Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Geluksklavertje stekken

Picture of sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

Geluksklavertje, originele naam Oxalis Triangularis, is een leuk kamer of tuinplantje. Voorzien van paarse driehoekige bladeren die op vlinders lijken geven de ruimte waar dit plantje staat iets uitbundigs. De vorm van het blad lijken op vlinders en natuurlijk vlinders laten de wereld mooier lijken. Het gefladder van vlinders geeft altijd iets dynamisch!

Het grappige aan dit plantje is, dat de blaadjes zich ‘s avonds sluiten om vervolgens ‘s morgens weer open te gaan.

Bloei

Dit fantastisch grappige plantje kan ook bloeien. Lieve klokvormige bloempjes in een mooie, zachte lila kleur. Ook de bloempjes sluiten in de avond om vervolgens in de ochtend weer te openen. Tijdens de bloei is het verstandig om de Oxalis plantenvoeding te geven. Doe dit elke week, dan zal het plantje langer bloeien. Van juni tot en met augustus kun je genieten van de bloempjes. Er zijn naast de lilakleurige ook varianten in witte en roze bloemen.

In de wintermaanden kan het zijn dat de Geluksklaver zijn blad verliest, geen zorgen in het voorjaar komt dit gewoon weer terug.

De Oxalis Triangularis heeft behoefte aan veel licht. Dit moet indirect licht zijn. Gaan de blaadjes hangen, dan heeft de klaver meer licht nodig. Minder licht zorgt er ppk voor dat de kleur gaat vervagen. Dat is jammer..Een stabiele temperatuur is ook een pré voor de Oxalis. Zo tussen de 15 en 21 graden Celcius is de perfecte temperatuur.

Water

Zorg er voor dat de potgrond nooit uitdroogt. Nóóit in een keer te veel water geven. Een Geluksklavertje kan namelijk absoluut niet tegen te natte potgrond. Dus kleine beetjes tegelijk geven. De rustperiode valt, bij zoveel planten, in de winterperiode. Dan heeft de Oxalis heel weinig water nodig. Af en toe een heel klein beetje zodat de aarde niet uitdroogt.

Het kan zijn dat dit plantje boven de grond helemaal gaat afsterven. Zet de plant weg op een rustig half/schaduw plekje en begin gewoon in het voorjaar weer water te geven.

Eetbaar?

Ja de Geluksklaver is ook eetbaar. Gebruik de blaadjes en de bloemetjes in een salade. Het geeft dit gerecht een fris-zurig smaakje. Precies de smaak die bij een salade past.

Snoeien?

Verdorde blaadjes gewoon verwijderen. Snoeien is niet echt nodig.

Betekenis Oxalis

Vanaf de Middeleeuwen staat het klavertje 4 al bekend als geluksbrenger. Het is en was dan ook zeldzaam om een klavertje vier te vinden tussen al zijn klavertjes drie broertjes en zusjes. Had je toch een klavertje vier gevonden dan was het eerste blad het symbool voor hoop, het tweede blad voor vertrouwen, het derde blad voor liefde en het vierde voor geluk.

Ook staat het klavertje vier symbool voor de 4 natuur elementen; aarde, lucht, water en vuur. En tenslotte is klaver 4 het nationale symbool voor Ierland.

Geluksklaver vermeerderen

Zaaien

De meest gemakkelijke manier van vermeerderen van dit klavertje is zaaien met knolletjes. Bij  elke Oxalis ontstaan knolletjes onder de grond. Deze kunnen worden gezaaid. In de herfst is de beste periode om de knolletjes te verzamelen. Plant ze in het voorjaar en zet deze in nieuwe potjes met aarde. Het beste is om een vijftal knolletjes bij elkaar te zetten. Dan pas krijg je een mooie volle plant.

Het hele jaar heeft je Geluksklaver energie gestopt in de knolletjes. De plant ziet er dan ook niet zo fris meer uit. Wanneer je de knolletjes hebt verzameld kun je de moederplant eventueel terug zetten in verse aarde.

Hoe zaaien?

De zaadjes/knolletjes in vochtige potgrond zetten. Grond mag niet te nat anders krijg je schimmels. Plaats de potjes op een warm plekje. Wel in de schaduw. Het duurt een week voor het eerste groen opkomt.

Wanneer dit groen is opgekomen kunnen de kleine klavertjes naar een ander plekje worden verhuisd. Zorg voor een zonnig plekje. Zon is in deze periode belangrijk.

Stekstation

Om er voor 100% zeker van te zijn dat al je stekjes en zaailingen het overleven is het stekken en zaaien in een stekstation een must. Een product waar je veel plezier aan kunt beleven.

Het stekstation van Sproution: de beste plantenhanger om je stekjes op te kweken tot volwaardige planten. Maar een stekstation is meer.  Een handige tool om je planten te vermeerderen en ook te gebruiken om  verticaal mee te tuinieren aan het raam.

Dit functionele product is;

  • Gemakkelijk aan een raam te bevestigen en eenvoudig te verplaatsen.
  • Bespaart ruimte
  • Het beste klimaat voor je zaailingen en stekjes
  • Gemaakt van Bamboe, dus een milieubewust artikel
  • Bevat alle hulpmiddelen om in elkaar te zetten en voor je raam te plaatsen

Voordelen van een stekstation

Betere overlevingskansen

Met het stekstation profiteren stekken van verbeterde overlevingskansen. De perfecte omgeving die het stekstation biedt, creëert de ideale groei voor stekken en zaden. De juiste temperatuur, luchtvochtigheid en bescherming tegen factoren van buitenaf, zoals extreme weersomstandigheden zorgen ervoor dat stekken gemakkelijker wortels ontwikkelen en succesvol kunnen groeien.

Gezonde groei

Voordelen van het stekstation zijn, dat stekken sneller en gezonder groeien. Door de optimale groeiomstandigheden die het stekstation biedt, kunnen deze gemakkelijker voedingsstoffen opnemen en hun energie richten op groei. De juiste temperatuur en luchtvochtigheid stimuleren de ontwikkeling van sterke wortels en bevorderen een gezonde bovengrondse groei. Hierdoor kunnen stekken zich snel ontwikkelen tot volwaardige planten met stevige stelen en mooier groen blad.

Verminderde kans op ziekten en plagen

Een ander voordeel van het stekstation is de vermindering van de kans op ziekten en plagen. Doordat het stekstation een afgesloten omgeving biedt, worden stekken beschermd tegen insecten, schimmels en andere ziekteverwekkers. Hierdoor kun je gezonde planten kweken zonder intensief gebruik van pesticiden en andere schadelijke stoffen, wat zowel goed is voor het milieu als voor de gezondheid van de planten zelf.

Efficiënter gebruik van kweekruimte

Het stekstation is ontworpen met het oog op het besparen van ruimte en een efficiënter gebruik van de kweekruimte. Door het compacte formaat kun je het stekstation gemakkelijk plaatsen in kleine ruimtes, zoals vensterbanken, balkons of zelfs in kleine kasjes.

Bovendien kun je met het modulaire ontwerp van het stekstation meerdere eenheden combineren en naast elkaar plaatsen, waardoor je een groter aantal stekken kunt kweken zonder extra ruimte in te nemen. Dit is met name handig voor liefhebbers van planten met beperkte ruimte, zoals stadsbewoners of mensen zonder vensterbank.

Het stekstation biedt aanzienlijke voordelen voor het kweken van stekken. Met verbeterde overlevingskansen, snellere en gezondere groei, verminderde kans op ziekten en plagen, en een ruimtebesparend ontwerp, is het stekstation de ideale oplossing voor zowel ervaren kwekers als hobbytuiniers. Met dit handige kweekhulpmiddel kun je succesvolle stekken kweken en genieten van de voldoening om je eigen groene oase te creëren.

Ben je helemaal om na het lezen van voorgaande informatie en wil je nog meer weten? Ga dan naar het hoofdstukje stekstation en laat je helemaal voorlichten over alle voordelen.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik een Geluksklavertje stekken?

Om een Geluksklavertje te stekken, knip je een gezonde stengel met bladeren af en plaats je deze in water. Zorg ervoor dat de stengel voldoende licht krijgt en vervang regelmatig het water.

Hoe lang duurt het voordat een Geluksklavertje stek wortels krijgt?

Het duurt meestal enkele weken voordat een Geluksklavertje stek wortels krijgt. Blijf de stek in water houden en wacht geduldig tot de wortels zich ontwikkelen.

Wanneer kan ik mijn gestekte Geluksklavertje overplanten?

Zodra de Geluksklavertje stek voldoende wortels heeft ontwikkeld, kan je deze voorzichtig overplanten in een pot met potgrond. Zorg ervoor dat de plant voldoende water en licht krijgt om verder te groeien.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn gestekte Geluksklavertje goed groeit?

Geef de gestekte Geluksklavertje regelmatig water, maar vermijd dat de wortels te lang in water blijven staan. Plaats de plant op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht.

Kan ik mijn Geluksklavertje stek ook cadeau geven aan anderen?

Ja, een gestekte Geluksklavertje kan een leuk en symbolisch cadeau zijn voor vrienden en familie. Zorg ervoor dat je duidelijk uitlegt hoe ze voor de plant moeten zorgen voor een succesvolle groei.

nl_NLNederlands