Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Geldboom ( Pachira) stekken

sproution

sproution

De Geldboom of Pachira is een prachtige kamerplant en gemakkelijk herkenbaar door de grote bladeren met de meestal gevlochten stam. Een gevlochten stam is natuurlijk mensenwerk maar hoort echt bij deze plant. De Chinezen zeggen dat de Pachira voorspoed en geluk brengt. Een uitstekende plant dus voor een housewarmingparty. Doordat het symbool geluk aan deze plant is gegeven, heeft de Pachira dan ook de bijnaam “Geldboom”.  De Pachira heeft bladeren met 5 vingers, deze lijken op een hand. Met deze hand zou je het geluk kunnen pakken. De stammen die gevlochten zijn worden gezien als schatbewaarders. Het gaat wel ver deze zienswijze, maar wel jammer dat er nog steeds geen geld aan dit boompje groeit, anders zou deze plant nog veel populairder zijn :-).

Verzorging Pachira

De Pachira komt van oorsprong uit Zuid-Amerika waar hij het liefst op natte plekken als een rivieroever groeit. Deze planten kunnen uitgroeien tot een boom van wel 30 meter. In de oorspronkelijke omgeving bloeit de plant met prachtige gele bloemen. Daaruit vormt zich een vrucht, die je kunt gebruiken al vervanging van cacao. Deze plant wordt daarom ook wel de Watercacaoplant genoemd.

Standplaats

De Pachira kan absoluut niet tegen direct zonlicht. Een prima plek is een raam op het noorden. Maar ook een raam op het oosten of westen kan heel goed, mits je de Geldboom 2 tot 3 meter van het raam af zet. Een raam op het zuiden is niet geschikt, te warm en te veel zonlicht.

Wanneer je merkt dat de plant gele bladeren krijgt, dan staat hij te dicht bij een raam, hij krijgt te veel licht. Plaats dan verder van het raam af. Gaat je Pachira ineens snel groeien maar met weinig blad? Dan staat hij te donker.

Wanneer de lente aanbreekt zie je mooie, lichtgroene bladeren aan de plant verschijnen. Ze hangen er eerst wat slapjes bij, maar al snel zie je ze sterker en steviger worden.

Vocht

Een Geldboom heeft in de zomermaanden 1 maal per anderhalve week water nodig. In de wintermaanden is dit eens in de drie weken. Een hoge luchtvochtigheid wordt zeer gewaardeerd, dus regelmatig even sproeien. De Pachira heeft een enorme hekel aan natte voeten. Wortelrot ligt dan op de loer. Worden de bladeren bruin of vallen ze van de plant, dan kan het zijn dat ze te veel water krijgen. Dit gebeurt echter ook wanneer te weinig water wordt gegeven. Het is dus opletten met water geven!

De minimale temperatuur overdag is 14 graden en ‘s nachts 10. Deze plant kan dus gemakkelijk in een wat koelere kamer. Echter staat de plant bij nog mindere temperaturen, dan zal de groei etc. achteruit gaan.

Bloei Pachira

De Geldboom zal je bijna nooit in bloei zien in onze Nederlandse huiskamers. Deze plant heeft de juiste omstandigheden nodig die bijna niet te bereiken zijn in onze huizen. Gaat de Pachira wel een keer bloeien, dan is het verstandig de bloemen te verwijderen. Het kost de plant enorm veel energie.

De bloei van de Pachira is fantastisch om te zien. Je moet er echter voor naar een ver land, want in jou huiskamer zal dit niet snel gebeuren. Dat is jammer want de fraaie, opvallend grote bloemen zijn een lust voor het oog. Nadat deze bloemen zijn uitgebloeid worden de kastanjeachtige zaden gevormd.

De bladeren zijn matig giftig. Let dus op met huisdieren en kleine kinderen. Je gaat er nou niet direct aan dood, maar zorgt wel voor maag- en darmstoornissen. Is het toch gebeurt dat een dier of kind een hap van deze plant heeft genomen, neem dan direct contact op met de arts.

Pas op met tocht en droogte. Dit vergroot de kans op ongedierte. Gebruik in ieder geval biologische bestrijdingsmiddelen bij onverhoeds een luizenbesmetting.

Geldboom stekken

Wie wil dit nu niet…een Geldboom.. Voor vrienden en bekenden is het leuk om een Pachira te stekken. Stekken kan prima op twee manieren.

1e Manier

Onderaan de stam kunnen zich uitlopers laten zien. Dit zijn al kleine plantjes, deze kun je loshalen van de moederplant. Soms gebeurt het zelfs dat er al worteltjes aan de stekjes zitten. Dan kunnen de kleine plantjes al direct in een potje met aarde worden gezet.

Zijn er nog geen worteltjes zichtbaar, dan kan zo’n stekje op water worden gezet of in een potje met vochtige aarde worden geplant. Wel de aarde vochtig houden.

2e Manier

Een Pachira kan ook door middel van kopstek worden vermeerderd. Knip een uitloper met twee bladstelen van de bovenkant af. Deze kopstek kan je op water zetten of in een potje met vochtige aarde. Houd de aarde vochtig. Je moet wel geduld hebben met deze manier van stekken. Deze plant houdt van een hoge luchtvochtigheid, dus verhoog deze tijdens de stekperiode. Je kunt een plastic zakje gebruiken om het potje maar je kunt, om het veel gemakkelijker te maken, een stekstation aanschaffen. Dit is een handig product voor de echte kwekers onder ons. Ook wanneer je niet zoveel ervaring hebt met stekken, is een stekstation één van de beste manieren om snel nieuwe plantjes te kweken.

De stekken zullen zich beter en sneller ontwikkelen, omdat de lucht rondom de stek, warm en vochtig blijft.

Geldboom vermeerderen door zaad

Het kan even duren voordat je een plant hebt uit zaad, maar het is goed te doen. Echter…er is moeilijk aan zaad te komen. Er zijn enkele webshops die zaad verkopen. Zij zijn dus gespecialiseerd in zaden van niet-Hollandse bodem. Mochten deze zaden niet voorradig zijn, dan is het verstandig even een mailtje te sturen naar de desbetreffende shop. De gebruiksaanwijzing hoe met deze zaden van de Pachira om moet gaan vindt je op de verpakking.