Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Boophone disticha stekken

Picture of sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

De Boophone is een tropisch bolgewas welke je niet snel tegenkomt in onze Nederlandse huiskamers. De plant is afkomstig uit Mozambique en bestaat uit één enkele waaier. Een spectaculaire plant met hard, succulent blad.

De Boophone is een exotische plant die prachtig kan bloeien. Boophone kan ook worden omschreven als Boophane of Buphane. In dit blogje hebben we het over Boophone.

Het geslacht B.Disticha is te herkennen aan het uiterlijk (de waaier) en de bol die half uit de grond steekt. In het verleden gebruikten bepaalde volken ( Bantu en Bosjesmannen) het gif uit de plant als pijlgif. De plant bevat eugenol. Deze stof is een vluchtig, aromatische olie die naar kruidnagel ruikt. De olie heeft pijnstillende eigenschappen. De Boophone bevat ook buphanine. Het effect is, dat bij grote inname sterke hallucinaties, opwinding en verdoving kan optreden. Bij een overmatig gebruik kan zelfs een coma en overlijden optreden.

De verzorging is, net als bij andere kamerplanten, erg belangrijk. Het is een kostbare, unieke plant waar je een beetje voorzichtig mee om moet gaan.  Elke Boophone plant ziet er net weer even anders uit. Niet één plant is hetzelfde en dat maakt deze exemplaren zo buitengewoon..

Verzorging Boophone Disticha

De Boophane is, wat je noemt, een fraaie Caudexplant. Caudex betekent knolvorming. De plant bloeit met een betoverende bloem.

Geef de B.Disticha niet teveel aan water. Wanneer deze caudexplant te veel water krijgt zal er wortelrot ontstaan. Het is wel belangrijk dat de grond niet helemaal versteend. Dus af en toe een scheutje water is op zijn plaats.

De plant is niet moeilijk qua standplaats. Hij verdraagt volle zon. De Bhoophone kan als kamerplant worden gehouden maar komt als terras- of balkonplant ook helemaal tot zijn recht.

Geef één maal per twee maanden een lichte bemesting. Dit is in de herfst- en wintermaanden niet nodig. In deze donkere en koudere maanden groeit de plant amper en zijn voedingsstoffen dus niet nodig. De plant gaat dan in rust.

Te veel water

Wanneer de plant te veel water krijgt zullen er bruine bladeren ontstaan. De sierwaarde is dan direct verdwenen. Pas dus op met te veel water geven. Ook geel blad wat slap hangt geeft een indicatie dat de plant te nat staat. Gebruik de wintermaanden om de plant in rust te laten gaan. Praktisch geen water geven en wat koeler zetten. In het voorjaar zal de Bhoophone weer uitlopen en zich klaar maken voor de warme zomermaanden.

Een ondiepe pot is voor deze plant beter dan een diepe. Deze plant wortelt vrij oppervlakkig, dus net even onder de bol. Een plant die buiten wordt gehouden heeft meer water nodig dan een binnenplant. De Distichia die te weinig water krijgt is gemakkelijk te herkennen aan het blad wat dof en gerimpeld is. Is dit het geval bij jou plant, haal hem dan uit zijn pot, dompel hem onder in water en laat goed uitdruppelen. Zet hem daarna terug in de pot.

De bol of knol

De bol van deze plant zorgt voor opslag van voedingsstoffen en water. Tijdens moeilijke tijden kan de plant hiervan profiteren. Het is een soort van opslagtank.

Vermeerderen van de Boophone Disticha

Wanneer je deze plant in de winkel aanschaft ben je een aanzienlijk bedrag kwijt. Hoe fijn is het om deze plant te vermeerderen uit stek of zaad. Stekken is eigenlijk geen optie. Zaaien kan prima als je maar een goed adresje kunt vinden waar ze dit verkopen. Het is even zoeken maar zal zeker te krijgen zijn. Zoeken op Caudexplanten is ook een optie.

Stekstation

Wanneer je zaad van deze plant hebt gevonden is het belangrijk om de gebruiksaanwijzing op te volgen. De Distichia is een bijzondere plant die je niet zo een, twee, drie opkweekt. Een stekstation is in deze onontbeerlijk. Sproution heeft een mooi product ontwikkeld waar je al je stekgoed en zaailingen in kunt opkweken. Leuke bijkomstigheid is, dat je dit kweekkastje ook kunt gebruiken als plantenhanger.

Voordelen

De voordelen van een stekstation van Sproution zijn o.a.

 • Besparing van ruimte
 • Gemakkelijk te bevestigen en te verplaatsen
 • Het juiste klimaat voor je stekjes en zaailingen
 • Geeft extra ruimte voor je planten
 • Kan ook als plantenhanger worden gebruikt voor je hangplantjes.

Nog meer voordelen

 1. Overlevingskansen voor stekjes en zaailingen zijn veel beter. Het juiste klimaat zorgt voor betere groeiomstandigheden. Temperatuur en luchtvochtigheid zijn optimaal.
 2. Snelle en gezonde groei
 3. Voedingsstoffen worden efficiënt opgenomen
 4. Betere ontwikkeling van steel en blad
 5. Minder kans op ziektes en ongedierte
 6. Schimmels krijgen geen kans
 7. Pesticiden en gebruik van andere stoffen is niet nodig
nl_NLNederlands