Voor 13:00 besteld = dezelfde dag verzonden

Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Erwtenplant stekken

Foto van sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

Wanneer je de erwtenplant ziet snap je waarom dit grappige plantje erwtenplant heet. De slierten die over de pot hangen zijn met hun bolletjes net doperwten. Dit hangplantje wordt ook wel “string of pearls” genoemd. Deze plantjes groeien van oorsprong in een warm en droog klimaat, maar in Nederland wordt deze plant als kamer-hangplant gehouden.

Vetplantje

De Senecio is een vetplantje, dat wil dus zeggen dat de plant weinig water nodig heeft. Geef je te veel water dan kunnen de stengels afsterven. De verdikkingen (de erwtjes) zijn de plekken waar het water wordt opgeslagen. Dit hangplantje kan het dus best lang volhouden zonder water. Wanneer je weer een gietbeurtje geeft moet de grond droog zijn. Zet het erwtenplantje niet in een al te grote pot. Ook voeding is niet veel nodig.

Is jou erwtenplantje gezond?

Het is gemakkelijk te achterhalen of jou plantje gezond is. De bolletjes glanzen, voelen stevig aan en zien er frisgroen uit. Zijn ze dof en zien ze er uitgedroogd uit, dan zijn ze misschien toch aan een beetje water toe. Controleer even, door de binnenpot op te tillen uit de buitenpot. Wanneer de onderkant nat is, dan zo wie zo geen water geven. Wanneer de plant er verdroogd uitziet kan het ook zijn dat de wortels te veel in het water staan. De erwtenplant gaat er dan ook een beetje rimpelig bij staan.

Snotterig

Hebben de erwtjes een snotterige, rimpelige uitstraling, dan is de plant misschien wel verdronken? Om de plant weer up-to-date te krijgen zal deze verpot moeten worden. Denk je dat dit niet gaat lukken, stek de plant dan met de gezonde stengels die nog over zijn. Het wil nog wel is helpen om door gewone potgrond zand te mengen of in een potje met cactusaarde te zetten.

Waar zet je hem neer

Houd er rekening mee dat de erwtenplant zeer lange slierten kan maken. Dit plantje houdt van een lichte plek maar houdt niet van al te fel zonlicht. Daarom niet direct bij het raam zetten. In de natuurlijke omgeving vindt je de erwtenplant dicht bij de grond. Hij groeit graag in de schaduw van rotsen en andere planten. Weinig water geven is een steeds weer terugkomend dingetje. Dat het een vetplantje is wisten we al en daarom heeft de Senecio ook de verzorging van een vetplantje nodig. Lichte plek en weinig water!

Verpotten

Net als iedere andere plant moet ook de erwtenplant af en toe worden verpot. Om de paar jaar zet je de Seneco in een andere pot. De wortels moeten voldoende ruimte krijgen om te groeien. Geef je de worteltjes onvoldoende ruimte dan kan water niet goed worden opgenomen. De erwtenplant kan dan zelfs doodgaan. Verpotten doe je om de twee jaar.

Bloei erwtenplant

De bloei van de erwtenplant laat witte bloempjes zien met roze meeldraden. Ze zijn net iets groter dan de erwtjes. Wanneer een erwtenplant bloeit is dit in de zomermaanden. Het zal echter sporadisch gebeuren dat je bloemetjes te zien krijgt. Bij een goede verzorging kun je elk jaar een bloeiperiode verwachten. Wanneer je de bloempjes niet afknipt worden het kleine droogbloemetjes.

Ziektes

De Senecio is eigenlijk ongevoelig voor ziektes. Mits je het plantje geen goede verzorging geeft. Te veel water kan leiden tot wortelrot en rouwvliegjes. Bij een goede verzorging kunnen de stengels wel 1 meter lang worden. Daar moet je echter wel een beetje geduld voor hebben.

Erwtenplant stekken

Het is vrij simpel om van dit plantje, tientallen zonen en dochters te kweken. Leuk om weg te geven maar ook om zelf te houden en je plantencollectie uit te breiden.

Je kunt de stekjes op water laten wortelen door een stengeltje af te knippen. Gebruik een superschone schaar of mesje. Erwtenplantjes zijn erg gevoelig voor bacteriën. Verwijder de erwtjes waar je geknipt hebt. Vervolgens kun je het stekje in een glaasje water zetten, zonder dat de bovenste erwtjes het water raken. Ze kunnen namelijk gaan rotten. Na verloop van tijd zie je worteltjes verschijnen. Je kunt dan de plantjes gaan oppotten.

Volume

Worden de stengels te lang, dan is het goed voor de plant om te gaan snoeien. De afgeknipte stengels kun je gebruiken om mee te stekken. Je zult zien dat een afgeknipte streng vertakkingen gaat krijgen. Zo krijgt de erwtenplant meer volume en groeit wat breder uit.

Stekstation

Om je stekjes snel wortel te laten schieten is een constante temperatuur het beste. Dit bereik je sneller met het gebruik van een stekstation. Een fantastisch product wat je steeds weer kunt gebruiken om je plantjes te vermeerderen.

Een stekstation heef een groot aantal voordelen, zo is het een gemakkelijk attribuut om aan het raam te bevestigen. Het is dus ruimtebesparend en kan eenvoudig worden verplaatst. Je hebt altijd het juiste klimaat voor je stekjes.

Kijk voor meer informatie op deze website!

 

 

 

 

Veelgestelde vragen

Wat is de beste tijd om een erwtenplant te stekken?

De beste tijd om een erwtenplant te stekken is in het voorjaar wanneer de plant actief groeit.

Hoe kan ik een erwtenplant stekken?

Je kunt een erwtenplant stekken door een gezonde zijtak met minimaal twee bladeren af te knippen en deze in water of vochtige potgrond te plaatsen.

Hoe lang duurt het voordat een erwtenplant stek wortels krijgt?

Het kan enkele weken duren voordat een erwtenplant stek voldoende wortels heeft ontwikkeld om te worden overgeplant naar een grotere pot.

Hoe vaak moet ik een erwtenplant stek water geven?

Geef een erwtenplant stek regelmatig water, maar zorg ervoor dat de grond niet te drassig wordt om wortelrot te voorkomen.

Wanneer kan ik een erwtenplant stek terugplaatsen in de grond?

Je kunt een erwtenplant stek terugplaatsen in de grond nadat deze voldoende wortels heeft ontwikkeld en de nieuwe groei begint te vertonen.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn erwtenplant stek goed groeit?

Zorg voor voldoende licht, warmte, water en voedingsstoffen voor je erwtenplant stek om een gezonde groei te bevorderen.

Kan ik een erwtenplant stek ook buiten in de tuin planten?

Ja, als de temperatuur warm genoeg is, kun je een erwtenplant stek buiten in de tuin planten op een zonnige plek met goed doorlatende grond.

Hoe lang duurt het voordat een erwtenplant stek volgroeid is?

Het kan enkele maanden tot een jaar duren voordat een erwtenplant stek volgroeid is en klaar is om te bloeien en vruchten te produceren.

Moet ik mijn erwtenplant stek snoeien?

Het is niet noodzakelijk om een erwtenplant stek te snoeien, maar je kunt dode of beschadigde bladeren verwijderen om de groei te bevorderen.

Wat zijn veelvoorkomende problemen bij het stekken van een erwtenplant?

Veelvoorkomende problemen zijn wortelrot door te veel water geven, gebrek aan licht waardoor de stek niet goed groeit, en plagen zoals spint of bladluizen.

Kan ik meerdere erwtenplant stekken in dezelfde pot plaatsen?

Ja, je kunt meerdere erwtenplant stekken in dezelfde pot plaatsen, zolang er voldoende ruimte en voedingsstoffen beschikbaar zijn voor elke plant.