Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Calathea stekken

sproution

sproution

Wanneer je een tropisch tintje in je living wilt creëren, is het superleuk om een Calathea aan te schaffen. De prachtige bladtekeningen van deze planten, zijn bij iedere categorie weer anders. Ben je een calathea liefhebber, dan heb je met 300 soorten voldoende keus. De bijzondere verschijning en de luchtzuiverende eigenschappen maken deze plant tot een echte liefhebbersplant. Het is niet de gemakkelijkste plant, maar met veel liefde en aandacht moet het toch echt goedkomen

De Calathea is bijzonder…Bijvoorbeeld, kijk eens naar al die prachtige bladtekeningen. Elke Calathea sluit zijn bladeren wanneer het donker word. Deze plant wordt ook wel de ritselplant genoemd. Het is dus een bijzondere plant met veel sierwaarde die in elke huiskamer tot zijn recht komt. Deze plant wordt ook wel Pauwenplant genoemd.

Standplaats

Wanneer je bedenkt dat deze plant uit de jungle komt, is het logisch dat de Calathea niet in het volle licht moet staan. Bomen houden het licht weg, dus deze plant zal van nature blij zijn met een schaduwrijke plek. Ook weer niet té donker natuurlijk maar wel zo dat ie absoluut geen zonlicht krijgt. Te veel zon geeft de plant droge, bruine bladeren. Ook zal de bladtekening vervagen…

Te donker is ook weer niet goed. De plant krijgt groener blad en laat zijn bladeren vaak hangen. Een groen blad neemt meer zonlicht op. Dus te groene bladeren is een natuurlijke uiting van frustratie bij de Calathea. Zoek een beter plek voor je groene vriend.

Water geven

Water is voor bijna elke plant van essentieel belang. Wanneer de plant te weinig water krijgt laat ie zijn bladeren hangen. Ze kunnen erg snel verdrogen. De grond moet eigenlijk altijd licht vochtig zijn. Steek een paar maal per week je vinger een centimeter of 5 in de grond. Wanneer het bovenste gedeelte droog aanvoelt heeft de plant dorst. Geef een flinke scheut water! Met zijn voeten in het water is ook weer niet de bedoeling. Liever 2 x per week iets minder dan 1 x per week te veel.

Luchtvochtigheid

Vochtige warmte is helemaal goed voor de Calathea. Een lage luchtvochtigheid is vaak een probleem voor deze plant. Aan bruine randen aan de bladeren kun je zien dat de luchtvochtigheid te laag is. Sproei iedere dag deze plant en hij zal er van opkikkeren.

Temperatuur

Wanneer de temperatuur te laag is zal de plant géén nieuw blad produceren. 15 Graden Celcius is echt de minimumtemperatuur voor deze plant. Probeer een temperatuur van 20 graden te evenaren om een gezonde plant te blijven houden en groei te stimuleren.

Het blad beweegt!

Naar het ritme van de zon zal de plant zijn blad sluiten zodra het donker wordt. Ziet je plant er ineens anders uit? Dan is dit de reden. Niet iedere Calathea doet dit zo sterk. De wetenschap is er nog niet over eens waarom de plant dit doet. Beschermt ie zichzelf tegen dieren? Of probeert ie zo gevallen blad van zich af te schudden.. Het zal nog lang een raadsel blijven.

Kan een Calathea ook bloeien?

Onder zeer gunstige omstandigheden kan een Calathea prachtige bloemen voortbrengen. De Bloeiende Calathea Crocata is daar een goed voorbeeld van. Prachtige oranje bloemen kunnen deze Calathea wel 2 maanden sieren.

Vermeerderen Calathea

Het is niet te doen door met een stengelstek de Calathea te vermeerderen. Er zijn echter ook andere methodes om van jou plant meerdere exemplaren te maken. Het is wel mogelijk om de uitlopers te scheiden van de moederplant. De Calathea groeit in clusters, de plant bestaat eigenlijk uit aparte groepen met blaadjes. Wil je de Calathea vermeerderen dan kun je elk groepje apart oppotten en er een nieuwe plant van maken.

Uit de pot halen

Voordat je begint met de groepjes apart op te potten, is het verstandig de gehele plant uit de pot te nemen. Doe dit op de volgende manier..

  • Haal de plant uit de pot en schud voorzichtig alle potgrond van de wortels. Je ziet dat de verschillende uitlopers vanzelf los komen van elkaar.
  • Zorg er in ieder geval voor dat er wortels aan elke uitloper blijven zitten. Een blad per uitloper is al voldoende, maar meer blad is beter.
  • Je kunt het beste deze manier van vermeerderen doen, wanneer de moederplant toch al verpot moest worden. Verpotten doe je bij voorkeur in de lentemaanden.

Stekken in water

Met de bovenstaande manier kun je zo’n uitloper ook in water zetten. Je kunt dit doen wanneer er misschien te weinig wortels aan de uitloper zitten of je vindt het leuk om deze stek in een vaasje te zetten. Wanneer je af en toe een kleine druppel plantenvoeding toevoegt kun je deze uitloper lang zo laten staan. Wel regelmatig het water verversen! De beste manier is toch om de plant in de potgrond verder op te kweken.

Zaaien

Wanneer je zaadjes van de Calathea hebt bemachtigd is het leuk om deze planten te zaaien. Het is leuk om te zien welke soort zich zal ontkiemen. Koop iig nooit zaad bij webwinkels als Amazon en AliExpress. Over het algemeen zijn dit nepzaden. Kies voor een professionele website, dan heb je de meeste kans dat de zaden ook daadwerkelijk tot ontkieming komen.

  • Vul kweekpotjes met een grondmengsel van potgrond met wat grof zand.
  • Zet de potjes op een plek met een lichte, warme en hoge luchtvochtigheid en druk de zaadjes in de aarde.
  • Het grondmengsel moet lichtvochtig blijven.
  • Je kunt de potjes afdekken met glas of folie, maar een stekstation is verreweg het beste om kamerplanten op te kweken.
  • Wanneer de zaadjes zijn ontkiemd, dit duurt een aantal weken, kun je ze op een andere plek zetten.
  • Hebben de kleine calathea’s een lengte van 5 centimeter dan kunnen ze in een ander potje worden gezet.