Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Cissus stekken

Picture of sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

De Cissus is een mooie, aparte kamerplant die ook wel Kamerwijnstok of suikerdruifje wordt genoemd. Deze plant is verwant aan de druif maar zal nooit druiven dragen. De Cissus komt van oorsprong uit Oost-Afrika en heeft prachtige bladeren die voorzien zijn van een soort van waslaagje. De bladeren glimmen en zien er uit als leer. Ze houden vocht vast.  Cissus komt van het Griekse woord Kissos, wat klimop betekent. De planten worden dan ook verkocht als klimmer. In het midden van de pot bevindt zich een piramide van bamboestokken. Hier kan de plant zich aan vasthouden terwijl deze naar boven klimt.

Verzorging

Water

Deze plant houdt van lichtvochtige grond. De grond mag absoluut niet uitdrogen. Wel oppassen dat de wortels niet in een laag water komen te staan. Dit veroorzaakt wortelrot. Geef niet ineens een grote plens water maar geef kleine hoeveelheden. In de wintermaanden mag de grond best een beetje licht uitdrogen.

Warmte en licht

De Cissus houdt wel van een zonnetje. Maar niet al te veel directe zon. In de zomermaanen is het bijvoorbeeld niet slim om de plant in de middagzon te laten staan. Een plek op het noorden is de beste plek die je de Cissus kunt geven. Een beetje directe avond- of ochtendzon zal deze plant geen kwaad doen. Vooral de soorten met wat lichter blad kunnen wel wat zon verdragen. Echter, laat altijd voorzichtig wennen. Verkleurd blad duidt er op dat de plant te veel zonlicht krijgt. Maakt de plant te weinig blad aan dan moet de plant dichter bij het raam worden geplaatst. De Cissus heeft overdag een minimumtemperatuur nodig van 18 ºC en ‘s nachts 15 ºC.

Verpotten

Het is voor de Cissus het beste om direct na aanschaf de plant te verpotten. Mits het in het voorjaar is. Verpotten zorgt voor schade aan de plant en het voorjaar is bij uitstek de periode om snel te herstellen. Zorg voor een pot die minimaal 15% groter is dan de huidige pot. Normale potgrond is overigens prima.

Bloei

De bloei van de Cissus lijken lijken een beetje op druiventrosjes. De bloemen kunnen geel, wit of groen zijn en na de bloei besjes worden. Verwijder de bloempjes want dit kost veel energie van de plant. Deze energie kan beter worden gebruikt om blad en wortels te maken.

Giftig

De bloemen en besjes van deze plant zijn giftig en kunnen niet worden gegeten. De plant zelf is niet giftig.

Soorten Cissus

Er zijn een aantal Cissussoorten. De meest verkochtte in ons land is de;

Cissus Rotundifolia

Deze plant wordt ook wel suikerdruif genoemd. Deze plant heeft namelijk suikerachtige zaden aan de onderzijde van de bladeren. Het is een echte klimmer die langs een zuil omhoog groeit.

De plant is een snelle groeier, heeft heel veel sierwaarde, ook geschikt als hangplant maar moet wel ondersteund worden wanneer je deze plant wil laten klimmen.

Voeding

Geef de Cissus alleen in het voorjaar en zomermaanden voeding. In de herfst en winter verbruikt dez plant bijna niets. Dan is een overdosis snel gegeven. Na het verpotten mag de plant na 8 weken weer wat voeding. De voedingsstoffen in de potgrond zijn dan zo’n beetje opgebruikt. Let op de verpakking wat de dosering moet zijn. Wanneer er overvoeding plaats vind wordt de zuurgraad te hoog en sterft de plant af.

Cissus vermeerderen

Wanneer de Cissus gaat woekeren kun je deze gaan snoeien. Op die manier houd je de plant in toom. Je kunt de Cissus best af en toe een rigoureuze snoeibeurt geven. De takken die zijn afgesnoeid zullen snel weer gaan uitlopen. De plant wordt voller en je kunt meteen gebruik maken van de afgeknipte stengels om deze te gaan stekken.

Om de Cissus te stekken heb je dus een kop of stengelstek nodig. Stukjes van 15-20 cm. zet je in een glas water. Na een week of 6 zullen er worteltjes te zien zijn, kunnen de stekjes in een potje met potgrond worden gezet. Wanneer je de temperatuur en luchtvochtigheid hoog houd door een plastic zakje over de stekjes te doen, behaal je het meeste succes.

Stekstation drie stuks

Stekstation

Ben jij een verwoed stekker dan is een stekstation het juiste product voor jou. Een stekstation biedt enorm veel mogelijkheden. Zo is het geschikt om stekjes in te laten wortelen, zaad in te laten ontkiemen, maar ook kun je een stekstation gebruiken om verticaal te tuinieren. De Cissussoort die als hangplant wordt gebruikt is perfect om in een stekstation te plaatsen.

Voordelen en wat krijg je?

Het stekstation van Sproution is dus een kweekkasje en plantenhanger ineen. Het product is van natuurlijk materiaal gemaakt. Bamboe is een plant die razendsnel groeit zonder dat er gebruik gemaakt hoeft te worden van meststoffen. Een schoon en milieubewust item.

Verder bespaart het stekstation van Sproution ruimte, is eenvoudig aan het raam te bevestigen, snel verplaatsbaar en heeft altijd de juiste luchtvochtigheid en klimaat voor je stekjes en zaailingen.

Gebruik

Het stekstation gebruiken is erg simpel. Je begint met een plexiglas cover, die bevestig je aan de achterzijde met de meegeleverde zuignapjes. Deze zuignappen hebben namelijk een stukje schroefdraad waarmee je ze zo, in de hexagon draait.

Je kan het stekstation nu aan het raam plakken met de zuignappen. Bang dat je stekstation van het raam zal vallen? Geen zorgen! Iedere zuignap kan toch zeker 2 kilo dragen.

In je stekstation kan je stekjes kwijt op een aantal manieren. Je kan natuurlijk je eigen potjes in de stekhexa zetten óf gebruik maken van de bijgeleverde ligger met reageerbuisjes. Je stekken laten wortelen op water is een manier die bij een groot aantal stekjes kan worden gedaan.

Je sluit de hexagon af met drie of meer duimschroeven. Zo blijft de luchtvochtigheid in je stekstation lekker hoog én kunnen er geen enge beestjes bij je stekjes komen.

Verticaal tuinieren

Het stekstation is ook geschikt om hangplantjes in te laten groeien. Maar ook gewoon wat kleine plantjes in dit product zetten is leuk en geeft een min of meer design uitstraling. Leuk om je groene vingers te laten wapperen en 100% succes te boeken met stekken en plantenverzorging. Wil je echt alles weten over dit stekstation, klik dan op deze link!

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik een Cissus stekken?

Om een Cissus te stekken, kun je een gezonde tak afsnijden van de moederplant en deze in water of vochtige potgrond plaatsen totdat er wortels groeien.

Wanneer is de beste tijd om een Cissus te stekken?

De beste tijd om een Cissus te stekken is in het voorjaar of de zomer wanneer de plant actief groeit.

Moet ik speciale verzorging geven aan een Cissus stek?

Het is belangrijk om de stek regelmatig te controleren op voldoende vocht en hem op een lichte plek te zetten, maar niet in direct zonlicht.

Hoe lang duurt het voordat een Cissus stek aanslaat?

Het kan enkele weken tot maanden duren voordat een Cissus stek voldoende wortels heeft ontwikkeld om zelfstandig te groeien.

Kan ik meerdere stekken tegelijkertijd in dezelfde pot plaatsen?

Ja, je kunt meerdere Cissus stekken tegelijkertijd in dezelfde pot plaatsen, zolang er voldoende ruimte is voor de wortels om zich te ontwikkelen.

Hoe vaak moet ik een Cissus stek water geven?

Geef de Cissus stek regelmatig water, zodat de potgrond licht vochtig blijft, maar voorkom dat de wortels in drassige omstandigheden staan.

Wat zijn veelvoorkomende problemen bij het stekken van een Cissus?

Veelvoorkomende problemen zijn verrotting van de stek door te veel water, of uitdroging door te weinig water en licht.

Wanneer kan ik de gestekte Cissus verplanten naar een grotere pot?

Zodra de gestekte Cissus voldoende wortels heeft ontwikkeld en actief groeit, kun je hem voorzichtig verplanten naar een grotere pot.

Zijn er speciale voedingseisen voor een gestekte Cissus?

Een gestekte Cissus heeft geen speciale voedingseisen, maar je kunt hem wel af en toe wat plantenvoeding geven tijdens het groeiseizoen.

nl_NLNederlands