Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Blauwvaren stekken

Picture of sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

Je ziet ze steeds meer voor de ramen verschijnen. De Blauwvaren…Het is dan ook een decoratieve plant die ook wel zinkvaren wordt genoemd. De Latijnse benaming is Phlebodium.

De Blauwvaren is van oorsprong een epifyt die groeit in boomtoppen. Het is een parasiet maar neemt geen voedingsstoffen van de gastheer. Je vindt deze plant in Florida, waar hij hoog in de bomen voorkomt. In zijn natuurlijke omgeving kan de plant wel een meter hoog worden. In de woonkamer zal dit echter niet of nauwelijks gebeuren. Deze plant moet echt de juiste omstandigheden hebben om deze lengte te bereiken.

Wanneer het buiten goed weer is in de zomermaanden, dan deze plant prima naar buiten. Zet hem op een terras of balkon en hij zal je belonen door harder te groeien.

Water en standplaats

De Zinkvaren gedijt het beste wanneer de grond lichtvochtig is. Wel uitkijken dat je de plant niet te veel water geeft. Wanneer er namelijk water onder in de pot blijft staan, kunnen de wortels gaan rotten. De plant zal dan snel doodgaan.

Geef de Blauwvaren nooit water in het hart van de plant. Altijd aan de zijkant van de pot water gieten. Door regelmatig de grond te contrleren kun je een beetje nagaan of de plant water nodig heeft. Controleren doe je door je vinger in de grond steken. Is na een dag of vijf de grond nog nat dan minder water gaan geven. Is de aarde na een paar dagen alweer droog, dan kan meer water worden gegeven.

Standplaats

De Phlebodium is gemakkelijk qua standplaats. Zolang deze plant maar niet in direct zonlicht staat is het prima. Krijgt de Blauwvaren toch teveel zon, dan zullen er brandplekken op de bladeren komen. Ook zal het blad dan verkleuren. Halfschaduw of indirect zonlicht is perfect voor deze plant. De ochtend of avondzon kan deze plant prima aan. Pas ook op dat de plant niet op de tocht staat. Dit kan ziektes en ongedierte veroorzaken.

Temperatuur

De minimale temperatuur voor de Zinkvaren is overdag 15 graden Celcius en ‘s nachts 12 graden.

Verpotten

Wanneer je deze plant hebt aangeschaft is het verstandig om direct de plant te verpotten. Zorg voor een bloempot die zeker 20% groter is. Gebruik gewone potgrond of Vulcastrat. Het voordeel van Vulcastrat is, dat dit poreuze substraat veel water kan opnemen. Dit wordt dan geleidelijk aan afgegeven aan de wortelkluit. Vulcastrat is in staat om tot 30 cm. omhoog opnemen. Op deze manier blijft er geen water onder in de pot staan. Vulcastrat is duidelijk grover dan gewone potgrond.

Verpot de Blauwvaren éénmaal per 2 tot 3 jaar en doe dit bij voorkeur in het voorjaar. Beschadigingen worden eerder hersteld. Wanneer de bladeren geel verkleuren is de plant toe aan verpotten.

Uiteindelijk heeft de plant weinig voeding nodig. Mocht je dit toch willen geven, doe dit dan in het voorjaar of de zomermaanden. Geef gewone, algemene voeding. In de herfst en winter geen voedingsstoffen toedienen.

Nog even dit…

Krijgt de Zinkvaren;

  • Bruin blad?  De oorzaak is meestal te weinig water en/of te droge lucht. Luchtvochtigheid verhogen en meer water geven.
  • Geel blad? Plant heeft te weinig voedingsstoffen. Ga de plant verpotten en geef meer voeding in het voorjaar en de zomer.
  • Bladval? Te weinig water en te nat in het hart van de plant. Controleer steeds even de vochtigheid van de grond en giet niet meer in het hart van de plant.

Blauwvaren stekken

Een Blauwvaren vermeerderen kan niet met een stek maar door de plant te delen. De beste periode is het voorjaar wanneer de plant aan een nieuwe pot toe is.

Haal de plant voorzichtig uit de pot en deel deze in meerdere delen. Zorg dat je de aarde tussen de wortels hebt weg geschud. Meestal valt de kluit al een beetje uit elkaar wanneer je de plant uit de pot haalt. Het is dus gemakkelijk om de plant in meerdere stukken te delen. De stukken die je opnieuw in een nieuwe pot gaat zetten moeten in ieder geval voldoende wortels en luchtwortels hebben. Wanneer de planten in hun potjes staan is het verstandig om plastic over de plant heen te trekken. Zo blijft de luchtvochtigheid hoog en zal de Blauwvaren sneller herstellen.

Kweekkastje

Een kweekkastje is met betrekking tot het stekken van planten eigenlijk onontbeerlijk. De omstandigheden zijn meestal zo dat je plantjes goed groeien en de zaden zich goed ontwikkelen tot een volwaardig plantje.

Sproution heeft een stekstation wat een supergoed product is en waar je jaren plezier van kunt hebben. Altijd de juiste temperatuur voor je plantjes. Ook de luchtvochtigheid speelt een rol. Wanneer deze optimaal is zullen de stekjes sneller gaan wortelen en kunnen uitgroeien tot een waardevolle volwassen plant. Het stekstation van Sproution is een veelzijdig product. Je kunt er namelijk ook verticaal in tuinieren. Fantastisch om een aantal hangplantjes naast elkaar te zetten en te genieten van hun lange stengels. Ben je een liefhebber van planten, stekken en zaaien, dan is dit artikel zeker een aanrader!

 

nl_NLNederlands