Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Blauwe regen stekken

Picture of sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

De Wisteria, zoals de Blauwe regen in het dagelijks leven heet, is een supermooie klimplant die een echte eye-catcher is wanneer deze bloeit. Deze vrij sterk groeiende klimplant staat het liefst in de zon. De takken kunnen wel 10 meter lang worden. Het is een plant die behoort tot de Vlinderbloemigen. Het is een broertje van de Lupine en de tuinboon.

De twee belangrijkste soorten zijn de,

  • Wisteria  Sinensis ( komt uit China)
  • Wisteria floribunda ( afkomstig uit Japan)

De Sinensis is een linksdraaiende klimmer en de Floribunda draait rechtsom.

Waar plant je een Wisteria

De takken van deze klimmer groeien graag in de zon. Je kunt de Blauwe regen ook op een schaduwrijke plaats zetten, maar bedenk dan wel dat er toch nog 6 uur zon nodig is om tot een goede groei en bloei te komen. Een plek met aarde en organisch materiaal wordt zeer gewaardeerd. De grond moet vochtig zijn. Kalk geeft geel blad, dus dat moet worden voorkomen. Plant de Wisteria altijd aan een oost, west of zuidkant. Een plek op het noorden is niet aan te raden.

purple flowers in front of white wooden window

Gevelklimmer

Deze veelzijdige klimplant kan worden gebruikt om in een paal klimmen, langs een pergola, bogen, op het balkon of over een tuinhuisje te leiden.

Je kunt de Wisteria ook als één stam op kweken en op ongeveer 2 meter in snoeien. Zo ontstaat een treurvorm.

Wanneer je de Blauwe regen horizontaal laat groeien, levert dit vertraging op van de sapstroom. Bevordert wel de bloemknopvorming. Gebruik geplastificeerd ijzerdraad en een paar oogvijzen. De hoofdgesteltakken kunnen met aanbinddraad aan de horizontale ijzerdraden worden vastgezet.

Zorg er voor dat de takken zich niet om het ijzerdraad wikkelen. De gesteltakken kunnen dan afknappen!

Wisteria planten

De beste periode om deze klimmer te planten is in de herfst of de lente. Het is belangrijk om de grond goed te bewerken. Dit bevordert de wortelgroei. Geef voldoende water. Stengels vastbinden aan de draden die horizontaal langs de muur zijn bevestigd. Groeit de Blauwe regen tegen een pergola, verwijder dan alle stengels, behalve eentje die je aan de paal bind.

Snoeien

Om de Pergola te voorzien van veel blauwe bloemen is snoei de juiste methode. En niet één keer maar twee keer per jaar. Januari of februari en augustus zijn de twee beste snoeimomenten. Als je dus snoeit op de juiste tijd van het jaar, zal de Wisteria je belonen met vele blauwe bloemtrossen.

De eerste keer snoei je in januari/februari

De hoofdtak terugsnoeien op 75 tot 90 cm. Zijscheuten weghalen. Nooit snoeien wanneer het vriest.

De tweede keer in juli/augustus snoeien

Ga de twee sterke zijtakken vastzetten. Kort de zijscheuten in tot 3 tot 4 knoppen. De plant wordt zo aangemoedigd om verder te groeien.

De derde keer weer in januari/februari snoeien

De eerder ingekorte scheuten nog een keertje terugsnoeien op een vingerlengte. Er blijven dan 2 of 3 knoppen over. De laagste takken horizontaal aanbinden. Gesteltakken zitten aan de hoofdtak. Bind deze ook aan. Knip alle jonge scheuten die op de gesteltakken zitten tot op 5 a 6 ogen. Een handlengte is ook prima.

De vierde maal snoeien juli/augustus

Nu dus steeds in de zomer de lange uitlopers wegknippen tot 2/3 knopen Dit zorgt voor een mooie vorm. Wanneer je de Wisteria niet goed snoeit belemmert dit de bloei.

Pas op met late nachtvorst !

Een Wisteria is goed winterhard en vorstbestendig. Het kan echter zijn, dat door een laat nachtvorstje de bloemtrossen schade op kunnen lopen. Heb je een Blauwe regen in een pot, dan is het verstandig deze bij voorspelde nachtvorst af te dekken.

Blauwe regen stekken

Met een Wisteria kun je alle kanten op wat betreft het vermeerderen. Je kunt stekken, zaaien maar ook afleggen is een prima optie.

Zaaien

2 x Per jaar kan de Wisteria worden gezaaid. Het is een aanrader om dit in het voorjaar te doen. De zaden kunnen worden gekocht, maar je kunt ook de peulen van je eigen Wisteria zaaien. Doe dit zodra de zaden rijp zijn. Bedenk ook eventjes dat de peulen van de Blauwe regen giftig zijn.

Voordat je gaat zaaien moeten de zaden eerst 24 uur worden geweekt in water. Het velletje van het zaad wordt dan zacht en de ontkieming zal sneller plaatsvinden. De Blauwe regen zal in het eerste jaar nog geen bloemen laten zien. Dit kan wel een jaar of drie duren voordat je van je zaailing een volwassen, rijk bloeiende Wisteria hebt.

Stekken

Stekken van deze klimplant kan het beste direct na de bloei worden gedaan. Knip een paar buigzame takken af en zorg dat ze een lengte hebben van 12 tot 15 cm. De onderkant moet schuin worden afgesneden. Doop in stekpoeder en plant het stekje in een potje met stekgrond. Dek alles af met plastic. Na ongeveer een week of 8 zullen er wortels zijn en zie je de stek groeien. Dan kan deze naar buiten en in de volle grond worden geplant.

Afleggen

Afleggen kan op simpele wijze worden gedaan door een jonge, soepele stengel naar de grond te buigen. Doe dit in mei of begin juni. Maak, waar de stengel de grond raakt, een klein sneetje. Dit gewonde deeltje kan in de aarde worden gestoken. Zet vast met een pin of iets dergelijks. Er moet nog steeds verbinding zijn met de moederplant. Begin van de herfst is de aflegger geworteld en kan deze van de moederplant worden gesneden. Je kunt nu de jonge Wisteria buiten laten overwinteren. Het is echter beter om dit in een pot binnenshuis te doen. Wel op een koele plek. In het voorjaar kan de plant op zijn vaste plek worden gezet of worden opgepot.

Hexagon closeup

Stekstation

Wil je op een gemakkelijke manier planten stekken of vermeerderen door zaad, schaf jezelf dan een stekstation aan. Een supermooi product waar je veel plezier van kunt hebben. Het stekstation wat je via deze website kunt aanschaffen is gemaakt van bamboemateriaal, gemakkelijk met zuignapjes overal te bevestigen en zorgt voor het juiste klimaat. Wil je meer weten van dit handige hulpmiddel om te stekken en te zaaien, lees dan alle informatie op deze website!

Veelgestelde vragen

Wat is de beste tijd om blauwe regen te stekken?

De beste tijd om blauwe regen te stekken is in de herfst of winter wanneer de plant in rust is.

Hoe kan ik blauwe regen stekken?

Blauwe regen kan gestekt worden door het nemen van half verhoute stekken van ongeveer 10-15 cm lang.

Moet ik blauwe regen stekken behandelen met stekpoeder?

Ja, het is aan te raden om de stekken van blauwe regen te behandelen met stekpoeder om de wortelvorming te stimuleren.

Hoe lang duurt het voordat een gestekte blauwe regen gaat groeien?

Het kan enkele weken tot enkele maanden duren voordat een gestekte blauwe regen begint te groeien.

Wanneer kan ik mijn gestekte blauwe regen in de volle grond planten?

Je kunt je gestekte blauwe regen in het voorjaar planten, nadat de kans op vorst voorbij is.

Hoe moet ik mijn gestekte blauwe regen verzorgen na het planten?

Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt en geef indien nodig wat meststof om de groei te stimuleren.

Moet ik mijn gestekte blauwe regen snoeien?

Ja, het is belangrijk om je gestekte blauwe regen regelmatig te snoeien om de groei en bloei te bevorderen.

Kan ik blauwe regen stekken in een pot plaatsen?

Ja, je kunt blauwe regen stekken ook in een pot planten, zolang de pot voldoende drainagegaten heeft en de plant voldoende ruimte heeft om te groeien.

Hoe lang duurt het voordat een gestekte blauwe regen gaat bloeien?

Het kan enkele jaren duren voordat een gestekte blauwe regen begint te bloeien, dus wees geduldig.

Kan ik blauwe regen stekken van een bestaande plant in mijn tuin?

Ja, je kunt blauwe regen stekken van een bestaande plant in je tuin, zolang je toestemming hebt van de eigenaar van de plant.

Zijn er specifieke verzorgingstips voor blauwe regen planten?

Ja, blauwe regen planten houden van een zonnige standplaats, goed doorlatende grond en regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes.

nl_NLNederlands