Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Framboos stekken

Picture of sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

Wanneer de tijd van het zachte, verse zomerfruit is aangebroken, gaan we massaal aan de slag met allerlei recepten om lekkere gerechten klaar te maken. Frambozen lenen zich uitstekend om taartjes van te maken, te gebruiken in desserts, maar ook om zomaar van te snoepen. Wie wil dat nu niet in zijn tuin…een struik waar je in de zomermaanden dagelijks je verse fruit van kunt plukken.

Er bestaan zomerframbozen maar ook herfstframbozen. De zomerframbozen kunnen geplukt worden in juni-juli en de herfstframbozen verschijnen in augustus tot in oktober aan de struik. Ben je gek op deze kleine vruchtjes plant dan een zomer en een herfststruikje.

Niet wassen

Houd frambozen niet onder de kraan. Ze nemen dan water op en gaan daardoor waterig smaken. Ook zal je de frambozen snel beschadigen. Zijn de frambozen vies verwijder dan eventuele steeltjes en blaadjes en maak met een kwastje of keukenpapiertje schoon. Ze hoeven helemaal niet worden gewassen.

 Vitamines

Frambozen zitten vol met vitamine C en B11, ook wel folaat genoemd. En wat te denken van de vezels. Deze helpen je om de spijsvertering optimaal te houden. Frambozen zijn uitstekende vruchten om een lekkere vitaminerijke jam van te maken. Dit fruit staat ook nog is in de top 10 van vruchten waar heel weinig suiker in zit. Prima voor mensen die een paar kilo kwijt willen en diabetici.

Frambozen zijn best duur wanneer ze in de groentewinkels worden aangeboden. Des te leuker is het om zelf een struikje in je tuin te planten en daar in de zomer van te plukken.

Verzorging Framboos

Wanneer je een mooie vruchtafzetting wilt, zul je goed voor de vochtigheid van de bodem moeten zorgen. Dus wanneer het langere tijd droog is, regelmatig water geven. Wanneer je wat schors of gras rondom de struik deponeert, zal de grond niet zo snel uitdrogen.

Van oorsprong is de Frambozenstruik een bosplant. Ze houden van een halfschaduwrijke plek. Bedenk wel dat hoe donkerder de plek hoe minder de bloei en vruchtafzetting. Staat de struik echter nogal zonnig dan zal de grond ook vochtiger moeten zijn. Frambozen wortelen vrij oppervlakkig, ze hebben dus sneller last van droge omstandigheden.

Uiteindelijk zijn Frambozen net zo gevoelig voor vocht als voor droogte. De ideale grond is losse, vruchtbare tuingrond die gelijkmatig vochtig is.

Frambozen telen op klei is moeilijk. Heb je zandgrond, dan zal er voor het planten compost doorheen moeten worden gemengd.

Bemesten

Bemesten van frambozen kan het beste met compost of met zout- en chloorvrije meststof voor kleinfruit. Deze meststoffen zijn rijk aan kalium en fosfor en arm aan stikstof.

Snoeien

Wil je regelmatig willen worden voorzien van veel frambozen, dan is snoeien een must. De herfstframboos zal eind november moeten worden gesnoeid, voordat het gaat vriezen. Deze struik mag echter ook in het vroege voorjaar tot de grond worden teruggesnoeid.

De zomerframboos kan het beste direct na de oogst worden gesnoeid. Dit is in de late zomer of de vroege herfst. Oude vruchtdragende stengels verwijderen tot aan de grond. Laat nieuwe scheuten zitten voor de volgende oogst.

Framboos stekken

Frambozen zijn heerlijk, vooral uit eigen tuin geeft het veel voldoening om zelf framboosjes te kweken. De herfst of de lente zijn dé periodes om frambozen te vermeerderen. Vaak zie je afleggers die al beworteld zijn. Je kunt deze van de moederplat afsteken en een stukje verderop uitplanten.

Doe je dit in de herfstmaanden dan kunnen deze nieuwe planten aan hun standplaats wennen. Snoei dan in het volgend voorjaar.

Wil je de framboos stekken, neem dan stekken die verhout zijn in de herfstmaanden. Zet deze stekken in een kiemsubstraat wat zand bevat. Het wortelen begint dan in de wintermaanden en gaat verder in de lentemaanden. Plant deze stekken uit in de herfst.

De simpelste manier van vermeerderen

De gemakkelijkste manier van vermeerderen, is wilde afleggers afsteken. Je houdt de Framboos in toom door deze manier toe te passen. Laat je een frambozenstruik gaan, dan neigt deze struik er naar, om door de gehele tuin te wandelen. En dat wil je natuurlijk niet!

De kleine frambozenplantjes die naast de moederplant naar boven groeien, zijn afkomstig van de worteluitlopers van de moederplant. Graaf ze uit en zet ze op een eigen plekje. Snoeien doe je in de lentemaanden. Dit zorgt voor een goede vertakking.

Afleggers

Bij deze manier van vermeerderen zijn jonge, lange takken nodig. Buig de takken naar de grond en zet ze vast met een haakje o.i.d. Bedek met wat aarde. De bladknop die het diepste ligt, zal het eerst wortels geven. Wanneer de afleggers voldoende worteltjes hebben, worden ze van de moederplant geknipt en op een halfschaduwrijk plekje geplant.

Stekken nemen

In het voorjaar kunnen stekken van 3 tot 5 bladparen worden afgeknipt. Verwijder de onderste bladeren en doop de stekjes in stekmedium. Zet in een potje met de juiste potgrond. Besproei dagelijks met water. Na een week of 3 zal er nieuwe groei plaatsvinden. Verspenen doe je wanneer de kleine struikjes duidelijk aan het groeien zijn.

Verhoute stekjes

Deze manier van stekken kan worden gedaan door tweejarige takken te gebruiken. Neem potloodachtige stukjes waarvan aan beide kanten nog een oog zit. Maak een bundeltje van deze stukjes en zet ze in vochtige kiemsubstraat. Mag in een broeibak maar ook in de volle grond. Knip de stekjes in de herfst. Ze zullen in de wintermaanden wortelen. Het voorjaar na de winter kunnen ze worden uitgeplant.

Optimaal gedijen

Zet framboos altijd op een plek met zon of halfschaduw. Dan zullen ze optimaal groeien, bloeien en vruchten dragen. De grond waar ze in staan moet humeus en goed doorlatend zijn. Houdt alles vochtig maar niet al te nat. Licht bemesten kan prima met compost, hoornspaanders of speciale mest voor fruit en zorgt zo voor een optimale start.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de beste omstandigheden om frambozen te stekken?

Frambozen kunnen het beste gestekt worden in het voorjaar of najaar, wanneer de plant in rust is. Zorg voor een zonnige locatie met goed doorlatende grond.

Hoe stek ik een frambozenplant?

Om een frambozenplant te stekken, knip je een gezonde scheut af van ongeveer 10-15 cm lang. Verwijder de onderste bladeren en plant de stek in vochtige potgrond of mengsel van zand en potgrond.

Hoe lang duurt het voordat een frambozenstek wortels krijgt?

Het kan enkele weken tot enkele maanden duren voordat een frambozenstek wortels krijgt. Houd de grond vochtig en bescherm de stek tegen felle zonnestralen.

Wanneer kan ik een gestekte frambozenplant in de volle grond zetten?

Je kan een gestekte frambozenplant in de volle grond zetten wanneer deze voldoende wortels heeft ontwikkeld, meestal na ongeveer 3-6 maanden. Kies een zonnige, goed gedraineerde locatie.

nl_NLNederlands