weer uitgroeien tot
Veelgestelde vragen
Wat is de beste tijd om een Begonia te stekken?
De beste tijd om een Begonia te stekken is in het voorjaar, wanneer de plant actief aan het groeien is.
Hoe kan ik een Begonia stekken?
Je kunt een Begonia stekken door een gezonde stengel af te knippen, de onderste bladeren te verwijderen en de stek vervolgens in water of potgrond te zetten totdat er wortels groeien.
Moet ik mijn Begonia stekken in direct zonlicht plaatsen?
Nee, het is beter om de Begonia stekken op een lichte plek te zetten, maar uit direct zonlicht om verbranding te voorkomen.
Hoe vaak moet ik mijn Begonia stekken water geven?
Geef de Begonia stekken regelmatig water, maar zorg ervoor dat de grond niet te vochtig wordt om wortelrot te voorkomen.
Hoe lang duurt het voordat mijn Begonia stekken nieuwe bladeren krijgen?
Het duurt meestal enkele weken tot een paar maanden voordat de Begonia stekken nieuwe bladeren beginnen te vormen.
Kan ik mijn Begonia stekken verpotten als ze groter worden?
Ja, zodra de Begonia stekken voldoende geworteld zijn en nieuwe groei laten zien, kunnen ze worden verpot naar een grotere pot met verse potgrond.
Hoe kan ik voorkomen dat mijn Begonia stekken ziektes krijgen?
Zorg voor een goede luchtcirculatie, vermijd te veel vocht en controleer regelmatig op ongedierte om ziektes bij Begonia stekken te voorkomen.
Kan ik mijn Begonia stekken buiten planten?
Begonia stekken zijn gevoelig voor kou en veranderende weersomstandigheden, dus het wordt aanbevolen om ze binnen te houden of in een beschutte tuin te planten.
Hoe lang kunnen Begonia stekken leven?
Met de juiste zorg en omstandigheden kunnen Begonia stekken jarenlang blijven groeien en bloeien.
Kan ik Begonia stekken cadeau geven aan vrienden of familie?
Ja, Begonia stekken maken leuke en dankbare cadeaus voor plantenliefhebbers, vooral omdat ze gemakkelijk te stekken zijn en mooie bloemen produceren.