Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Chinees Lantaarnplantje stekken

Picture of sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

Het Chinese lantaarnplantje is een leuke aanwinst voor in huis. De lange ranken van soms wel 1 meter lang, zorgen voor een zwierige kamerplant. Aan deze lange, dunne uitlopers zitten hartvormige blaadjes. Vandaar dat deze plant ook wel “String of Hearts” wordt genoemd. Een snel groeiende hangplant, die gemakkelijk kan worden gestekt. Soms verschijnen er kelkvormige bloempjes die ook nog is lekker ruiken.

De blaadjes van deze plant zijn aan de onderzijde paarsgekleurd, terwijl de bovenzijde groen/grijs is. Past in vrijwel ieder interieur. Een leuk plantje wat het bijzonder goed doet boven op een kast of plank. Het moet wel de ruimte hebben om de ranken goed vrij te laten hangen. Worden ze erg lang, knip ze dan af en stek ze voor je familie of vrienden. Je kunt de ranken ook naar boven weer over het potje laten lopen. Dit is echter een grote fout. De boel raakt zodanig verstrikt dat je niet meer het begin en het einde kunt ontdekken. Snoei de plant, dan wordt ie ook nog is wat voller.

Oorsprong

Het Chinees lantaarnplantje behoort tot het vetplantengeslacht “Ceropegia”. In warme oorden als Zuid-Amerika, Azië en Afrika zie je dit plantje in de vrije natuur. Het is prima bestand tegen weinig water. Er zijn verschillende soorten zoals de Ceropegia woodii, de Ceropegia woodii ‘Variegata’ en de Silver Glory.

Verzorgen

De “string of hearts” is een niet veeleisend plantje. De standplaats kan in de zon maar ook schaduw is prima voor het lantaarnplantje. Het is wel zo, hoe meer zon, hoe meer het patroon op het blad duidelijk is. Geef éénmaal per week een scheutje water en je plantje zal superhard groeien. Wil je extra  groei, geef dan vloeibare plantenvoeding. Voeg dit een keer per maand aan het gietwater toe.

De bloei kan ook bijzonder zijn…Verzorg je de Ceropegia woodii op de juiste manier dan zal een paar keer per jaar bloei worden gezien. De sierlijke, roze kelkjes doen denken aan een Oosters lantaarntje. Vandaar ook de Nederlandse benaming.

Snoeien

Het Chinese lantaarnplantje staat bekend als een snelle groeier. Snoei de ranken zo af en toe, dan krijgt het plantje ook meer energie om nieuwe blaadjes te maken. Het blijft dan voller. Wees niet bang om de schaar er in te zetten, Je zult snel weer nieuwe ranken ontdekken.

Verpotten hoeft maar één maal per drie jaar. Doe dit bij voorkeur in het voorjaar.

Geel blad

Wanneer de blaadjes wat lichter van kleur worden, dan heeft het Chinees lantaarnplantje te weinig water gekregen. Geef dan een flinke scheut water en zorg, voordat je weer een gietbeurt gaat geven, dat de grond is opgedroogd. Deze plant groeit vanuit een wortelknol, welke water kan opslaan.

Geef ook nooit te veel water, want het is tenslotte een vetplantje. Dit plantje moet dan ook zo worden behandeld. De Ceropegia kan erg slecht tegen te veel water. Strooi wat hydrokorrels onder in de pot. Een plastic binnenpot zorgt er voor dat er niet te veel water op de bodem blijft staan.

Chinees lantaarnplantje vermeerderen

Het stekken van dit leuke plantje is eigenlijk heel simpel en kan op een aantal manieren.

Stekken op water

Dit is verreweg de gemakkelijkste manier van vermeerderen. Je kunt zien hoeveel worteltjes er gegroeid zijn. Ga als volgt te werk;

 • Kies een sterke, mooie stengel. Knip deze af en verwijder de onderste blaadjes. Laat de bovenste zitten, één bladpaar is al voldoende.
 • Zet de stengeltjes in een glaasje water. Een klein stukje stengel is voldoende.
 • Een lichte warme plek kiezen om te laten wortelen. Niet in direct zonlicht plaatsen.
 • Het kan een paar weken duren voordat er worteltjes verschijnen.
 • De gewortelde stekjes kunnen in een potje met aarde worden gezet

Stekken in potgrond

De slagingskans is wat kleiner maar met beleid kunnen, door deze manier van stekken, ook plantjes ontstaan.

 • Knip een aantal ranken van de plant en laat in ieder geval één bladpaar zitten. Stekken van 10 cm. zijn prima.
 • Plaats het stekje in de aarde en zorg dat de aarde minstens 2 weken vochtig blijft. Dit bevordert de wortelgroei.
 • Na een paar weken verschijnen er nieuwe blaadjes.

Knolletjes

Soms zitten er kleine knolletjes tussen de ranken ( let op het blauwe pijltje van bovenstaande foto). Vooral aan de wat oudere planten kunnen tientallen van deze, op een aardappel lijkende, witte knolletjes zitten. Deze kunnen prima worden gebruikt om het Chinees Lantaarnplantje te vermeerderen.

 • Zoek de grootste exemplaren die aan het plantje zitten.
 • Wanneer je een vollere plant wil kun je de knolletjes in de potgrond duwen, zonder dat je ze losknipt.
 • Een nieuwe stekje maken kan door de knolletjes los te knippen van de ranken.
 • Duw ze een beetje in de potgrond en houd 2 weken vochtig.
 • De knolletjes gaan vanzelf wortelen en er ontstaat al snel een nieuw plantje.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik een Chinees Lantaarnplantje stekken?

Een Chinees Lantaarnplantje kan gestekt worden door een gezonde stengel met minimaal één knoop af te knippen en deze in water of potgrond te zetten. Zorg ervoor dat de stengel voldoende licht en warmte krijgt.

Wanneer is de beste tijd om een Chinees Lantaarnplantje te stekken?

De beste tijd om een Chinees Lantaarnplantje te stekken is in het voorjaar of de zomer, wanneer de plant actief groeit. Op deze manier hebben de stekjes voldoende tijd om zich te ontwikkelen.

Hoe lang duurt het voordat een gestekt Chinees Lantaarnplantje wortels krijgt?

Het duurt meestal enkele weken voordat een gestekt Chinees Lantaarnplantje wortels krijgt. Zorg ervoor dat de stek regelmatig water krijgt, maar niet te veel om rotting te voorkomen.

Kan ik een Chinees Lantaarnplantje stekken in water?

Ja, het is mogelijk om een Chinees Lantaarnplantje te stekken in water. Plaats de stengel in een glas water en ververs het water regelmatig. Zodra er voldoende wortels zijn gevormd, kan de stek in potgrond worden gezet.

Hoe vaak moet ik een gestekt Chinees Lantaarnplantje water geven?

Geef een gestekt Chinees Lantaarnplantje regelmatig water, maar laat de grond tussen gietbeurten opdrogen. Te veel water kan leiden tot wortelrot, dus wees voorzichtig met water geven.

Moet ik een gestekt Chinees Lantaarnplantje direct in de volle grond planten?

Het is aan te raden om een gestekt Chinees Lantaarnplantje eerst in een pot met potgrond te laten wortelen voordat je het in de volle grond plant. Op deze manier kan de plant sterker worden voordat hij buiten wordt geplant.

Wat zijn veelvoorkomende problemen bij het stekken van een Chinees Lantaarnplantje?

Veelvoorkomende problemen bij het stekken van een Chinees Lantaarnplantje zijn onder andere rotting van de stengel door te veel water, gebrek aan licht, en onvoldoende warmte. Zorg dus voor de juiste omstandigheden voor een succesvolle stek.

Hoe lang duurt het voordat een gestekt Chinees Lantaarnplantje vergelijkbaar is met de moederplant?

Het kan enige tijd duren voordat een gestekt Chinees Lantaarnplantje vergelijkbaar is met de moederplant in grootte en volwassenheid. Geduld is belangrijk, geef de plant de tijd om te groeien en zich te ontwikkelen.

nl_NLNederlands