De Dischidia heeft een aantal soorten waaronder de Dischidia ruscifolia. Deze plant is gemakkelijk en ziet er ook nog is leuk uit. Een plant met kleine hartvormige blaadjes. Wordt ook wel “Million hearts”genoemd. Wanneer deze plant bloeit, laat ie kleine urnvormige bloempjes zien die erg sterk geuren. Meestal zijn deze wit en bloeien erg lang. De Dischidia is een klimplant die geleid kan worden. Maar het is ook een plant die in een hangmandje kan. Dus kan ook als hangplantje worden gehouden.
Populair
De Million Hearts plant wint steeds meer aan populariteit. Dit komt mede door de gemakkelijke verzorging en natuurlijk door de uitstraling. Dit plantje groeit snel en is van oorsprong een epifyt. Dat wil zeggen dat je deze plant in zijn oorspronkelijke staat kunt zien groeien in bomen en op boomtakken. Oorspronkelijk komt deze plant uit Azië.
Verzorging
Het beste is om te controleren of deze plant water nodig heeft door je vinger in de grond te steken. Is de eerste 3 centimeter behoorlijk droog dan is het tijd voor een gietbeurtje. Deze plant kan ook naar buiten in de volle grond. Waarschijnlijk is eenmaal per week water geven in het voorjaar voldoende. In warmere periodes is twee of meerdere keren per week prima. Is de plant goed aangeslagen dan kan deze wel wat droogte hebben.
Deze plant reageert het beste op gefilterd water. Ook mag het water niet te koud zijn. Dat zou een schok voor het systeem kunnen geven wat voor de plant erg slecht is. De grond mag volledig worden doorweekt. Dit zorgt er voor dat voedingsstoffen naar de wortels kunnen.
De Dischidia komt uit tropische gebieden. China en India zijn echte leefgebieden van deze planten. Bij de Ruscifolia zit aan de onderkant van het blad een ruimte die is gevuld met worteltjes. Mieren profiteren hiervan. Vandaar dat deze plant ook wel Mierenplant in de volksmond wordt genoemd.
Een aantal verzorgingstips
- De Dischidia Ruscifolia houdt van een plek die indirect helder licht is.
- Té intensief zonlicht vermijden. Het blad zou kunnen verbranden
- Probeer overbewatering te voorkomen. Er kan gemakkelijk wortelrot ontstaan
- Gebruik speciale potgrond voor epifytische kamerplanten
- Regelmatig bemesten wordt op prijs gesteld
- Sommige van deze soorten zijn klimmers. Zorg voor goede ondersteuning. Je kunt zo’n plant ook laten hangen. Een stekstation is hier prima geschikt voor.
- Controleer op spint en wolluis. De plant is hier gevoelig voor. Onderneem gelijk actie wanneer je dit ontdekt.
Deze plant leeft in een tropisch bos. Het onderbos is de plek waar deze plant het best kan gedijen. Vochtige en goed geventileerde plaatsen zijn helemaal oké. De temperatuur moet tussen de 18 en 26 graden Celcius zijn. De luchtvochtigheid mag rond de 50 tot 80% bedragen. In de wintermaanden is de lucht vaak droog. Probeer door onderstaande tips de luchtvochtigheid te verhogen.
Verhogen luchtvochtigheid
- Het is goed om het blad te vernevelen met lauw water. Probeer regenwater te gebruiken.
- Wanneer je je planten in groepjes bij elkaar zet, dan blijft het vocht tussen de planten hangen. Groepjes planten staan ook nog is super mooi.
- Zet je plant op een schotel waar steentjes of hydrokorrels in liggen. Het water wat je tussen de steentjes giet moet net onder de rand van de korrels. De plant kan dan water opzuigen en tevens worden belucht.
- Zet een luchtbevochtiger in je woonkamer. Een Humidifier zorgt voor constante waterdamp.
- Wanneer je je was droogt in de buurt van je planten geeft dit een extra hoog vochtgehalte in huis.
- Schaf een minikastje (stekstation ) aan. Een goed idee wanneer je een tropische plant hebt die niet tegen een lage luchtvochtigheid kan.
- Let er op dat er geen oververhitting door verwarming of kachel ontstaat. Houdt je planten hier verre van.
- Pas op voor tocht.
Duschidia vermeerderen
Via blad of stengelstekken is deze plant gemakkelijk te stekken. De stengel die je gebruikt om te stekken, moet er gezond uitzien. Ook een stek van een blad natuurlijk. Wanneer je de stengel hebt afgesneden snijd je deze in kleinere stukken. Doop de stekjes in stekpoeder en plaats deze in sphagnum of een luchtige potgrond.
Een bladstek gaat als volgt. Knip blad af en laat de stelltjes zitten. Plaats het onderste gedeelte in sphagnum of luchtige potgrond. Houd de stekjes vochtig en warm, maar vermijd directe zon. Op een zeker moment zullen er nieuwe plantjes groeien aan de basis van het blad.
Stekstation
Vindt je stekken en met planten bezig zijn een leuke bezigheid? Dan is een stekstation misschien een goeie tip om aan te schaffen. Sproution heeft een stekstation ontwikkeld, welke voor bijna 100% garantie biedt, dat je stekjes het ook daadwerkelijk gaan doen. Ook het zaaien van bepaalde planten gaat in dit kweekkastje buitengewoon goed.
Tevens kan dit stekstation gebuikt worden om verticaal in te tuinieren.
Een stekstation
- Heeft altijd de juiste luchtvochtigheid en temperatuur.
- Is super functioneel.
- Het design uiterlijk past in ieder interieur.
- Zorgt voor gemakkelijker planten kweken.
- Zaailingen groeien op zonder problemen.
- Geen last meer van vervelende schimmels of ander ongedierte.
- Het stekstation is gemaakt van milieuvriendelijk materiaal.
Wil je meer weten over dit mooie product, klik dan op deze link!