Er zijn een aantal redenen waarom mensen cactussen in huis halen. Ten eerste, ze worden mooi gevonden en ten tweede, ze zijn gemakkelijk in de verzorging. Een cactus kan tegen droogte en weinig water is ook niet zo’n probleem. Vandaar dat mensen die geen groene vingers hebben ze graag in huis halen. Een cactus is dan ook een bijzondere plant die met al zijn stekels vele harten heeft gestolen. Wanneer je eenmaal een cactus in de bloei hebt gekregen en gezien, zal je altijd van dit soort planten blijven houden.
Cactussen zijn succulenten en behoren tot de Cactaceae familie. Een succulent slaat in een deel van zijn lichaam water op. Ook vetplanten zijn succulenten.
Waarom gaat mijn cactus dood?
Een cactus is bijna niet kapot te krijgen. En toch gebeurt het nog regelmatig dat je een verlepte, zielige cactus bij iemand op de vensterbank ziet staan. Hoe kan dat?
Er zijn een aantal redenen te bedenken waarom een cactus het loodje legt.
Te veel zon
De meeste mensen denken dat een cactus de hele dag in de zon hoort te staan. Natuurlijk zijn het zonaanbidders, maar 5 uur per dag is echt voldoende. Vooral de maanden juni tot en met augustus is het oppassen. Een cactus kan dan namelijk verbranden. Vooral wanneer een cactus buiten staat loop je dit risico. Zet de cactus dus op een plekje waar deze plant ook een poosje schaduw krijgt en vergeet niet om deze plant te draaien.
Te weinig zon
Wanneer een Cactus te weinig zonlicht krijgt, gaat deze in een rare vorm groeien. Zorg dat de cactus meer zon krijgt. Een Cactusplant houdt van tropische temperaturen, dus zet hem op een warm plekje op de vensterbank. Wanneer een cactus te veel zonlicht krijgt gaat ie geel verkleuren. Dan is het tijd om hem meer schaduw te geven.
Te veel water
Dit is wat het meest gebeurt…Te veel water geven. Een cactus heeft in de zomermaanden slechts eenmaal per week water nodig. Dan moet het wel warm weer zijn. In het voorjaar is een keer per 2 weken voldoende en in de winter is eenmaal per maand helemaal goed. Te weinig water is niet erg, te veel water is voor de cactus een echte ramp. Wanneer je ziet dat je cactus gaat krimpen kun je de plant voorzien van een scheut water. Water geven doe je aan de onderkant van de pot op een schoteltje. De grond moet droog blijven.
Zorg ook dat de plantenpot een gat heeft. Overtollig water moet, vooral bij vetplanten en cactussen, weg kunnen lopen. Gebeurt dit niet dan kan de plant gaan rotten.
Let er ook op dat de cactus in een niet te kleine pot staat. Die kun je zien wanneer de wortels uit het gaatje aan de onderzijde groeien of dat de grond wit of groen is uit geslagen. Verpotten kan het beste in februari.
Cactus redden
Een verschrompelde cactus met droge grond kan misschien door water te geven weer bijkomen. Let er op dat de cactusplant niet de hele dag in de zon staat. Is de grond echter vochtig? Zoek dan een zonnigere plek.
Zijn er rottende delen aanwezig? Snij deze dan weg en verpot de plant in lekkere, verse cactusgrond.
Wanneer de cactus geel is uitgeslagen zet deze dan op een plek met meer schaduw. Na een paar weken zou de cactus er beter moeten gaan uitzien.
De bloei
Van heel veel cactusplanten is de bloei fantastisch om te zien. Wanneer je een cactus koopt, koop hem dan in de bloei. Dan weet je zeker dat je een cactus hebt die kan bloeien. Bedenk wel dat er bepaalde soorten cactussen zijn die na de bloei afsterven. Heb je de juiste cactus aangeschaft, dan zijn een aantal tips nodig die het in bloei krijgen vergemakkelijken.
Het is belangrijk om de cactus een maand of 3 rust te geven. Dit is in de wintermaanden. Zet hem op een koelere plek van zo’n 10 tot 12 graden. Na deze koele 3 maanden kan de cactus weer wat lichter worden gezet met hogere temperaturen. Na een poosje zullen de knoppen open gaan en kun je genieten van de mooie felle kleuren die een cactus doorgaans heeft. Een aantal bloeiende cactussen zijn:
Aporocactus, deze bloeit roze van april t/m juni
De lidcactus kan bloeien met rode, roze of witte bloemen van november tot februari
De Koningin van de nacht bloei geel in de nachtelijke uren
Wanneer een cactus bloeit heeft ie wat meer water nodig. Na de bloei is het misschien verstandig een klein beetje voeding te geven om hem weer wat meer kracht te geven..
Je eigen cactusgrond maken
Wanneer je van cactussen houdt ben je eerder geneigd om deze te stekken. Het is handig om dan je eigen cactusgrond te realiseren. Meng potgrond, zand en grind gelijkmatig door elkaar. Dus gelijke delen. Gebruik deze grond om de stekken in te zetten. Ze zullen je dankbaar zijn..
Het stekken van een cactus
Er zijn verschillende soorten cactussen. Een cactus die in de lengte groeit heeft een andere stekmethode nodig dan een cactus die bestaat uit bolletjes. De lengte cactus kun je vermeerderen door met een schoon mes het stammetje door te snijden. De stek heeft nu een wond aan de onderzijde. Laat deze minimaal 1 week drogen voordat je deze in de cactusgrond zet. Zet de stek niet in de volle zon maar wel op een lichte plek met indirect zonlicht. Wanneer er worteltjes zijn gevormd kun je wat meer water gaan geven en de succulent lichter zetten.
De plant waar deze stek vanaf is gesneden groeit waarschijnlijk gewoon door en vormt uitlopers vanaf de snijzijde.
Er zijn ook cactussen die als kleine bolletjes groeien. Deze bolletjes kunnen worden losgesneden of losgetrokken. Leg ze op de cactusgrond en ze zullen vanzelf gaan wortelen. Pas water geven wanneer er worteltjes worden waargenomen.
Cactus zaaien
Leuk om een keer te doen…cactussen zaaien. Je zult niet snel op het idee komen om dit te doen maar toch is het mogelijk.
Schaf jezelf cactuszaad aan en zorg dat je de juiste potgrond hebt. Cactussen kunnen het hele jaar door worden gezaaid mits je de temperatuur goed in de gaten houd. Overdag is 20 tot 25 graden Celcius heel goed en ’s nachts zal een temperatuur van 10 tot 15 graden moeten worden aangehouden.
Houdt na het zaaien de grond redelijk vochtig. Dek af met plastic o.i.d. Probeer wel te luchten, anders krijg je schimmelvorming. Wanneer de zaadjes zijn opgekomen, behandel de zaailingen dan als volwassen cactussen. Dit betekent weinig water en minimaal 20 graden Celcius.
Veelgestelde vragen
Hoe kan ik een cactus stekken?
Om een cactus te stekken, snijd je voorzichtig een gezonde zijtak af met een scherp mes. Laat de afgesneden tak een paar dagen drogen zodat de wond kan helen. Plant vervolgens de stek in droge cactusgrond en geef het matig water.
Wanneer is de beste tijd om een cactus te stekken?
De beste tijd om een cactus te stekken is in het voorjaar of de zomer wanneer de plant actief groeit. Op dat moment hebben de stekken de meeste kans om goed te rooten.
Hoe lang duurt het voordat een cactus stek wortels krijgt?
Het duurt meestal enkele weken tot een paar maanden voordat een cactus stek voldoende wortels heeft ontwikkeld om zelfstandig te groeien. Geduld is belangrijk tijdens dit proces.
Moet ik de cactus stek direct in de zon plaatsen?
Nee, het is beter om de cactus stek in het begin uit direct zonlicht te houden om verbranding te voorkomen. Geleidelijk aan kun je de stek wennen aan meer zonlicht.
Hoe vaak moet ik een cactus stek water geven?
Geef de cactus stek ongeveer eens in de twee weken water, maar pas op dat je niet te veel water geeft. Laat de grond tussen de gietbeurten goed opdrogen.
Hoe kan ik zien dat mijn cactus stek wortels heeft gekregen?
Je kunt voorzichtig aan de stek trekken om te voelen of er weerstand is, wat duidt op de aanwezigheid van wortels. Daarnaast kan een lichte groei of verandering in uiterlijk van de stek ook wijzen op wortelvorming.
Wat moet ik doen als de cactus stek niet lijkt te groeien?
Als de cactus stek niet lijkt te groeien, controleer dan de omgevingsfactoren zoals licht, temperatuur en watergift. Pas deze indien nodig aan en geef de stek de tijd om zich aan te passen.
Kan ik meerdere stekken van dezelfde cactus maken?
Ja, je kunt meerdere stekken maken van dezelfde cactus door verschillende gezonde zijtakken af te snijden en deze apart te laten rooten. Zo kun je meerdere nieuwe planten creëren.
Zijn er specifieke verzorgingstips voor cactus stekken?
Ja, het is belangrijk om cactus stekken in goed drainerende grond te planten en ze niet te veel water te geven. Zorg ook voor voldoende licht, maar vermijd direct zonlicht in het begin.
Hoe lang duurt het voordat een cactus stek volgroeid is?
De tijd die het duurt voordat een cactus stek volgroeid is, kan variëren afhankelijk van de soort cactus en de groeiomstandigheden. Over het algemeen kan het enkele maanden tot jaren duren voordat een stek volgroeid is.