Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Bromelia stekken

Picture of sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

De Bromelia is een zeer gewaardeerde plant met zijn bloemkokertje van gekleurde bladeren. De Bromelia is familie van Bromeliaceae familie. De Ananasplant behoort hier ook toe. De Bromelia wordt ook wel kokerplant genoemd omdat deze als bloeiwijze een koker met mooi gekleurd blad heeft. Deze gemakkelijke plant is verkrijgbaar in veel kleuren en afkomstig uit het Andesgebergte en de Peruaanse kust woestijnen.

De Bromelia is al erg oud. Er zijn zelfs resten gevonden die miljoenen jaren oud zijn. De plant is een epifyt, dat betekent dat ze op een andere plant of boom kunnen groeien, zonder dat ze voedingsstoffen gebruiken van hun gastheer. En je ziet ze niet in het wild op bomen, maar ook zijn ze waargenomen op hoogspanningskabels. Bepaalde bevolkingsgroepen gebruiken deze plant voor voedsel, bescherming en rituelen. De Bromelia heeft dus een belangrijke plek in de Zuid-Amerikaanse cultuur.

Luchtzuivering

Een van de meest goede eigenschappen van deze plant, zijn de luchtzuiverende kwaliteiten. Schadelijke stoffen als formaldehyde en benzeen worden door de Bromelia uit de lucht gehaald en gezuiverd tot schone zuurstof. Eén plant zet echter niet veel zoden aan de dijk. Je hebt een heleboel Bromelia’s nodig om ook echt effect te krijgen.

Waar zet je de Bromelia neer?

De Bromelia houdt van in-direct zonlicht. Dus nooit deze plant in de directe zon zetten. Een lichte plek is wel nodig. Zet de Bromelia dicht bij het raam maar niet pal voor het raam. Vooral in de zomermaanden is het belangrijk om hier op te letten.

Water

Een Bromelia vindt het prettig om niet alleen water op de kluit te krijgen maar ook in de kelk. De kleurige stengel biedt ondersteuning aan de plant, maar is ook bedoeld om water op te slaan. Geef daarom regelmatig water in het midden van de plant. De plant is niet écht dorstig, maar een maal per week water is wel nodig. De grond moet altijd een beetje lichtvochtig aanvoelen. Zorg er voor dat er geen water onder in de pot blijft staan.

Soorten Bromelia’s

De Bromelia heeft een aantal soorten;

a pink flower with green leaves on a black background

  • De Kokerbromelia. Heeft een spectaculaire roze bloem. Het blad is stevig en grijs/groen gestreept.
  • De Ananasbromelia
  • De Guzmania
  • De Tillandsiasoorten
  • En de Vrieseacultivar

Allemaal stuk voor stuk hebben deze planten een fantastische bloeiwijze. Maar ook het blad van de Bromelia is op zich al erg aantrekkelijk.

De bloei

Een Bromelia zal drie tot zes maanden bloeien. De plant bloeit in het voorjaar en dan ook maar één keer. Wel kun je nog van het blad genieten, deze hebben ook hun sierwaarde.

Opnieuw in de bloei krijgen lukt dus echt niet bij deze plant. Meestal koop je deze al in de bloei.

Heeft jou Bromelia gebloeid, dan kun je de dode bloemen er uit knippen. Deze hebben geen sierwaarde meer. Het is nu aan de bladeren om zich van hun mooiste kant te laten zien. Wil je weer een bloeiende Bromelia, dan is stekken de enige optie. Een uitgebloeide plant zal niet meer bloeien.

Bromelia stekken

Wanneer de plant heeft gebloeid knip je de bloeiwijze weg. Er zijn stekjes aan de basis van de Bromelia. Deze kunnen worden weggeknipt wanneer ze de helft van de moederplant hebben bereikt. Deze plant moet vrij warm worden opgekweekt. Zo ongeveer 21 graden Celcius is echt de minimumtemperatuur. De stek moet voorzichtig worden afgebroken, liefst met wortel.

Na een jaar is de stek bloeirijp en kun je aan de gang om te proberen de plant in de bloei te trekken.

Trek een plastic zak over de plant en plaats een rijpe appel of banaan op de kelk. Doordat er gassen van deze vruchten afkomen, zal de Bromelia eerder bloemknoppen gaan vormen. Laat alles ongeveer 3 weken zitten. Haal de plastic zak van de plant en na een week of 8 zal de plant in bloei staan. Zet de Bromelia op een koele plek, dan zal deze langer bloeien.

Stekstation

De meest gemakkelijke manier om het stekken van de Bromelia voor 100% te laten slagen, is de aanschaf van een stekstation. Dit product heeft alleen maar voordelen zoals;

  • Kan gemakkelijk geplaatst worden aan het raam en is eenvoudig te verplaatsen
  • Altijd het juiste klimaat voor je stekjes
  • Geeft extra ruimte voor planten
  • Bespaart ruimte
  • Kan ook nog is prima worden gebruikt om je hangplanten voor het raam te plaatsen

Wat krijg je?

  • Een stekstation van natuurlijk materiaal. Gemaakt van 100% bamboe
  • Zuignapjes om aan het raam te bevestigen
  • Twee plexiglas covers
  • Plexiglas waar het glaswerk in past
  • Om de cover te bevestigen worden speciale schroeven meegeleverd

Hoe werkt het?

  • Eenmaal aan het raam bevestigd kan het stekstation 2 kilo dragen
  • Stekjes zullen eerder aanslaan
  • Bacteriën krijgen geen kans
  • Bijgeleverde reageerbuisjes werken perfect om te stekken op water

Wil je nog meer weten over dit fantastische hulpmiddel om te stekken? Bezoek dan op deze website het verslag over het stekstation en lees alle informatie.

Veelgestelde vragen

Kan je een Bromelia stekken?

Ja, je kan een Bromelia stekken door de zijkanten van de moederplant af te snijden en deze zijkanten in water of aarde te plaatsen.

Hoe lang duurt het voordat een gestekte Bromelia wortels krijgt?

Het duurt meestal enkele weken tot een paar maanden voordat een gestekte Bromelia wortels krijgt.

Moet ik de gestekte Bromelia direct in een grote pot plaatsen?

Nee, het is beter om de gestekte Bromelia eerst in een kleinere pot te plaatsen en deze te verpotten zodra deze groter en sterker is geworden.

Wat voor soort potgrond is het beste voor een gestekte Bromelia?

Een goed doorlatende potgrond die speciaal is samengesteld voor Bromelia's is het beste voor een gestekte Bromelia.

Hoe vaak moet ik een gestekte Bromelia water geven?

Het is belangrijk om de potgrond licht vochtig te houden, maar zorg ervoor dat er geen overtollig water in de pot blijft staan om wortelrot te voorkomen.

Heeft een gestekte Bromelia dezelfde verzorging nodig als een volgroeide plant?

Ja, een gestekte Bromelia heeft dezelfde verzorging nodig als een volgroeide plant, inclusief regelmatig water geven, voldoende licht en af en toe voeding.

Kan ik een gestekte Bromelia buiten in de tuin planten?

Ja, je kan een gestekte Bromelia buiten in de tuin planten, mits de omstandigheden zoals temperatuur en licht geschikt zijn voor de plant.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn gestekte Bromelia goed groeit en bloeit?

Zorg voor voldoende licht, regelmatig water geven, en af en toe voeding om ervoor te zorgen dat je gestekte Bromelia goed groeit en bloeit.

nl_NLNederlands