Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Fuchsia stekken

sproution

sproution

Wie kent het liedje niet uit de serie “Ja zuster, nee zuster”? Wie wil er een stekkie van de Fuchsia… Mede door deze serie die in de jaren ’60 een hit was, is de Fuchsia in populariteit toegenomen. En nog steeds is de “Bellenplant” een geliefde plant voor terras en balkon. Sommige mensen zijn er zo aan verslingerd dat ze er wel 100 op hun terras hebben staan. De Fuchsia is dan ook een plant die enorm veel soorten bevat.

De bellenplant is geliefd om zijn prachtige kleuren. De fraaie hangende bloemen is bij elke soort weer anders. Half gevuld, gevuld, de ontelbare kruisingen hebben gezorgd voor enorm veel variaties. Bijna alle fuchsiasoorten kunnen als kuipplant worden gehouden maar zijn niet winterhard. Er zijn echter ook soorten die wel in de volle grond kunnen en de winters in Nederland kunnen overleven.

De Fuchsia kan als solitair worden gebruikt en kan met veel soorten vaste planten worden gecombineerd. Bellenplnten zijn er echter ook in bepaalde soorten die als haagje kunnen worden gebruikt.

De meest winterharde fuchsia is de “magellanica Ricartonii”. Deze plant kan 75 tot 150 cm. hoog worden.

Bella Fuchsia verzorgen

Heel veel mensen zijn zo gek op de fuchsia dat ze deze wel in honderd soorten op hun terras hebben staan. De verzorging is niet echt ingewikkeld maar wanneer je er honderd

hebt staan dan ben je er toch wel elke dag mee bezig. Want wil je lang van de bloei genieten, dan is het verstandig om elke dag de dode uitgebloeide bloemetjes te verwijderen.

Deze tuinplant voelt zich thuis in bloembak of pot. Kan echter ook in de volle grond.

Een schaduwrijk plekje is helemaal goed voor deze plant, het is namelijk een half schaduwplant. Ze houden van licht, maar niet in de volle zon.

Voor een rijke bloei is het prima om geregeld bij te mesten. Water geven doe je elke dag in de ochtend of in de avond.

Deze plant is éénjarig maar kan overwinteren op een koele, donkere vorstvrije ruimte. De plant kan eind november worden teruggesnoeid en dan binnen worden gehaald en op zijn overwinterplek worden gezet.

Waar komt de Fuchsia vandaan?

Van oorsprong komt deze plant uit Zuid-Amerika. Gematigde en warme streken verdienen de voorkeur. De Fuchsia heeft echter een hekel aan té hoge temperaturen. De moederplant Bella Fuchsia voelt zich in hoger gelegen gebieden waar het iets koeler is Nairobi en Kenia zijn de landen waar deze plant veel wordt gezien en waar dus ook kwekerijen van deze planten zijn gehuisvest.

Snoeien doet bloeien

Wanneer de plant goed aan de groei is en lange scheuten gaat maken is dat de beste tijd om te snoeien. Dit is bijna altijd in het voorjaar. Je kunt de toppen van de scheut afknippen maar je kunt ook halverwege de scheut snoeien. Een getopte scheut geeft twee scheuten terug. Wanneer je de Bellenplant snoeit wordt deze steviger en voller en geeft ook meer bloemen. Dus zeker het proberen waard!

De Oranjerie

Van oudsher hoort een tropische of subtropische kuipplant in de wintermaanden in een oranjerie thuis. Een oranjerie of wintertuin zoals het ook wordt genoemd, is een gebouw waar vanaf de 17e eeuw tot en met de 19e eeuw kuipplanten werden bewaard. Vooral de koningshuizen lieten speciale opstallen bouwen waarin ze de sinaasappelboompjes, Fuchsia’s en geraniums in de wintermaanden onderbrachten. Door het Europese klimaat was en is het nog steeds niet mogelijk om de tropische en subtropische planten en bomen in de volle grond te laten overwinteren.

Vanaf oktober tot half mei werden de planten in de oranjerie gezet. Dit was dus ook het geval met de Fuchsia’s.

Fuchsia stekken

Eigenlijk zou je het gehele jaarrond de fuchsia kunnen stekken. Maar de maanden februari/maart hebben de voorkeur. Het voorjaar is bij uitstek de periode dat er nieuwe groei in de natuur plaatsvind.

Op de volgende manier ga je te werk.

  • Je hebt takjes nodig die niet bloeien en ongeveer 3 bladparen hebben.
  • De onderste 2 bladeren haal je weg en je maakt daar onder een rechte snee.
  • De bovenste blaadjes snij je door de midden. De stek kan zo beter verdampen.
  • Zet het stekje in de grond en geef water. Bedek het potje met plastic.
  • Na 4 weken hebben de stekken wortels.
  • Zet daarna de potjes in hun definitieve pot.
  • Gebruik stekpoeder…dit bevordert het wortelproces.

Wanneer je op een simpelere manier stekken met een beter resultaat schaft zich een STEKSTATION aan. Een prachtig product wat een prettige plek is voor stekjes. Wortels komen sneller en je hebt er bijna geen omkijken naar.

Je kunt ook je stekjes in een glas water zetten. Er zullen snel worteltjes verschijnen. Zet dan de stekjes met de waterworteltjes in een potje met aarde.

Bellenplant zaaien

Zoals zoveel planten kunnen de fuchsia’s ook worden gezaaid. De maanden januari tot en met juni zijn de beste zaaimaanden voor een fuchsia. Het is een lichtkiemer dus wanneer je de zaadjes in een bak zaait, alleen maar iets aandrukken. Niet bedekken met aarde en altijd zorgen dat de grond vochtig blijft.