Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Bostonvaren stekken

Picture of sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

De Bostonvaren of Nephrolepis exaltata is een plant uit tropische streken. Deze epifyt wordt in gematigde streken gebruikt als kamerplant. In ons koude kikkerlandje zie je deze plant veelvuldig op vensterbanken pronken. Het is dan ook een fantastische plant met grote, enkelvoudige onbehaarde bladeren die in de natuur wel anderhalve meter kunnen worden. Oorspronkelijk houdt deze plant van een warme, vochtige omgeving. Moerasachtige gebieden zijn helemaal oké voor deze plant.

De Bostonvaren wordt ook wel krulvaren genoemd. Een plant die over het algemeen dicht bij de grond leeft maar ook perfect kan worden gebruikt om een plantenmuur mee te vullen. Een echte blikvanger die prima kan worden gecombineerd met andere planten. De varen blijft altijd groen en kan ook altijd in een pot voor het raam worden gezet.

De Krul- of Bostonvaren houdt van warmte en een hoge luchtvochtigheid. Een plek in de zon is absoluut uit den boze. Varens groeien in warme, moerasachtige gebieden en meestal onder hogere struiken en bomen. Ze staan dus over het algemeen op een schaduwrijke plek. In de huiskamer betekent dit, dat je deze plant nooit op een zuid-raam moet plaatsen. Daar komt te veel zon en is de warmte meestal te droog. Een vensterbank op het noorden kan een prima plek zijn, mits deze maar warm en vochtig is.

Varens verzorgen

Het verzorgen van de varen hoeft echt niet moeilijk te zijn. Zet in ieder geval de plant op de juiste plek. Dat betekent, directe zon vermijden. Ben je van plan een varen in je tuin te planten? Zet deze dan in de schaduw of gedeeltelijke schaduw. Het is een geweldige plant om op een plekje langs de rand van een vijver aan te planten. Dit plekje moet dan wel in de schaduw liggen. De luchtvochtigheid is hoog langs de vijver omdat het water steeds wat verdampt. Een ideale plek dus..

Een  varen als binnenplant zal het beste gedijen in palmenpotgrond. De plant krijgt zo een prima start om goed door te groeien.

Een varen kan absoluut niet tegen tocht Tocht zorgt voor snelle uitdroging.

Een varen kan in voorjaar en zomer worden bemest. Geef de mest door middel van een watergift.

green fern plant during daytime

De binnenvaren

Een varen geeft je interieur een frisse look. Het mooie groen en de weelderige bladeren stelen al snel de show. Vooral wanneer de varen is uitgegroeid tot een grote plant geeft dit je huiskamer een aantrekkelijke aanblik.

Varens zorgen voor gezuiverde lucht en houden de luchtvochtigheid in balans. Wanneer je de Bostonvaren ophangt heeft deze alle ruimte om goed uit te groeien. Maart is de beste maand op deze plant te verpotten. Door de hoge luchtvochtigheid zijn de badkamer en de keuken de beste plekken in huis om deze plant neer te zetten.

De buitenvaren

Binnen staan varens erg mooi maar ook buiten is deze plant een prima aanvulling aan je border. Schaduwrijke plekken hebben de voorkeur. Hang je varen in een boom en je kunt genieten van de fris-groene tint. Wanneer je een varen in een grote pot hebt gekocht, is het makkelijker voor deze plant om te wennen aan de bodem buiten. Een varen houdt van arme grond dus heeft weinig voeding nodig. Deponeer rondom de varen een mulchlaagje van compost. Dit beschermt tegen een koude winter en houd tevens vocht vast. De grond zal minder snel uitdrogen.

Besproeien

Wanneer het erg warm is, is het belangrijk om de plant te besproeien. Voor zowel de binnen- als de buitenvaren is dit nodig. Je hoeft de varen nooit te snoeien. Hij verliest vanzelf zijn bladeren. Varens zijn sterke bosplanten die gevrijwaard zijn van allerlei ziektes. Mocht je echter aangetast blad zien, verwijder dit dan zo snel mogelijk.

Vermeerderen van varens

De Bostonvaren kan worden vermeerderd via sporen die aan de onderzijde van de bladeren zitten, maar ook door ze te delen. Het kweken van kleine varentjes via sporen eist wel wat voorbereiding.

Aan de onderzijde van een varenblad kunnen zich de zogenaamde sporen ontwikkelen. Eigenlijk is dit een soort van zaad wat je met een paar stappen gemakkelijk kunt “zaaien”. Het duurt echter wel erg lang voordat je kleine plantjes krijgt. Soms wel een jaar of 2. Voor de fervente plantenliefhebber is het te doen…

Knip bladeren van de plant welke voorzien zijn van de kleine broedbolletjes of sporen. Leg het varenblad met zijn rug op de vochtige potgrond. Dit moet turfvrij zijn. Zet nu het blad vast met een stukje ijzerdraad of iets dergelijks. De bolletjes moeten goed contact maken met de grond.

Geef nu flink water en doe een doorzichtige zak over het bakje. Nog beter….schaf een stekstation aan. Dit is een kweekkastje wat je overal kunt plaatsen of tegen een raam kunt bevestigen.

Wanneer de plantjes geworteld zijn kunnen ze worden losgesneden van het blad en kunnen ze in potjes worden gezet. Hou het zaakje goed vochtig.

De meeste varens kunnen worden vermeerderd door sporen of broedbolletjes. Je kunt natuurlijk ook altijd kiezen om een varen te scheuren door hem te delen. Doe dit wanneer je de varen gaat verpotten. Je kunt dan de plant verjongen door deze in verschillende stukken te scheuren en apart in potten te zetten.

Stekhexagon plaatsen

Stekstation drie stuks

Stekstation

Een stekstation is een superhandig product om op de juiste manier mee te gaan stekken of te zaaien. Ook wanneer er moet worden vermeerderd door middel van sporen of broedbolletjes, is een stekstation bijzonder handig. Altijd het juiste klimaat en luchtvochtigheid. Dit kweekkastje heeft ontzettend veel voordelen.

  • Het is een professioneel en functioneel product.
  • Kan ook worden gebruikt om verticaal te tuinieren.
  • Altijd de juiste omstandigheden voor je stekjes en zaailingen.
  • Bespaart ruimte.
  • Gemakkelijk te bevestigen.
  • Is op een milieuvriendelijke manier geproduceerd. Bamboe groeit erg snel zonder dat er gebruik wordt gemaakt van allerlei meststoffen.
  • Is inclusief stekglaasjes.

Kortom een prachtig product waar je jaren plezier van kunt hebben. Wil je meer informatie over de producten waarmee je gemakkelijker plantjes kunt vermeerderen, klik dan op deze pagina.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik een Bostonvaren stekken?

Bostonvarens kunnen worden gestekt door het nemen van een gezonde, volgroeide bladsteel en deze in water te plaatsen totdat er wortels groeien. Daarna kan de stek worden overgeplant in aarde.

Hoelang duurt het voordat een Bostonvaren stek tot een volgroeide plant groeit?

Het kan enkele weken tot enkele maanden duren voordat een stek van een Bostonvaren uitgroeit tot een volgroeide plant, afhankelijk van factoren zoals de gezondheid van de stek en de omgevingscondities.

Wat zijn de beste omgevingscondities voor het stekken van een Bostonvaren?

Bostonvarens gedijen goed bij een hoge luchtvochtigheid en indirect zonlicht. Het is belangrijk om de stek regelmatig water te geven en te zorgen voor een warme, vochtige omgeving.

Kan ik meerdere stekken van een Bostonvaren in dezelfde pot planten?

Ja, het is mogelijk om meerdere stekken van een Bostonvaren in dezelfde pot te planten, zolang er voldoende ruimte is voor elke plant om te groeien.

Zijn er specifieke plantenvoeding of meststoffen die ik moet gebruiken voor mijn gestekte Bostonvaren?

Bostonvarens hebben niet veel voeding nodig, maar kunnen af en toe profiteren van een milde, uitgebalanceerde meststof die specifiek is ontworpen voor varens.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat de gestekte Bostonvaren gezond blijft groeien?

Om ervoor te zorgen dat de gestekte Bostonvaren gezond blijft groeien, is het belangrijk om regelmatig de bladeren te besproeien, de plant uit direct zonlicht te houden en te zorgen voor een constante luchtvochtigheid.

Wanneer is de beste tijd om een Bostonvaren te stekken?

Het beste moment om een Bostonvaren te stekken is in het voorjaar of de vroege zomer, wanneer de plant actief groeit en de wortels zich snel kunnen ontwikkelen.

Kan ik een Bostonvaren stekken met bladeren in plaats van bladstelen?

Ja, het is mogelijk om een Bostonvaren te stekken met bladeren door de bladeren af te knippen en in water te plaatsen totdat er wortels groeien. Daarna kunnen de bladeren worden overgeplant in aarde.

Wat zijn veelvoorkomende problemen bij het stekken van een Bostonvaren?

Veelvoorkomende problemen bij het stekken van een Bostonvaren zijn onder andere rotte stekken door te veel water, gebrek aan wortelvorming door te weinig vocht, en verdroging van de stek door te veel zonlicht.

nl_NLNederlands