Eén van de oudste kamerplanten die we kennen is de Clivia. Een plant die iedereen, ook zonder groene vingers, kan verzorgen. Heb je eenmaal een Clivia dan heb je deze plant zeker tientallen jaren. Een echte plant die van moeder op dochter overgaat. Het aantrekkelijke donkergroene blad waar jaarlijks in het middenstuk een fantastische bloem te voorschijn komt is dan ook een lust voor het oog.
Deze ouderwetse kamerplant is sterk en heeft een minimum aan verzorging nodig. Geef je te veel aandacht aan deze plant, dan deze niet gaan bloeien. Zet de Clivia vanaf oktober op een rustig en koel plekje. Geef nauwelijks water ( dus af een toe een klein beetje) en je zult zien dat in januari-februari een knop is te zien. Ga dan meer water geven. De bloemstengel zal ongeveer 20 cm uitgroeien en met oranjegekleurde bloemen prachtig bloeien. De bloei duurt 14 dagen maar is dan ook spectaculair te noemen.
Algemene verzorging van de Clivia
De Clivia is een trage groeier. Bijmesten is een paar keer per jaar voldoende. Verpot deze plant om de twee jaar en zorg dan voor een grotere pot. De wortels moeten weer de ruimte krijgen om te groeien. Normale potgrond is prima.
De rustperiode is van oktober totdat je een ontwikkeling gaat zien van de bloemstengel. Zorg voor een koele, wat donkere plek en kijk gewoon een paar maanden effe niet om naar deze plant. De bloemstengel komt uit het hart van de plant. Het ontstaan van deze bloemstengel is te zien vanaf januari-februari. Na de bloei kan deze stengel worden weggeknipt. De energie gaat dan weer naar de plant.
Deze rust-bloei periode zal zich elk jaar herhalen.
Oorsprong
Deze plant komt van oorsprong uit Zuid-Afrika. Vanaf de 19e eeuw werd de plant in Europa geïntroduceerd als kamerplant. Vooral in België werd de Clivia geteeld. Pas later werd de Clivia miniata meer in de andere Europese landen populair.
Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. De Clivia is natuurlijk een gemakkelijke plant maar heeft toch een paar punten waar je rekening mee moet houden.
- De Clivia is gevoelig voor schild – en of wolluis. Zodra je deze ziekte ontdekt ga dan direct over op behandeling.
- Deze plant moet je niet in de volle zon zetten. Dan kunnen de bladeren geel worden. Knip deze af en zet de plant op een schaduwrijkere plek.
- Wanneer de bloemstengels zich gaan ontwikkelen, zorg dan dat de plant voldoende water krijgt. Anders blijven de stengels te kort.
- Geef altijd lauw water. Het liefst regenwater. Wanneer de Clivia te koud water krijgt, ontstaan er gele vlekken op het blad.
- Geef altijd voldoende water maar nooit te veel. Wortels van de Clivia rotten erg snel. De plant zal dan het loodje leggen en dus doodgaan.
Soorten Clivia’s
Er zijn een aantal soorten die hieronder worden beschreven:
Clivia miniata
Dit de Clivia die we het meest in de Hollandse huiskamers tegenkomen. Komt uit Oostelijk Afrika en heeft 6 cm. breed blad. De bloemen zijn oranje-rood met een gele keel. Bloeit in het voorjaar. Er zijn van deze soort cultivars gekweekt die gele en roomwitte kleuren hebben.
Clivia nobilis
Heeft 4 cm breed blad wat matgroen is en een rechtopstaande vorm heeft. Een Zuid-Afrikaanse soort die rood-oranje bloemen draagt. Deze Clivia bloeit in de wintermaanden en kan 60 cm. hoog worden.
Clivia cyranthiflora
Deze Clivia is een hybride die is voortgekomen uit de miniata en de nobilis. Krijgt aan het einde van de winter dichte schermen met buisvormige bloemen die scharlakenrood zijn. De bloemen zijn 5 cm. lang met licht gele punten
Clivia gardenii
Deze Clivia komt van oorsprong uit Zuid-Afrika. Heeft naar beneden gebogen roodoranje, soms gele bloemen. De gardenii bloeit in de winter en wordt ongeveer 60 cm. hoog.
Clivia vermeerderen
De Sint-Jozefplant, zoals de Clivia ook wel wordt genoemd, kan op een aantal manieren worden vermeerderd. Er zijn geen bolletjes aanwezig maar de plant kan wel worden vermeerderd door gebruik te maken van de stekken die aan de voet van de moederplant verschijnen. Deze uitlopers kunnen met wortel en al van de moeder worden afgesneden en apart worden opgepot. Zorg voor veel aandacht aan deze stekken. Vochtig houden is belangrijk en de plek waar je het nieuwe plantje neerzet is ook cruciaal. In ieder geval niet in de zon.
Bladstek
Evenals de Sanseveria kan een Clivia door middel van bladstek worden vermeerderd. Gebruik bij deze methode absoluut schoon en scherp gereedschap. Even laten drogen en de onderzijde van het blad in stekpoeder dopen. Zet het bladstekje in de aarde en trek er een plastic zakje over heen.
Zaaien
Zaad kan worden gewonnen door kruisbestuiving toe te passen. Je hebt dan 2 bloeiende Clivia’s nodig. Ga een van de bloemen bestuiven en verwijder de meeldraden van deze te bestuiven bloem. Bestuif de bloem op een warme, zonnige dag. Na 10 maanden is het zaad rijp en kan worden gewonnen. Zaai het zaad in de wintermaanden in een kweekbak. Het zaad mag niet al te lang worden bewaard. Zaad wat ouder is, heeft geen kiemkracht meer.
De temperatuur moet ongeveer 20 graden zijn voor een goede ontkieming. Hoge luchtvochtigheid is erg belangrijk, dus regelmatig benevelen en water geven. Zonlicht vermijden. Na ontkieming snel apart in potjes zetten. Na een jaar of drie zullen deze Clivia’s bloeien. De planten zullen na verloop van tijd steeds mooier worden. Bedenk wel dat door zaaien onzekerheid is over de raszuiverheid.
Stekstation
Ben je van plan om de Clivia te gaan zaaien, dan is een stekstation onontbeerlijk. Altijd het juiste klimaat en luchtvochtigheid. Om er voor 99% zeker van te zijn dat het zaad ook daadwerkelijk zal kiemen is het gebruik van dit produkt essentieel.
Wat is een stekstation eigenlijk?
Het stekstation van Sproution: de beste manier om je stekjes op te kweken tot je nieuwe groene vrienden. Maar, een stekstation is meer dan een handige tool om je planten te vermeerderen. Je kan deze hexagon ook gebruiken om verticaal te tuinieren aan het raam.
Het stekstation van Sproution is:
- Eenvoudig te bevestigen
- Bespaart ruimte
- Kan eenvoudig worden verplaatst
- Altijd een perfecte luchtvochtigheid
- Geeft veel ruimte aan planten
Een stekstation heeft vele voordelen een aantal zijn o.a.:
Verbeterde overlevingskansen van stekken
Met het stekstation profiteren stekken van verbeterde overlevingskansen. De gecontroleerde omgeving die het stekstation biedt, creëert de ideale groeiomstandigheden voor stekken. De juiste temperatuur, luchtvochtigheid en bescherming tegen externe factoren zoals extreme weersomstandigheden zorgen ervoor dat stekken gemakkelijker wortels ontwikkelen en succesvol kunnen groeien. Het stekstation minimaliseert de stress die stekken normaal gesproken ervaren tijdens het overplaatsen naar een nieuwe omgeving, waardoor hun overlevingskansen aanzienlijk toenemen.
Snellere en gezondere groei van stekken
Een van de belangrijkste voordelen van het stekstation is de mogelijkheid om stekken sneller en gezonder te laten groeien. Door de optimale groeiomstandigheden die het stekstation biedt, kunnen stekken efficiënter voedingsstoffen opnemen en hun energie richten op groei. De gecontroleerde temperatuur en luchtvochtigheid stimuleren de ontwikkeling van sterke wortels en bevorderen een gezonde bovengrondse groei. Hierdoor kunnen stekken zich snel ontwikkelen tot volwaardige planten met stevige stelen en weelderig blad.
Wil je meer weten over dit fantastische product, kijk dan voor meer informatie op deze website!
Veelgestelde vragen
Hoe kan ik een Clivia stekken?
Om een Clivia te stekken, kun je de plant voorzichtig uit de pot halen en de wortels en bladeren scheiden. Zorg ervoor dat elke stek minstens één blad heeft en plant ze vervolgens in een mengsel van potgrond en zand. Houd de grond vochtig maar niet te nat en plaats de stek op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht.
Wanneer is de beste tijd om een Clivia te stekken?
De beste tijd om een Clivia te stekken is in het voorjaar of begin van de zomer, wanneer de plant actief groeit. Op dit moment hebben de stekken de meeste kans om goed te wortelen en te groeien.
Hoe lang duurt het voordat een Clivia stek wortelt en nieuwe groei laat zien?
Het kan enkele weken tot maanden duren voordat een Clivia stek goed geworteld is en nieuwe groei laat zien. Wees geduldig en zorg ervoor dat de stek voldoende licht, warmte en vocht krijgt.
Moet ik een Clivia stek bemesten?
Het is niet nodig om een Clivia stek direct na het stekken te bemesten. Wacht tot de stek goed geworteld is en actief groeit voordat je begint met lichte bemesting. Gebruik hiervoor een meststof die geschikt is voor kamerplanten.
Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn Clivia stek goed groeit en bloeit?
Geef de Clivia stek regelmatig water, maar voorkom dat de wortels te lang in vochtige grond staan. Zorg voor voldoende licht, maar vermijd direct zonlicht. Bemest de plant lichtjes tijdens het groeiseizoen en verpot indien nodig naar een grotere pot.