Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Coffea Arabica zaaien

Picture of sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

Benodigdheden:

 • Coffea arabica-zaden
 • Glaasje of potje (waterdicht)
 • Vermiculiet of zaai- of potgrond
 • Zaaizakje of (turf)potje
 • Glazen potje, vershoudfolie of Stekstation met beide kweekplaten
  (Regen)water

Stappen voor het zaaien van de Coffea Arabica

 1. Laat de zaadjes 24-48 uur weken in lauwwarm water. De meeste zaden met een harde schil kan je het beste eerst even laten weken, zo komt het vocht goed bij de kern. Als de zaden opzwellen zijn ze klaar om te zaaien.
 2. Vul jouw zaaizakje, turfpotje of ander vocht doorlatend potje, met zaai- en stekgrond, potgrond of (een mix met) vermiculiet. Niet helemaal tot aan de rand, houd nog zo’n 2 cm vrij.
 3. Maak de grond alvast nat, dit scheelt later weer.
 4. Leg de zaden met de platte kant naar beneden op de grond. Je kan er gerust meer dan 1 in één zakje of potje doen, maar houd dan wel in de gaten dat je ze meer ruimte geeft zodra dat nodig is. Meer potjes/zakjes gebruiken is natuurlijk ook altijd een goed idee. Meer zaadjes = meer beter.
 5. Dek de zaadjes af met ongeveer 1 cm grond.
 6. Spray of giet de grond van bovenaf nogmaals vochtig. Kijk er wel voor uit dat het water er niet te hard in stort. Je spoelt daar de grond en/of zaden mee weg. Je kan er later ook voor kiezen om van onderaf water te geven, de grond zuigt dan zelf de juiste hoeveelheid vocht op.
 7. Dek de zaailingen toe met een glas, zakje of vershoudfolie. Heb je een Stekstation? Dek jouw zaaisels dan toe door beide platen te gebruiken.
 8. De Coffea Arabica houdt best van wat licht, hang jouw Stekstation dan ook op aan het meest belichtte raam. Als je nog niet de trotse eigenaar bent van een Stekstation, zet jouw potje/zakje dan op een lekker zonnig plekje in de vensterbank bijvoorbeeld. Waak wel goed voor verbranding. Dit kan je voorkomen door het licht te filteren zodra er bladeren te zien zijn.
 9. Check regelmatig of er geen schimmel groeit en of de grond nog goed vochtig is. Dit zie je snel door even een blik te werpen in jouw Stekstation. Gebruik je een zakje of glas, dan zal je het mogelijk even moeten optillen.
 10. Na ongeveer 2-3 weken zullen de zaden ontkiemen. Geef ze een groter potje zodra ze enkele bladeren hebben gekregen en/of wanneer jij ziet dat het wel èrg gezellig wordt in de potjes.
 • De beste temperatuur voor de Coffea Arabica ligt tussen de 20-25 °C, je kan dit in de gaten houden door een thermometer in het Stekstation te leggen. Controleer je ook graag de luchtvochtigheid? Gebruik dan een thermometer met hygrometer.
 • De Coffea Arabica geeft binnenshuis ook koffiebonen! Je moet daar wel een beetje geduld voor hebben. Vanaf ongeveer 3 jaar kunnen de eerste koffiebonen verschijnen.
 • Stel, jouw zaadjes zijn opgegroeid tot prachtig jongvolwassenen. Dan vind je alles over de opvoeding hier:

Ben je benieuwd naar waar de Coffea Arabica eigenlijk vandaan komt? Bekijk dan het zaadpaspoort.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de ideale groeiomstandigheden voor Coffea Arabica?

Coffea Arabica gedijt het beste bij een hoge luchtvochtigheid, temperaturen tussen 18-25 graden Celsius, en indirect zonlicht.

Hoe lang duurt het voordat Coffea Arabica zaden ontkiemen?

Coffea Arabica zaden kunnen tussen de 2-3 maanden nodig hebben om te ontkiemen, afhankelijk van de omstandigheden.

Moet ik verse zaden gebruiken om Coffea Arabica te zaaien?

Verse zaden hebben een hogere kiemkracht, dus het wordt aanbevolen om verse zaden te gebruiken voor het zaaien van Coffea Arabica.

Wat voor soort grond is het beste voor het zaaien van Coffea Arabica?

Een goed doorlatende, lichte potgrond met een licht zure pH-waarde tussen 6 en 6,5 is ideaal voor het zaaien van Coffea Arabica.

Hoe vaak moet ik Coffea Arabica water geven na het zaaien?

Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Geef daarom regelmatig water, maar voorkom wateroverlast.

Heeft Coffea Arabica veel ruimte nodig om te groeien?

Coffea Arabica planten hebben ruimte nodig om zich te ontwikkelen, dus het is aan te raden om ze in aparte potten te verpotten zodra ze groter worden.

Hoe kan ik het beste Coffea Arabica planten bemesten?

Gebruik een evenwichtige meststof voor kamerplanten en breng deze spaarzaam aan tijdens het groeiseizoen van de plant.

Zijn er specifieke plagen en ziekten waar ik op moet letten bij Coffea Arabica?

Coffea Arabica planten zijn vatbaar voor spintmijten, bladluizen en schimmelinfecties. Controleer regelmatig op tekenen van plagen en ziekten.

Hoe lang duurt het voordat Coffea Arabica planten volgroeid zijn en koffiebonen produceren?

Coffea Arabica planten hebben ongeveer 3-4 jaar nodig om volgroeid te zijn en koffiebessen te produceren.

Kan ik Coffea Arabica planten buiten kweken in een gematigd klimaat?

Coffea Arabica gedijt het beste binnenshuis in een gematigd klimaat, omdat het gevoelig is voor koude temperaturen en vorst.

nl_NLNederlands