Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Bruidsbloem stekken (Stephanotis floribunda)

Picture of sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

De Stephanotus, ook wel bruidsbloem genoemd, is bekend om zijn fantastische, fluweelwitte bloemetjes die heerlijk geuren. Een bloem die veel ook in bruidsboeketten wordt gebruikt. Vandaar ook de naam Bruidsbloem..

De Stephanotus is een plant die in elk interieur tot zijn recht komt. Een ouderwetse plant maar nog steeds in trek. Vooral de zwoele geur van de bloemen is populair. De ruimte waarin deze plant staat geurt heerlijk wanneer de plant in bloei staat. Eigenlijk heb je dan een natuurlijke luchtverfrisser.

Symbool

Deze geurige bloemen kunnen worden verwerkt in een bruidsboeket. Vandaar de naam Bruidsbloem. De bloemen zijn een symbool voor huwelijksgeluk. De lange ranken die aan de plant groeien kunnen hangen maar zijn ook geschikt om te laten klimmen. Het is dus een hangplant maar ook een klimmer. Deze plant heeft een gruwelijke hekel aan verandering. Wil dus graag op dezelfde plek blijven staan.

De Stephanotusplant bestaat uit tien soorten. De Floribunda wordt als kamerplant gehouden. Oorspronkelijk komt deze plant uit Madagaskar en behoort tot de maagdenpalmfamilie.

Kenmerkend

Kenmerkend van deze plant is zijn slingerende manier van groeien. Het glanzende, leerachtige blad staat fantastisch naast de witte buisvormige bloemen. Wanneer je deze plant langs een klimrekje begeleid heb je er het meeste plezier van. De plek waar deze plant staat is belangrijk. De Stephanotus houdt er van om alleen te zijn. Geef de plant daarom een solitair plekje zonder gordijnen of andere planten in de buurt.

Bloei van de Bruidsbloem

De Stephanotus bloeit in het voorjaar en de zomermaanden, mits je de plant de juiste verzorging geeft. Wanneer de plant in bloei komt is het niet verstandig deze te verzetten of om te draaien. Doe je dit toch dan laat de Stephanotus zijn bloemknoppen vallen en stopt met bloeien. Houd de potgrond steeds lichtvochtig. Let op, niet te nat! Geef extra meststoffen, dit versterkt de bloei. Knip uitgebloeide bloemen weg. Dit bevordert de bloei van de volgende bloemen.

Geef in de herfst en wintermaanden de plant de nodige rust. Geef minder water, géén meststoffen en zet hem op een koele, wat donkere plek

Bind de Bruidsbloem regelmatig op, zodat deze in de juiste vorm groeit. In de Lente mag de plant worden gesnoeid.

Verzorging van de Bruidsbloem

Standplaats

Wanneer je voor de Bruidbloem de juiste plek en goede verzorging geeft, hoeft deze plant niet moeilijk te zijn. Dat wordt namelijk nog wel eens gezegd. Zet de plant op een warm plekje, maar niet in de zon. De temperatuur het liefst tussen de 18 en 22 graden Celcius. Nooit op de tocht zetten, want dan laat ie zijn bloemen vallen. In de wintermaanden gaat de plant in rust. Zet hem dan op een wat koeler plekje en iets donkerder. Laat de plant op zijn plekje staan en zet deze niet buiten. De Stephanotus houdt niet van verandering. Kom er dus zo min mogelijk aan dan blijft hij in vorm.

Water geven

Geef een scheut water wanneer de potgrond droog aanvoelt. De potgrond moet altijd iets of wat vochtig aanvoelen. Kleine beetjes water tegelijk geven. Voorkom wortelrot door te voorkomen dat er water in de pot blijft staan. Geef in plaats van kraanwater, regenwater. De Stephanotis zal je er dankbaar voor zijn.

Benevel de plant regelmatig. De Bruidsbloem komt immers uit de tropen en houdt van een vochtige omgeving. Zie je de knoppen verschijnen  van de bloemen dan stop je hier weer mee.

De herfst en winter mag de grond droger zijn. De plant gaat namelijk in de ruststand en heeft weinig nodig in deze periode.

Stephanotus stekken

De Bruidsbloem is een redelijk eenvoudige plant om te stekken. Je kunt de Stephanotus ook vermeerderen door te zaaien. Natuurlijk zou je het zaad van je eigen Stephanotus kunnen oogsten, het kan echter wel maanden duren voordat het zaad rijp is. Wanneer de vrucht een bruinige tint krijgt en gaat verschrompelen, kunnen de zaadjes worden geoogst.

Vermeerderen door stek

Het vermeerderen door middel van een stek gaat vrij simpel. Je moet er wel voor zorgen dat het gereedschap waar je mee werkt schoon is. Ontsmet daarom de snoeischaar. Zo voorkom je virussen.

  • Knip nu net onder een verdikking van een stengel, dit is een knoop, een stekje af. De stekken zijn een paar centimeter lang en hebben nog wel een aantal blaadjes.
  • Verwijder de onderste bladeren en steek het stekje in een beetje stekpoeder. Zet deze daarna in een pote met gewone potgrond en geef wat water.
  • Zet de stekjes op een plekje waar het rond de 20 graden is. Niet in direct zonlicht zetten en de potgrond licht vochtig houden.

Het kan een maand of twee duren voordat er worteltjes verschijnen. Het is handig om een stokje naast het scheutje te zetten. Daar kan de nieuwe plant langs gaan groeien.

Hexagon closeup

Stekstation

Wanneer je er zeker van wil zijn dat de Stephanotusstek voor 100% slaagt in het krijgen van een gezond wortelgestel, laat je dan eens informeren over een stekstation. Sproution heeft een prachtig product ontwikkeld waar je zaailingen en stekjes gezond in kunt laten groeien. Dé oplossing voor stekken en verticaal tuinieren!

Voordelen

Een stekstation heeft een groot aantal voordelen.

  • Bespaart ruimte en geeft ook meer ruimte aan je planten.
  • Geen geknoei met plastic zakjes
  • Super gemakkelijk te bevestigen aan een raam
  • Altijd de juiste luchtvochtigheid
  • Prima en snel te verplaatsen
  • Inclusief handige stekglaasjes

Platgezegd is dit stekstation een hexagonale kweekkas die aan een raam kan worden bevestigd. Gemaakt van bamboe, wat een groot aantal voordelen heeft op hout. Bamboe is sterk en groeit enorm snel. Meststoffen zijn daarom niet nodig.

Het stekstation meet 26 centimeter van platte kant tot platte kant, en 30 centimeter van punt tot punt. De bamboe is 15 millimeter dik. De diepte van het stekstation is 10 centimeter. Voldoende ruimte voor al je stekjes dus! Ben je nieuwgierig geworden naar dit fantastische product? Klik dan op deze link en lees alles over deze handige kweekkas!

Veelgestelde vragen

Wat zijn de beste manieren om Bruidsbloem (Stephanotis floribunda) te stekken?

De Bruidsbloem kan gestekt worden door het nemen van topstekken van ongeveer 10-15 cm lang met minstens één bladpaar. Verwijder de onderste bladeren en zet de stek in een mix van potgrond en zand. Houd de stek vochtig en op een warme plek.

Hoe lang duurt het voordat een gestekte Bruidsbloem wortels vormt?

Het kan enkele weken tot enkele maanden duren voordat een gestekte Bruidsbloem voldoende wortels heeft gevormd om te kunnen groeien.

Wat zijn de beste omstandigheden voor het stekken van Bruidsbloem?

Het is ideaal om Bruidsbloem te stekken in de lente of zomer, wanneer de plant actief groeit. Zorg voor voldoende licht, warmte en vochtigheid voor een succesvolle beworteling.

Moet ik speciale voorzorgsmaatregelen nemen bij het stekken van Bruidsbloem?

Ja, het is aan te raden om de stekken te beschermen tegen te felle zon en tocht. Houd de potgrond vochtig maar niet te nat en gebruik eventueel een plastic zak of propagator om een vochtige omgeving te creëren.

Kan ik meerdere Bruidsbloem stekken tegelijkertijd maken?

Ja, je kunt meerdere stekken tegelijkertijd maken om de kans op succes te vergroten. Zorg er wel voor dat de stekken voldoende ruimte hebben en niet te dicht op elkaar staan.

Hoe kan ik controleren of de gestekte Bruidsbloem wortels heeft gevormd?

Je kunt voorzichtig aan de stek trekken om te voelen of er weerstand is, wat kan duiden op de vorming van wortels. Je kunt ook voorzichtig de stek uit de pot halen om de wortelgroei te controleren.

nl_NLNederlands