De Senecio peregrinus is een aantrekkelijke kamerplant. Mede door het blad, wat lijkt op springende dolfijntjes, wordt deze plant ook dolfijnenplant of dolfijnenketting genoemd. Een grappige plant die in elke huiskamer een plekje kan vinden. Vooral in een industrieel interieur is dit een perfect plantje. De Dolfijnenplant is net als zijn andere soortgenoten,een vetplant. Senecio is een echte vetplantenfamilie die over het algemeen bestaat uit hangplanten.
Net als iedere andere vetplant kan ook deze goed tegen de droogte. In het groeiseizoen hebben ze echter regelmatig water nodig om de groei er in te houden. Het groeiseizoen is van de lente tot de herfst. Voordat je dit plantje water geeft moet de grond tussen de wortels volledig zijn opgedroogd. In de wintermaanden mag de grond langer droog blijven.
Zonnige standplaats
Deze plant hangt of staat het liefst op een zonnige plek. Dit betekent niet dat ie de hele dag in de volle zon moet staan, maar een aantal uren zon is niet verkeerd. In de zomermaanden is het in de middagzon soms iets te heet. Scherm dan een paar uur af.
Weinig water
Een vetplant heeft weinig water nodig. De planten slaan vocht op in hun blad en gebruiken het wanneer er weinig vocht voorhanden is. De Dolfijnenplant heeft éénmaal per twee weken water nodig . Een flinke scheut is voldoende. Zie je dat de dolfijntjes beginnen te verschrompelen, dan heeft de plant dorst en is de watervoorraad bijna op.
Bloei
Deze Senecio bloeit met kleine witte bloempjes in de herfst. Ze geuren heerlijk naar kaneel. Toch wordt deze plant niet voor het bloeien verkocht maar vanwege de aparte vorm van het blad.
Verpotten
De Senecio gedijt het beste in een wat kleinere pot. Bedenk even, voordat je gaat verpotten, of deze plant wel een grotere pot nodig heeft. Misschien is het prima om weer in hetzelfde potje te zetten met verse cactusgrond.
Snoeien
De Dolfijnenplant groeit niet echt heel snel maar produceert wel lange slierten. Je hoeft deze plant ook geen extra voeding te geven. Af en toe een beetje biologische voeding is prima. Geef dit wanneer de lente begint en nog een keertje wanneer de zomermaanden aanbreken. Dat is dan voor de rest van het jaar voldoende.
Snoeien is eigenlijk niet nodig. Vindt je de slierten toch iets te lang worden, dan kun je deze lange takken afknippen en misschien gebruiken om te stekken.
Senecio peregrinus stekken
De dolfijnenplant is vrij simpel om te stekken. Je begint met het knippen van stengels van de moederplant. 6 centimeter lange stengels zijn voldoende. Zorg dat aan de onderzijde de blaadjes (dus de dolfijntjes) worden verwijderd.
De afgeknipte stekjes kunnen in een potje met grond worden gezet. Het liefste potgrond voor vetplanten. De stekken moeten goed in contact met de grond komen.
Er hoeft geen water te worden gegeven. Eerst moeten de worteltjes worden gevormd. Geef je wel water dan kunnen de stekjes gaan rotten. Besproeien met een plantenspuit mag wel.
Wanneer je het idee hebt dat de stekken vaster in de grond zitten, dan kun je er van uit gaan dat de stek geworteld is. Nu kun je verder gaan met de verzorging die normaal nodig is voor deze plant.
Stekstation
Wanneer je wil dat een stek voor 100% slaagt, schaf dan een stekstation van Sproution aan. Een prachtig product wat door Sproution zelf is ontwikkeld. Je kunt er behalve stekjes in een potje op laten groeien, ook stekken op water. Er worden namelijk stekglaasjes meegeleverd die het wortelen van sommige stekken gemakkelijker maken.
Voordelen van een stekstation
- Is eenvoudig te plaatsen en ook weer te verplaatsen.
- Geeft extra ruimte aan je planten.
- Een uniek ontwerp waar je ook verticaal in kunt tuinieren.
- Altijd een goed klimaat voor stekken en zaailingen.
- Bespaart ruimte
Verticaal tuinieren
Verticaal tuinieren betekent dat je in dit product één of meerdere hangplanten kunt plaatsen. Super leuk omdat je plant direct licht en warmte krijgt wanneer je het stekstation tegen het raam bevestigd. Voor een Dolfijnenplant zou je op deze manier een prima plek kunnen creëren. Licht en warmte is waar deze plant van houd.
Meer mogelijkheden
Bij een aankoop van dit functionele product worden stekglaasjes meegeleverd. Stekglaasjes bieden verschillende voordelen voor het succesvol kweken van plantjes uit stekjes. Hier zijn enkele redenen waarom ze zo populair zijn geworden:
- Optimale luchtvochtigheid: Stekglaasjes creëren een vochtige omgeving rondom de stekjes, wat bevorderlijk is voor hun groei. De juiste luchtvochtigheid helpt bij het verminderen van uitdroging en zorgt ervoor dat de stekjes voldoende vocht opnemen.
- Bescherming tegen externe invloeden: Stekglaasjes beschermen jonge planten tegen schadelijke invloeden zoals extreme temperaturen, wind en ongedierte. Dit helpt de stekjes te gedijen en verhoogt de overlevingskans.
- Betere wortelontwikkeling: In stekglaasjes kunnen de wortels van de plantenstekjes zich goed ontwikkelen, omdat ze beschermd zijn tegen verstoring. Dit resulteert in gezondere en sterkere planten.
Om de beste resultaten te behalen bij het kweken van plantenstekjes in stekglaasjes, volg deze handige tips:
- Zorg voor een goede luchtcirculatie rondom de stekglaasjes om schimmelvorming te voorkomen. Open de glaasjes regelmatig om verse lucht toe te laten.
- Kies de juiste groeimedia voor specifieke plantensoorten. Sommige planten gedijen beter in vermiculiet, terwijl andere de voorkeur geven aan perliet.
- Plaats de stekglaasjes op een stabiele ondergrond om te voorkomen dat ze omvallen of verschuiven.
- Label de stekglaasjes met de namen van de plantenstekjes om verwarring te voorkomen, vooral als je meerdere soorten planten kweekt.