Wanneer je op zoek bent naar een plant met bijzondere bladeren, dan is de Dieffenbachia wellicht iets voor jou.. Het blad is specifiek, maar de naam ook. Daar zit dus een verhaaltje achter. De wereldberoemde prinses Sisi had een tuinman, deze heette de heer Dieffenbach. Deze plant is naar deze man vernoemd als eerbetoon. Hij was de tuinman in de tuinen van het slot waar Prinses Sisi leefde. Dit was in Wenen.
In Nederland noemen we deze plant ook wel “de dief van Bagdad”. Deze prachtige kamerplant komt van oorsprong uit de regenwouden en houdt dus van een lichtvochtig, wat warmer klimaat. Géén direct zonlicht omdat de Dieffenbachia het in de natuur ook prettig vindt om onder bomen te leven.
Luchtvochtigheid
De Dief van Bagdad houdt van een hoge luchtvochtigheid. Met regelmaat. dus lekker sproeien. Ook het watergeven is een dingetje. Controleer steeds de grond door twee vingers in de potgrond te steken. Is de grond na twee dagen droog, dan kun je weer gieten. Wanneer de grond te nat is, dan geef je te veel water.
Standplaats
Direct zonlicht is uit den boze, maar een lichte standplaats is wel helemaal oke. Een plek op het zuiden, pal voor het raam is dus niet goed. Te veel zon leidt tot tot bruine randen. Wanneer je deze plant neerzet waar deze ochtend of avondzon krijgt zal hij je dankbaar zijn. Het stimuleert tot aanmaak van meer blad. Heb je alleen een plek aan de zuidkant, zet de plant dan 2 meter vanaf het raam.
Wanneer deze plant op een te donkere plek staat zal dit de groei stagneren. Het kan ook nog gebeuren dat de plant dan te veel water krijgt wat als gevolg wortelrot kan krijgen. Deze plant zal altijd naar het licht toegroeien. Draai deze dan ook om de zoveel tijd.
Giftig
Bedenk dat deze plant één van de giftigste soorten kamerplanten is op aarde. Dus oppassen geblazen met kleine kinderen en huisdieren. Altijd buiten het bereik van katten, kinderen en honden zetten. Eén hap van deze plant kan al dodelijk zijn. Ook tijdens het verpotten, wat ééns in de twee jaar moet plaatsvinden, kan sap vrijkomen. Voorkom aanraking met dit sap, vooral bij een droge huid en wondjes.
Wolluis
Een vervelende kwaal waar de Dieffenbachia last van kan krijgen is wolluis. Je herkent dit door de vele, witte, donzige pluisjes. Deze zitten meestal op de aanhechting van het blad en de stengel. De pluisjes zien er uit als katoenbolletjes. Door regelmatig te sproeien kun je deze plaag voorkomen.
Een ouderwets bestrijdingsmiddeltje is spiritus! Vooral in het beginstadium kun je de wolluizen gemakkelijk aanstippen. Of je geeft een goeie sproeibeurt, door water te vermengen met spiritus.
Soorten
Er zijn een aantal soorten die populair zijn;
- Dieffenbachia Camilla is een plant waarvan de randen van het blad een mooie groene kleur hebben terwijl het middenstuk geel/wit is.
- Dieffenbachia Maroba is donkergroen met lichte strepen die met de nerf meelopen.
- Dieffenbachia Maculata Amy is de meest licht soort, een geweldige eyecatcher!
Dieffenbachia vermeerderen
Wanneer je een stek van deze plant wil maken is het verstandig om een paar handschoenen aan te trekken. Het sap wat vrij komt wanneer je een stek afsnijd is zeer giftig.
Je gaat als volgt te werk;
- Snij afhankelijk van de grootte van de plant, een stek af van ongeveer 10 cm. Heb je een grote dieffenbachia, probeer dan een wat langere stek te snijden.
- Om wortels te krijgen kun je de stek in water zetten of direct in de pot- of stekgrond planten. Beiden werken goed om te laten wortelen.
- Blad mag niet het water raken of de aarde. Deze stekken houden van een hoge luchtvochtigheid. Een stekstation is ideaal om snel deze stekken aan de groei te krijgen. Oppotten kan, wanneer de stekken wortels hebben van ongeveer 10 cm.
Stekstation
Onderstaande foto laat het stekstation zien waar je op simpele wijze snel planten kunt vermeerderen. Een stekstation is overal te gebruiken. Je hebt als het ware een klein broeikastje, wat je op een gemakkelijke manier bijvoorbeeld tegen een raam kunt plaatsen. Je kunt een aantal stekjes naast elkaar zetten in bijvoorbeeld glazen buisjes.
Experimenteren met stekjes is leuk om te doen en je breidt je plantenaantal op goedkope wijze uit.
Bovenstaande foto laat een 3-tal stekstations zien die op simpele wijze aan elkaar kunnen worden gekoppeld. Een functioneel ontwerp wat ook nog is fantastisch staat in elke woninginrichting.
Dieffenbachia zaaien
Het is leuk wanneer je Dieffenbachia zou gaan bloeien. Mocht dit het geval zijn dan kunnen en zaden worden geoogst. De bloei is onopvallend en laat witte bloemen zien. De zaadjes moeten een nachtje worden geweekt en vervolgend worden gezaaid op zaaigrond. Lichtjes afdekken en een deksel over het kweekbakje plaatsen.
Delen
Een van de gemakkelijkste manieren om deze plant te vermenigvuldigen is delen. Dit kun je doen wanneer de plant aan verpotten toe is. Trek handschoenen aan en haal de plant uit de pot. Breek de kluit in twee of drie stukken. Gebruik eventueel een schoon mesje. Zet nu de gedeelde stukken in een eigen pot.
Veelgestelde vragen
Wat is de beste tijd om Dieffenbachia te stekken?
Het beste moment om Dieffenbachia te stekken is in het voorjaar, wanneer de plant actief groeit.
Hoe kan ik Dieffenbachia stekken?
Je kunt een Dieffenbachia stekken door een gezonde zijtak af te snijden en deze in water te laten wortelen, of door de stek direct in potgrond te plaatsen. Een kweekbak zorgt ervoor dat stekjes met meer succes gekweekt kunnen worden.
Hoe lang duurt het voordat een Dieffenbachia stek wortels krijgt?
Het kan enkele weken tot maanden duren voordat een Dieffenbachia stek voldoende wortels heeft ontwikkeld.
Hoe vaak moet ik een Dieffenbachia stek water geven?
Het is belangrijk om de potgrond vochtig te houden, maar niet te drassig. Geef de stek regelmatig water, maar laat de grond ook wat opdrogen tussen gietbeurten.
Wat zijn veelvoorkomende problemen bij het stekken van Dieffenbachia?
Veelvoorkomende problemen zijn rotte wortels door te veel water, of het niet voldoende laten wortelen van de stek voordat deze in potgrond wordt geplaatst.
Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn Dieffenbachia stek goed groeit?
Zorg voor voldoende licht, warmte en vochtigheid, en geef de stek regelmatig voeding om de groei te stimuleren.
Kan ik meerdere Dieffenbachia stekken in dezelfde pot planten?
Het is mogelijk om meerdere Dieffenbachia stekken in dezelfde pot te planten, zolang er voldoende ruimte en voedingsstoffen beschikbaar zijn.
Moet ik Dieffenbachia stekken beschermen tegen direct zonlicht?
Ja, het is aan te raden om Dieffenbachia stekken te beschermen tegen direct zonlicht om verbranding van de bladeren te voorkomen.