Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Fuchsia stekken

Picture of sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

Wie kent het liedje niet uit de serie “Ja zuster, nee zuster”? Wie wil er een stekkie van de Fuchsia… Mede door deze serie die in de jaren ’60 een hit was, is de Fuchsia in populariteit toegenomen. En nog steeds is de “Bellenplant” een geliefde plant voor terras en balkon. Sommige mensen zijn er zo aan verslingerd dat ze er wel 100 op hun terras hebben staan. De Fuchsia is dan ook een plant die enorm veel soorten bevat.

De bellenplant is geliefd om zijn prachtige kleuren. De fraaie hangende bloemen is bij elke soort weer anders. Half gevuld, gevuld, de ontelbare kruisingen hebben gezorgd voor enorm veel variaties. Bijna alle fuchsiasoorten kunnen als kuipplant worden gehouden maar zijn niet winterhard. Er zijn echter ook soorten die wel in de volle grond kunnen en de winters in Nederland kunnen overleven.

De Fuchsia kan als solitair worden gebruikt en kan met veel soorten vaste planten worden gecombineerd. Bellenplnten zijn er echter ook in bepaalde soorten die als haagje kunnen worden gebruikt.

De meest winterharde fuchsia is de “magellanica Ricartonii”. Deze plant kan 75 tot 150 cm. hoog worden.

Bella Fuchsia verzorgen

Heel veel mensen zijn zo gek op de fuchsia dat ze deze wel in honderd soorten op hun terras hebben staan. De verzorging is niet echt ingewikkeld maar wanneer je er honderd

hebt staan dan ben je er toch wel elke dag mee bezig. Want wil je lang van de bloei genieten, dan is het verstandig om elke dag de dode uitgebloeide bloemetjes te verwijderen.

Deze tuinplant voelt zich thuis in bloembak of pot. Kan echter ook in de volle grond.

Een schaduwrijk plekje is helemaal goed voor deze plant, het is namelijk een half schaduwplant. Ze houden van licht, maar niet in de volle zon.

Voor een rijke bloei is het prima om geregeld bij te mesten. Water geven doe je elke dag in de ochtend of in de avond.

Deze plant is éénjarig maar kan overwinteren op een koele, donkere vorstvrije ruimte. De plant kan eind november worden teruggesnoeid en dan binnen worden gehaald en op zijn overwinterplek worden gezet.

Waar komt de Fuchsia vandaan?

Van oorsprong komt deze plant uit Zuid-Amerika. Gematigde en warme streken verdienen de voorkeur. De Fuchsia heeft echter een hekel aan té hoge temperaturen. De moederplant Bella Fuchsia voelt zich in hoger gelegen gebieden waar het iets koeler is Nairobi en Kenia zijn de landen waar deze plant veel wordt gezien en waar dus ook kwekerijen van deze planten zijn gehuisvest.

Snoeien doet bloeien

Wanneer de plant goed aan de groei is en lange scheuten gaat maken is dat de beste tijd om te snoeien. Dit is bijna altijd in het voorjaar. Je kunt de toppen van de scheut afknippen maar je kunt ook halverwege de scheut snoeien. Een getopte scheut geeft twee scheuten terug. Wanneer je de Bellenplant snoeit wordt deze steviger en voller en geeft ook meer bloemen. Dus zeker het proberen waard!

De Oranjerie

Van oudsher hoort een tropische of subtropische kuipplant in de wintermaanden in een oranjerie thuis. Een oranjerie of wintertuin zoals het ook wordt genoemd, is een gebouw waar vanaf de 17e eeuw tot en met de 19e eeuw kuipplanten werden bewaard. Vooral de koningshuizen lieten speciale opstallen bouwen waarin ze de sinaasappelboompjes, Fuchsia’s en geraniums in de wintermaanden onderbrachten. Door het Europese klimaat was en is het nog steeds niet mogelijk om de tropische en subtropische planten en bomen in de volle grond te laten overwinteren.

Vanaf oktober tot half mei werden de planten in de oranjerie gezet. Dit was dus ook het geval met de Fuchsia’s.

Fuchsia stekken

Eigenlijk zou je het gehele jaarrond de fuchsia kunnen stekken. Maar de maanden februari/maart hebben de voorkeur. Het voorjaar is bij uitstek de periode dat er nieuwe groei in de natuur plaatsvind.

Op de volgende manier ga je te werk.

  • Je hebt takjes nodig die niet bloeien en ongeveer 3 bladparen hebben.
  • De onderste 2 bladeren haal je weg en je maakt daar onder een rechte snee.
  • De bovenste blaadjes snij je door de midden. De stek kan zo beter verdampen.
  • Zet het stekje in de grond en geef water. Bedek het potje met plastic.
  • Na 4 weken hebben de stekken wortels.
  • Zet daarna de potjes in hun definitieve pot.
  • Gebruik stekpoeder…dit bevordert het wortelproces.

Wanneer je op een simpelere manier stekken met een beter resultaat schaft zich een STEKSTATION aan. Een prachtig product wat een prettige plek is voor stekjes. Wortels komen sneller en je hebt er bijna geen omkijken naar.

Je kunt ook je stekjes in een glas water zetten. Er zullen snel worteltjes verschijnen. Zet dan de stekjes met de waterworteltjes in een potje met aarde.

Bellenplant zaaien

Zoals zoveel planten kunnen de fuchsia’s ook worden gezaaid. De maanden januari tot en met juni zijn de beste zaaimaanden voor een fuchsia. Het is een lichtkiemer dus wanneer je de zaadjes in een bak zaait, alleen maar iets aandrukken. Niet bedekken met aarde en altijd zorgen dat de grond vochtig blijft.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik een fuchsia stekken?

Om een fuchsia te stekken, knip je een gezonde stengel af van de moederplant en verwijder je de onderste bladeren. Plaats de stek vervolgens in water of stekpoeder om wortels te laten groeien.

Wanneer is de beste tijd om fuchsia te stekken?

De beste tijd om fuchsia te stekken is in het voorjaar, wanneer de plant actief groeit. Op dat moment hebben de stekken de meeste kans om succesvol wortel te schieten.

Hoe zorg ik voor de stekken nadat ze zijn geplant?

Zorg ervoor dat de stekken voldoende vocht krijgen, maar vermijd teveel water om rotting te voorkomen. Plaats de stekken op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht.

Hoe lang duurt het voordat de stekken uitgroeien tot volwassen planten?

Het kan enkele weken tot enkele maanden duren voordat de stekken voldoende wortels hebben ontwikkeld en uitgroeien tot volwassen fuchsia planten.

Kan ik fuchsia stekken ook buiten planten?

Ja, fuchsia stekken kunnen ook buiten geplant worden, maar zorg ervoor dat de omstandigheden geschikt zijn, zoals voldoende vocht, bescherming tegen harde wind en de juiste temperatuur.

Moet ik speciale voeding geven aan de fuchsia stekken?

Het is aan te raden om de fuchsia stekken te voorzien van een lichte meststof die geschikt is voor jonge planten om de groei te stimuleren.

Wat zijn veel voorkomende problemen bij het stekken van fuchsia?

Veel voorkomende problemen zijn verrotting van de stek door teveel vocht, het niet ontwikkelen van wortels, of het uitdrogen van de stekken door te weinig water.

Kan ik meerdere fuchsia stekken tegelijk planten?

Ja, het is mogelijk om meerdere fuchsia stekken tegelijk te planten, zolang ze voldoende ruimte hebben om te groeien en de juiste zorg krijgen.

Zijn er verschillende methoden om fuchsia te stekken?

Ja, naast het water en stekpoeder kunnen fuchsia stekken ook in potgrond geplant worden of rechtstreeks in de grond in de tuin.

Hoe kan ik controleren of de fuchsia stekken wortels hebben ontwikkeld?

Je kunt voorzichtig aan de stek trekken om te voelen of er weerstand is, wat aangeeft dat de wortels zich hebben ontwikkeld en de stek klaar is om verder te groeien.

nl_NLNederlands