Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Eucalyptus stekken

Picture of sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

De Eucalyptus is een echte eyecatcher in je tuin. Het prachtige grijze blad zorgt voor een geweldige opfrisser wanneer je een boeket samenstelt. Tegenwoordig zijn er Eucalyptusbomen die winterhard zijn, dus in ons Nederlands klimaat zeker het proberen waard.

De Eucalyptus geeft een ware geursensatie wanneer je langs deze boom wandelt. Fris en mintachtig. Goed voor de luchtwegen en heerlijk in de sauna. Wanneer je deze geur eenmaal hebt geroken zal je deze niet snel vergeten. Ga je wel is naar de sauna? Dan zul je deze geur zeker herkennen. De boom Eucalyptus komt uit een tropisch gebied, bij ons in Nederland wordt deze plant meestal als kamerplant gehouden. Wie wil het dan ook niet, zo’n heerlijk geurende plant in je huis! En niet alleen voor de geur, die overigens ook vliegen en muggen verjaagt, maar ook om de sierwaarde.

Eucalyptus als kamerplant

Niet bij iedereen bekend, maar de Eucalyptus kan prima als kamerplant worden gehouden. Een gemakkelijke plant die met zowel veel als weinig licht goed groeit. Zomers kan deze plant in de tuin worden gezet. Haal hem ‘s winters binnen en snoei deze aan het einde van dit seizoen.

Van oorsprong is de Eucalyptus een boom of struik. Tegenwoordig echter wordt deze struik als een wat kleinere kamerplant gekweekt. Vooral de olie maakt de Eucalyptus zo beroemd. Te gebruiken wanneer je verkouden bent. Heb je een Eucalyptus in je tuin?  Dan kan je takken afknippen en als bosje in de huiskamer zetten. Van deze takken kun je weken lang plezier hebben. Wel regelmatig het water even verversen.

Eucalyptus verzorgen

De Eucalyptus is een snelle groeier en houdt van veel zon en water. Regelmatig de snoeischaar gebruiken is dus echt nodig. Snoei in de maand maart zo’n tweederde van de Eucalyptus takken. Verwijder ook alle dode stukken en knip de lange scheuten terug.

Gomboom

De Eucalyptus wordt ook wel gomboom genoemd. Dit komt door het mooie grijs-blauwe blad. Deze hippe kamerplant is voor de Koala in Australië het lievelingsmaal.

Heb je geen Eucalyptus, maar houd je wel van de geur? Koop dan bij de bloemist losse takken. Deze zijn voor veel doeleinden te gebruiken. De takken kunnen worden gebruikt in Guirlandes, toefen en kransen. Maar staat ook fantastisch in een glazen stekvaasje of stoere kruik.

Bloei van de Eucalyptus

Na een jaar of 5 kan een pas Eucalyptus bloei laten zien. Deze créme- of rode bloemen zien er fantastisch uit. Bloeit jou Eucalyptus rood? Dan is deze plant niet winterhard. Een Eucalyptus boom wordt ongeveer 3 meter hoog, maar er zijn ook uitzonderingen van 5 meter.

Ziektes en giftig

Pas op met huisdieren en kleine kinderen. Deze boom of plant is nogal giftig. Wel heeft de Eucalyptus weinig last van ziektes. Soms kan wol- of bladluis de kop op steken. Verwijder dan de aangedane stukken van de plant.

Eucalyptus stekken en zaaien

Het stekken van deze plant is best wel simpel. Doe het stekken in de zomermaanden. Juni en juli zijn prima maanden. Knip een tak af. Zorg dat deze minimaal 10 cm. is. Behalve de drie bovenste baadjes haal je het onderste blad allemaal weg. Doop de stek dan in stekpoeder en zet deze in een potje met aarde. Een goede scheut water geven en op een warme lichte plaats zetten. Het potje plus stek afdekken met plastic. Wil je op een gemakkelijke manier stekken? Schaf dan een stekstation aan.

Zorg dat de aarde vochtig blijft en na 4 weken zitten er worteltjes aan de stek. Nu kan in de volle grond worden uitgeplant. Gaat het om een kamerplant, dan kan de stek in de definitieve pot worden gezet.

Wortelstek

Vermeerderen door een stek te laten wortelen kan ook door middel van een wortelstek. Afgesneden stukjes wortelstok met een groeipunt kan direct worden opgepot.

Eucalyptus zaaien

Eucalyptus zaaien is echt superleuk om te doen. Deze plant moet binnenshuis worden gezaaid. Doe dit in de zomermaanden. Buiten zaaien kan ook, maar door ons koude klimaat is het succes groter wanneer je binnenshuis zaait. Zaden die worden geleverd moeten in de koelkast worden bewaart. Dit zaad moet altijd een koudeperiode hebben meegemaakt voordat het daadwerkelijk kan ontkiemen.
Zaai de eucalyptus zaden binnenshuis op zaaigrond die niet vochtig is. De kiemtemperatuur van de Eucalyptus is 21 graden Celcius. Dit zaad heeft licht nodig, dus mag niet afgedekt worden. Ontkiemen duurt 2 weken, maar dit kan ook wat langer duren. Als er na 4 weken nog niets is te bespeuren, leg de zaden dan nog is 3 tot 4 weken in de koelkast. De zaden krijgen een extra boost om tot ontkieming te komen.
Zijn de zaailingen eenmaal opgekomen dan mag je nooit water van bovenaf geven. Altijd van onderaf op bijvoorbeeld een schoteltje water geven.
nl_NLNederlands