Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Clusia stekken

Picture of sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

De Clusia, ook wel varkensboom genoemd, komt oorspronkelijk van de Caraïben. Daar ziet men deze plant meer als onkruid. De Clusia woekert, waardoor deze snel de overhand krijgt. In onze cultuur wordt de Clusia gekweekt als kamerplant en is hij een mooie, groene blikvanger.

a potted plant sitting on top of a wooden stool

Deze plant die in zijn eigen gebied wel 3 meter kan worden, wordt in onze Nederlandse huiskamer niet zo groot. Tegenwoordig zie je dat de varkensboom steeds meer wordt aangeboden als een plant die op water leeft. Het is eigenlijk een middenweg van een plant in een pot en boeket op vaas. Een nieuwe trend welke fascinerend is om te zien. Het draait om een plant die zijn voedingsstoffen uit water haalt. Je kunt niets fout doen. De plant zorgt eigenlijk voor zichzelf.

Deze sterke plant heeft leerachtig, ovaal blad. De bladeren kunnen wel 15 tot 20 cm. groot worden en groeien per paar aan de stengels. De takken zijn in eerste instantie groen maar veranderen na verloop van tijd in een bruine kleur, de stengels worden dan houtachtig.

Deze plant behoort tot de familie van de vetplanten. Eigenlijk ziet de Clusia daar niet naar uit. Lijkt meer op een rubberboom.

Na de bloei vormen zich vruchten aan de plant die er uitzien als kleine appeltjes, dit komt in onze huiskamers echter maar zelden voor. Mocht dit toch gebeuren, je kunt de vruchtjes niet eten.

Populair

De Clusia wordt steeds populairder. Dit is mede te danken aan de luchtzuiverende werking. Vooral de Clusia’s op water zijn veelgevraagd.

Verzorging

De hoeveelheid water die je aan deze plant moet geven is afhankelijk van de standplaats en de grootte van de plant. Het beste is om te controleren of de aarde droog is. Steek hiervoor een vinger in de pot. Wanneer de grond droog aanvoelt geef je water. In de zomer dient de plant altijd een beetje lichtvochtig aan te voelen. Pas altijd op met te veel water. Dit kan wortelrot veroorzaken.

In de winter minder water geven. De grond mag zelfs helemaal opdrogen. De plant mag af en toe worden besproeid om stof van de bladeren te verwijderen. Doe dit niet al te vaak. Een paar maal per jaar is voldoende.

Standplaats

Zet de Clusia op een lichte plek zonder direct zonlicht. Op het noorden kan deze plant direct voor het raam. Krijgt de Varkensboom te veel licht dan verschijnen er gele en bruine vlekken op de bladeren. Weinig ontwikkeling van nieuw blad betekent dat de plant te donker staat. De temperatuur overdag moet minimaal 15 graden Celcius zijn en ‘snachts 11 graden.

Giftig

De Clusia heeft bladeren die giftig zijn. Pas dus op met huisdieren en kleine kinderen. Ook contact met de huid moet worden voorkomen. Wanneer een kind of dier van deze plant heeft gegeten moet direct een arts worden gewaarschuwd. Een groot voordeel van de Clusia is, dat deze niet snel last krijgt van ziektes.

Verpotten

Omdat de Clusia erg langzaam groeit, is het niet nodig om de plant elk jaar te verpotten. Verpot de plant direct nadat je deze hebt aangeschaft of in de lente of zomer. De bloempot moet minimaal 20% breder zijn dan de huidige pot. Je kunt normale potgrond gebruiken. Probeer zo min mogelijk wortels te beschadigen.

Clusia vermeerderen

Om de Clusia te stekken heb je een schoon mesje nodig. Maak je gereedschap schoon door het onder heet water te houden. Bacteriën zijn uit den boze wanneer je gaat stekken. Heb je alcohol in huis, desinfecteer met dit middel je mesjes en scharen.

Je kunt een stengel van de Clusia afknippen of snijden. Deze moet minstens 10 cm zijn en 3 bladeren hebben. Je kunt de stekken in stekpoeder dopen en laten drogen. Het is echter niet nodig om dit poeder te gebruiken. Het geeft alleen een snellere wortelvorming.

Nu kun je het stekje in een potje met aarde zetten en dit goed vochtig houden. Trek een plastic zakje over de stek. De luchtvochtigheid blijft dan hoog.

Je kunt er ook voor kiezen om de stek in een glas water te zetten. Voorkom dat de bladeren in aanraking komen met het water, dan kunnen ze gaan rotten. Ververs het water regelmatig. Dan blijft het gezond. Verzorg de stekjes goed en plaats deze met worteltjes, die minimaal 5 cm. moeten zijn, in een potje met aarde. Zet ze op de juiste plek en houd ze vochtig.

Stekstation

Wil je stekken met 100% succes, dan is een kweekkastje een hele goede optie. Sproution heeft een functioneel stekstation waar je zaden in kunt laten ontkiemen, stekjes in kunt opkweken en verticaal in kunt tuinieren. Zo’n product heeft alleen maar voordelen wanneer je graag met plantjes bezig bent.

Wat is het stekstation?

Het stekstation van Sproution is plat gezegd een hexagonale kweekkas die je aan het raam kan bevestigen.

Het stekstation van Sproution is gemaakt van bamboe. Dit materiaal heeft een groot aantal voordelen ten opzichte van hout. Het groeit razendsnel en heeft geen pesticiden & meststoffen nodig. Daarnaast is bamboe zeer sterk!

De hexagon meet 26 centimeter van platte kant tot platte kant, en 30 centimeter van punt tot punt. Het hout is 15 millimeter dik. De diepte van het stekstation is 10 centimeter. Voldoende ruimte voor al je stekjes dus!

De voordelen

Met het stekstation profiteren stekken van verbeterde overlevingskansen. Het stekstation creëert ideale omstandigheden voor stekjes. De juiste temperatuur, luchtvochtigheid en bescherming tegen externe factoren zoals extreme weersomstandigheden zorgen ervoor dat stekken gemakkelijker wortels ontwikkelen en succesvol kunnen groeien. Het stekstation minimaliseert de stress, die stekken normaal gesproken ervaren tijdens het overplaatsen naar een nieuwe omgeving, waardoor hun overlevingskansen aanzienlijk toenemen.

Gezondere groei en ontkieming

Een van de belangrijkste voordelen van het stekstation is de mogelijkheid om stekken sneller en gezonder te laten groeien. Door de optimale groeiomstandigheden die het stekstation biedt, kunnen stekken efficiënter voedingsstoffen opnemen en hun energie richten op groei. De gecontroleerde temperatuur en luchtvochtigheid stimuleren de ontwikkeling van sterke wortels en bevorderen een gezonde bovengrondse groei. Hierdoor kunnen stekken zich snel ontwikkelen tot volwaardige planten met stevige stelen en weelderig blad.

Een stekstation is dus een fantastisch artikel om je stekjes in te laten wortelen. Ben je nieuwgierig naar meer wetenswaardigheden over dit product, klik dan op deze link!

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik een Clusia stekken?

Je kunt een Clusia stekken door een gezonde stengel van de moederplant af te snijden en deze in water te laten wortelen. Zodra er voldoende wortels zijn gegroeid, kun je de stek overplanten in potgrond.

Wanneer is de beste tijd om een Clusia te stekken?

De beste tijd om een Clusia te stekken is in het voorjaar of de zomer, wanneer de plant actief groeit en de wortels zich snel kunnen ontwikkelen.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn gestekte Clusia goed groeit?

Zorg ervoor dat de gestekte Clusia voldoende licht, warmte en vocht krijgt. Houd de grond vochtig maar niet te nat, en vermijd direct zonlicht om verbranding te voorkomen.

Hoelang duurt het voordat een Clusia stek wortels krijgt?

Het kan enkele weken tot een paar maanden duren voordat een Clusia stek voldoende wortels heeft ontwikkeld om overgeplant te worden.

Kan ik meerdere stekken tegelijkertijd planten?

Ja, je kunt meerdere Clusia stekken tegelijkertijd planten, zolang je ervoor zorgt dat ze voldoende ruimte hebben om te groeien en zich te ontwikkelen.

Zijn er speciale verzorgingstips voor gestekte Clusia planten?

Ja, zorg ervoor dat je regelmatig de bladeren afstoft om de plant gezond te houden en vermijd overmatig water geven om wortelrot te voorkomen.

nl_NLNederlands