Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Search
Close this search box.

Geranium (Pelargonium) stekken

sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

Ken je die uitdrukking ook, “Achter de geraniums gaan zitten” ? Nou…daar is helemaal niks mis mee. Geraniums zijn er in vele kleuren en geven je woning of je balkon of terras iets kleurrijks en vrolijks. Je kunt dus met een gerust hart achter de geraniums gaan zitten en genieten van de mooie, felle tinten en de vriendelijke uitstraling. De geraniums die je op balkons ziet, geven zo’n zitplek een vrolijke noot. Geraniums kunnen worden verdeeld in de hanggeranium en de gewone rechtopgaande soort.

Er is iets verwarrends met de geranium. Er bestaan ook honderden soorten geraniums die eigenlijk Ooievaarsbek heten. Deze worden in de tuin geplant en hebben een geheel andere uitstraling.

De Geranium waar het in deze blog over gaat heet eigenlijk Pelargonium. In de volksmond wordt deze plant echter meestal aangeduid als Geranium. In de rest van dit rubriekje zal ik het hebben over de Pelargonium. Voor alle duidelijkheid…De Ooievaarsbek (Geranium) zal in een andere blog worden gepubliceerd.

pink flowers with green leaves in brown clay pot

De Pelargonium

De Pelargonium is een niet winterharde plant en familie van de Ooievaarsbek. Deze planten bestaan uit 250 soorten en zijn uitbundige bloeiers die lang bloemen blijven geven. Tot ver in de herfst kun je genieten van de prachtige tinten. Zo is er de hangende, de Franse en de staande pelargonium. Deze planten bloeien al in mei en gaan door tot september. Wel verstandig om de uitgebloeide bloemen te verwijderen. Deze Pelargoniums kunnen prima worden gecombineerd met de Lobelia, Petunia en de Verbena.

Wil je lang en snel een bloeiend exemplaar, zet de Pelargonium dan op en zonnige plek op je balkon of terras. Deze planten hebben een aantal keer per week wat water nodig. Doe éénmaal per twee weken wat plantenvoeding door het gietwater en je kunt uitbundige bloei verwachten.

a bunch of red flowers that are in a vase

Eetbaar

De blaadjes en bloempjes van deze planten zijn eetbaar en kunnen heerlijk geuren. Je kunt de bloemen en blaadjes van de geurende Pelargoniums gebruiken in cakes, salades en gerechten.

Wist je dat?

  • Deze planten uitermate geschikt zijn voor mensen die géén groene vingers hebben?
  • Bij een goede verzorging kan een pelargonium wel een paar meter hoog en breed worden.
  • Een aantal geurgeraniums kunnen als natuurlijke bestrijding worden gebruikt tegen ongedierte. Denk hierbij aan de Pelargonium graveolens.
  • Er zijn duizenden variëteiten.
  • De Kaapse Geranium wordt in Afrikaanse landen gebruikt als geneesmiddel. Met name de wortels zouden helende krachten hebben bij aandoeningen aan de luchtwegen.

Overwinteren

Veel mensen gooien hun Pelargoniums aan het einde van de zomer/herfst weg. Dat is echter helemaal niet nodig. Je kunt ze gemakkelijk overhouden door ze op een droog, licht plekje te bewaren. Daar mag natuurlijk geen vorst bijkomen. De temperatuur moet minimaal 4 graden Celcius bedragen. Belangrijk is de luchtvochtigheid. Deze moet zo laag mogelijk zijn. Een plekje in een kas, vensterbank of serre is helemaal oké!

Snoeien

Snoei in het najaar de grote uitstekende takken weg. Probeer in ieder geval de basis zoveel mogelijk intact te houden. Na de winter kan de plant pas echt goed gesnoeid worden. De rust is voorbij en de planten beginnen weer goed te groeien.

Pelargonium stekken

Een pelargonium kan eigenlijk het hele jaar door worden gestekt. Het is absoluut niet moeilijk. Iedereen kan het! De beste periode zijn de wat warmere maanden. De zomermaanden kunnen worden gebruikt om je planten uit te breiden met een groot aantal pelargonium’s. Het volgende zomerseizoen kun je, door een paar planten te gebruiken om mee te stekken, een terras of balkon vullen met een kleurrijk schouwspel.

Let op dat je gezonde, niet bloeiende scheuten gebruikt. Ze moeten er gezond uit zien. De scheut die je kiest moet nét boven de bladknop worden afgesneden. Probeer bij een mooie moederplant de scheuten weg te knippen die niet opvallen. Het uiterlijk van deze plant blijft dan mooi en onveranderd.

Stek altijd meer, dan dat je nodig hebt. Er zullen namelijk altijd stekken zijn die niet aanslaan.

Om nog beter te kunnen stekken, is het belangrijk dat je de onderste bladeren van de stek afsnijd. Doop eventueel in stekpoeder en zet de stekjes in potjes die gevuld zijn met potgrond en perliet. Ongeveer tweederde van de stekken dienen boven de grond uit te komen.

Om nog meer resultaten te behalen, is het slim om een stekstation aan te schaffen. Lees hier alles over in deze blog.

Water geven

Het is belangrijk om direct nadat je de jonge stekjes in hun potje hebt gezet, deze flink van water te voorzien. Houd de stekjes goed vochtig, dan zullen ze snel wortel schieten. Zet de plantjes op een lichte plek, maar niet in fel zonlicht.

Geef de babypelargoniums regelmatig een watergift waar wat mest aan is toegevoegd. Mest op basis van zeewier is helemaal goed!

Stek je in de maand juni, dan zullen de pelargoniums hetzelfde jaar nog in bloei komen.

Pelargonium zaaien

Natuurlijk is er altijd de mogelijkheid om de Pelargonium te vermeerderen uit zaad. Zaaien kan in januari in een zaaibak. Bedek het zaad met 1 cm. grond en druk lichtjes aan. Besproei voorzichtig met een sproeier die kan vernevelen. Wanneer je de aarde vochtig en warm houd, zullen de eerste blaadjes na twee weken verschijnen.

De zaailingen kunnen begin maart in potjes worden gezet. Zet ze op een warm plekje. In mei kunnen de planten op hun definitieve plaats worden gezet. Wel nog even op een warme plek zetten. Wil je een bossige groei creëren, kort dan de uiteinde van de stengels een paar cm. in.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik geraniums (Pelargoniums) stekken?

Om geraniums te stekken, knip je een gezonde stengel af van ongeveer 10-15 cm lengte. Verwijder de onderste bladeren en zet de stengel in een pot met vochtige potgrond. Plaats de pot op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Houd de potgrond vochtig en na enkele weken zullen er wortels groeien.

Wanneer is de beste tijd om geraniums te stekken?

De beste tijd om geraniums te stekken is in het voorjaar, wanneer de planten actief groeien. Dit geeft de stekken de beste kans om goed te wortelen en uit te groeien tot gezonde planten.

Hoe lang duurt het voordat gestekte geraniums wortels krijgen?

Na het stekken van geraniums duurt het meestal enkele weken voordat de stekken voldoende wortels hebben ontwikkeld om zelfstandig te kunnen groeien. Het is belangrijk om geduldig te zijn en de stekken regelmatig te controleren op wortelgroei.

Moeten gestekte geraniums direct in de volle grond geplant worden?

Nee, het is aan te raden om gestekte geraniums eerst in potten met potgrond te laten wortelen voordat ze in de volle grond geplant worden. Op deze manier kunnen de jonge planten sterker worden voordat ze worden blootgesteld aan externe omstandigheden.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat gestekte geraniums goed groeien?

Om gestekte geraniums goed te laten groeien, is het belangrijk om ze regelmatig water te geven, maar niet te veel. Zorg voor voldoende licht en voedingsstoffen, en bescherm de jonge planten indien nodig tegen extreme weersomstandigheden.

Kan ik meerdere stekken van één moederplant nemen?

Ja, je kunt meerdere stekken van één moederplant nemen, zolang de moederplant gezond is en voldoende stengels heeft om te stekken. Zorg ervoor dat je de stekken op een juiste manier afknipt om de plant niet te beschadigen.

Zijn er specifieke verzorgingstips voor gestekte geraniums?

Ja, zorg ervoor dat gestekte geraniums regelmatig worden bemest met een geschikte meststof voor bloeiende planten. Verwijder ook regelmatig dode bloemen en bladeren om de groei te bevorderen en de plant gezond te houden.

Kunnen gestekte geraniums ook binnen worden gehouden?

Ja, gestekte geraniums kunnen ook binnenshuis worden gehouden, zolang ze voldoende licht en frisse lucht krijgen. Zorg voor een geschikte pot met goede afwatering en geef de plant regelmatig water en voeding.