Voor 13:00 besteld = dezelfde dag verzonden

Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Ficus stekken

Foto van sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

De Ficus is al jaren in ons land bekend en wordt ook wel rubberplant genoemd. Deze plant is beroemd om zijn luchtzuiverende kwaliteiten en tevens om zijn mooie, groene bladeren. De Ficus past in elk interieur, of dit nu modern of klassiek is. Deze bijzondere kamerplant is gemakkelijk in de verzorging en is een echte eyecatcher!

De Ficus behoort tot de Moerbeifamilie. Deze telt ongeveer 750 soorten. De meeste van deze soorten groeien in tropische streken. Vruchten van de Ficus zijn de vijgen, welke een belangrijke bron van voedsel zijn voor mens en dier.

2 round black and red fruits

De Ficus is er dus in vele variaties. Van ministruik tot binnenboom en is overal verkrijgbaar. Deze populaire woonplant is gemakkelijk in de verzorging. Wil je een Ficus met wat kleiner blad dan kies je voor de treurvijg (Ficus Benjamina). Houdt je meer van lange, smalle bladeren dan is de Ficus binnendijkii de meest aangewezen plant. Wil je een Ficus met groot blad dan is de vioolbladplant fantastisch!

Verder kan gekozen worden voor bont blad, rechte stam een gedraaid of gevlochten exemplaar. Voor iedere woonstijl is een ficus verkrijgbaar.

De rubberboom

Eén van de belangrijkste Ficussoorten is de Rubberboom. Deze luchtzuiverende plant is sterk en kan dus tegen een stootje. De indrukwekkende bladeren zijn heel mooi en zorgen voor een stoer uiterlijk. Deze plant komt van oorsprong uit Zuid-Amerika en wordt gebruikt om rubber uit te winnen. Het witte sap wordt door middel van een sneetje in de bast gewonnen en is irriterend voor de huid en giftig voor huisdieren.

water pouring on gray steel watering can

Verzorging

De Ficus houdt van vochtige omstandigheden. Dat is ook niet zo vreemd, want oorspronkelijk komt deze plant uit het regenwoud. De grond waar deze kamerplant in staat moet dus eigenlijk altijd vochtig zijn. Het mag natuurlijk niet door en doornat zijn, maar ook niet droog. Steek je vinger in de grond en controleer of er aarde aan blijft zitten. Is dit het geval, wacht dan nog even met water geven.

In principe is éénmaal per week water geven voldoende. Gebruik altijd water op kamertemperatuur n doe dit zeker in de wintermaanden. Bedenk wel dat in e zomerperiode meer water nodig. De plant groeit dan ook en heeft meer energie nodig. Wanneer je een Ficus in de wintermaanden aanschaft kan deze nog wel eens bladverlies laten zien. Beperk dan het water geven en geef niet meer dan dat je normaal doet. Dus 1 x per week.

Standplaats

Direct zonlicht mag eventueel wel, maar niet meer dan 2 uurtjes per dag. Indirect zonlicht is het allerbeste voor de plant. Draai regelmatig de pot, dat er geregeld op alle plekken daglicht valt. Draai je de plant niet regelmatig, dan kunnen er kale plekken ontstaan aan één zijde.

Bedenk altijd dat hoe lichter en warmer de plant zijn standplaats heeft, hoe meer water er nodig is. Op de tocht staan is écht heel slecht voor de Ficus. Er kunnen allerlei ziektes ontstaan.

a woman standing next to a large potted plant

Bloei van de Ficus

In onze wat koelere Nederlandse cultuur krijg je een Ficus niet zo snel in bloei. Gebeurt dit wel, dan verschijnen er na de bloei kleine, groene vijgjes aan de plant. De bloei van de Ficus zal echter veel energie van de plant vragen. Dit kan beter worden besteed aan het groene blad.

Wanneer een Ficus goed wordt verzorgt en er de juiste omstandigheden zijn om te bloeien zal deze ook lang meegaan. Er zijn planten die wel een 20-tal jaren meegaan.

Wordt je Ficus veel te groot naar je zin? Snoei hem dan in het najaar. Ook lelijke uitlopers kunnen het beste in deze periode worden afgeknipt. De plant krijgt dan meer licht op de stam en zal weer goed uitdijen en gaan groeien.

Ficus stekken

Wanneer een Ficus eenmaal op de goede plek staat zal deze snel groeien en een mooi volwassen exemplaar worden. Om de Ficus te vermeerderen is een hele goede methode; stengelstekken nemen! Voor elke soort Ficus kun je deze manier van vermeerderen aanwenden.

Je hebt om succesvol een stek te laten wortelen, een stukje van de stam nodig waar nog minimaal 3 blaadjes aanzitten. Snij met een schoon mesje de stengelstek van de moederplant. Wanneer je deze stek in het water zet zal deze snel worteltjes vormen. In een potje met aarde duurt het wat langer voordat er worteltjes aan de stek zitten.

Stekken in water

Er mogen geen blaadjes in het water hangen of staan. Knip de onderste bladeren af. Bladeren die in contact komen met water kunnen gaan rotten. Zet het stekje op een lichte plek en doe er de eerste dagen een plastic zakje over heen. Het is nog veel beter om een stekstation aan te schaffen. Deze zorgt voor een constante temperatuur en luchtvochtigheid, waardoor de stekken eerder wortelen en sneller aanslaan. Ververs in ieder geval één maal per week het water. Wanneer er genoeg lange worteltjes zijn, kan het stekje in een potje met aarde worden gezet en verder worden verzorgd als volwassen plant. Dit betekent licht vochtig houden en op een lichte plek zetten.

Ficus zaaien

Zaaien van de Ficus is niet echt heel moeilijk. Om goede kiemkrachtige zaden te hebben, is het verstandig om het zaad in een glas lauwwarm water te deponeren. De gezonken zaden zijn geschikt om te laten ontkiemen. Blijven de zaden echter drijven, dan zijn deze steriel. Jammer maar gooi ze toch maar weg. De zaden die zullen ontkiemen strooi je uit over zaai- of stekgrond en bedek je deze met grond. De grond moet constant vochtig worden gehouden om het zaad te laten ontkiemen. Dek af met huishoudfolie of plastic om een constante temperatuur te behouden. Nog beter is het om de zaden te laten ontkiemen in een stekstation. Lees hier meer over op deze website.

De ontkieming kan een paar weken tot een aantal maanden duren. Geduld is in deze een schone zaak…

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik een Ficus stekken?

Om een Ficus te stekken, snijd je een gezonde tak van de moederplant af en verwijder je de onderste bladeren. Plaats de tak vervolgens in water of een pot met potgrond en zorg ervoor dat de grond vochtig blijft.

Wanneer is de beste tijd om een Ficus te stekken?

De beste tijd om een Ficus te stekken is in het voorjaar, wanneer de plant actief groeit. Op dat moment hebben de stekken de meeste kans om goed te wortelen.

Hoe lang duurt het voordat een Ficus stek wortels krijgt?

Het kan enkele weken tot enkele maanden duren voordat een Ficus stek voldoende wortels heeft ontwikkeld. Het is belangrijk om geduld te hebben en de stek regelmatig te controleren op groei.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn Ficus stek goed groeit?

Zorg ervoor dat de Ficus stek voldoende licht krijgt, maar vermijd direct zonlicht. Houd de grond vochtig maar niet te nat, en geef de stek indien nodig wat plantenvoeding.

Kan ik meerdere stekjes van een Ficus in dezelfde pot planten?

Ja, je kunt meerdere stekjes van een Ficus in dezelfde pot planten. Zorg er wel voor dat de stekjes voldoende ruimte hebben om te groeien en dat de pot voldoende drainage heeft.