Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Glansmispel stekken

Picture of sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

Pholtinia is de Latijnse benaming voor de Glansmispel. Dit plantengeslacht heeft een aantal soorten die geschikt zijn als haagplant. “Red Robin” is de meest bekende Glansmispelsoort.

Oorsprong

Van oorsprong komt de Glansmispel uit de bergachtige streken van Zuidoost-Azië. Ook bevindt deze plant/boom zich in de Hymalaya. Fel zonlicht is voor deze struik niet schadelijk. Immers, in besneeuwde bergen komt heel veel fel zonlicht voor. Een plek in de zon is dus helemaal prima voor de Glansmispel.

Een koud klimaat en feller licht zijn voor de Glansmispel geen probleem. Ook in ons klimaat kan deze plant goed gedijen. Waar de Glansmispel echter een hekel aan heeft is tocht en wind. Zet de plant dan ook op een luwe plek, dus niet op een locatie waar de wind vlagerig is. Strenge vorst is ook niet echt een voordeel. Houdt daar dus rekening mee.

Bloei

De Photinia bloeit met schermen witte bloempjes. Dit is in de periode mei tot en met juni. Vooral wanneer de struik wat ouder is zal de bloei echt meer dan uitbundig zijn. Het ziet er fabelachtig uit en het trekt bijen en vlinders aan.

Kuipplant

De Glansmispel kan ook als kuipplant worden gehouden. Er moet dan wel extra goed op de potgrond worden gelet die gebruikt word. Deze plant houdt van vochthoudende, humeuze potgrond. Meng wat compost door de grond. Dat zal de plant alleen maar ten goede komen. Compost werkt als een meststof die langzaam zijn werk doet. Het humusgehalte zal worden verhoogd. Dek de bovenzijde van de pot af met houtsnippers of een laagje bladaarde. Dit gaat de verdamping tegen. Geef ééns per maand kuipplantenmest.

Glansmispel snoeien

Wil je een mooie strakke haaglijn, dan is twee maal per jaar snoeien prima. Snoeien in het vroege voorjaar is de juiste periode. Doe dit dan in maart. Dit zorgt er voor dat de struik mooi kan uitlopen. In het najaar is een tweede lichte snoei nodig. Snoei in ieder geval nooit later dan november. Dan heb je geen last van vroege vorst.

Snoeitips

Verwijder altijd eerst de beschadigde en dode takken. Veel lange takken met weinig blad kunnen beter worden teruggeknipt. Uitschietende takken terug knippen om een mooie vorm te verkrijgen. Wanneer je de Glansmispelhaag aan de bovenzijde wat smaller laat dan de onderzijde, komt er meer licht aan de onderzijde van de haag.

Een lichte snoeibeurt in het najaar is voldoende.

Glansmispel als haag

Een glansmispel kan heel goed als haag worden aangeplant. Vooral de “Red Robin” geeft fantastische resultaten. Een voordeel van een Photinia haag is, deze verliest geen blad. Dus het hele jaar door heb je privé in je tuin.

De maximale hoogte van deze haag is 2 tot drie meter. Per jaar groeit de Glansmispel ongeveer 35 cm. Wel moet je op de groei in de breedte letten. Regelmatig snoeien voorkomt dat je een haag krijgt van twee meter breed.

Combinaties

Het combineren van bepaalde planten zorgt er voor dat de planten hun beste uitstraling krijgen. De Glansmispel heeft roodgroen blad. Dit komt prima tot zijn recht naast bijvoorbeeld een Bamboe (Phyllostachys). Ook een roodbladige boom als de Prunus cerasifera kan prima met de Glansmispel worden gecombineerd. Het is niet alleen een combinatie van bloemen in je tuin maar ook de tinten groen en rood zullen elkaar versterken door de juiste samenvoeging te maken.

Glansmispel vermeerderen

Deze veelzijdige plant werd ontwikkeld in Italië en kan worden gebruikt als solitair, kuipplant of als haag. Een bladhoudende plant met lichtroze tot wit bloeiende bloemetjes. Na de bloei zien we vruchtjes die langzaam van rood naar zwart kleuren. Om deze plant te vermeerderen kunnen in de zomermaanden halfhoutige stekken worden genomen. Op andere momenten van het jaar kan ook, maar vermijd zeer koude periodes. Het einde van een seizoen met rust biedt de beste mogelijkheden. Zorg dat je scherp en schoon gereedschap hebt om de scheuten door te snijden. Slecht gereedschap kan leiden tot ziektes door infectie.

Neem drie stekken van 8 cm. van een gezonde, sterke stengel. Snij net onder de bladknoop. Verwijder de onderste bladeren en zet de stekken in een pot met een doorsnede van 10 cm. Zorg dat er 4 cm. aarde in de pot zit. Zet de pot een half uur in een kom met water. Haal de pot uit het water en bedek de plant met een plastic zak. Zet op een schaduwrijk plekje.

Na een week of drie zullen er worteltjes zijn ontwikkeld en kan de plastic zak worden verwijderd. Goed water blijven geven. In het voorjaar kunnen de planten op hun definitieve plek worden gezet.

Nog even dit

Deze website is zich aan het ontwikkelen tot een plek waar je alles kunt lezen over kamerplanten en tuinplantenvermeerdering plus hun verzorging. Stekken kan met bijna iedere plant. De stekken die een warmer klimaat nodig hebben kunnen worden ondergebracht in een stekstation. Zomer en winter stekken in je eigen woonkamer.

Hexagon closeup

Stekstation

De aanschaf van een stekstation biedt enorm veel voordelen, zoals:

  • Gemaakt van een natuurlijk materiaal. Bamboe groeit snel en heeft geen meststoffen  nodig. Het is ook nog is duurzaam en milieuvriendelijk.
  • Een stekstation biedt veel ruimte aan je stekjes en potjes met zaad. Kan ook worden gebruikt om verticaal planten in laten groeien.
  • Je kunt een stekstation snel en eenvoudig verplaatsen.
  • Altijd het juiste klimaat voor al je stekgoed.
  • Met de stekglaasjes die worden bijgeleverd, kun je gemakkelijk planten op water laten wortelen.

Benieuwd naar het stekstation? Lees verder en ontdek deze handige hexagonale stektool!

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik glansmispel stekken?

Glansmispel kan gestekt worden door het nemen van kopstekken in de zomer of het nemen van houtachtige stekken in de winter. Zorg voor een goede potgrond en houd de stekken vochtig totdat er wortels worden gevormd.

Op welk moment van het jaar kan ik het beste glansmispel stekken?

Glansmispel kan het beste gestekt worden in de zomer door het nemen van kopstekken, of in de winter door het nemen van houtachtige stekken. Beide methoden kunnen succesvol zijn.

Hoe lang duurt het voordat een glansmispel stek voldoende geworteld is?

Het kan enkele weken tot enkele maanden duren voordat een glansmispel stek voldoende geworteld is. Geduld en regelmatige verzorging zijn belangrijk voor een succesvolle beworteling.

Moet ik speciale verzorging bieden aan glansmispel stekken?

Ja, glansmispel stekken hebben regelmatig water nodig om de grond vochtig te houden, maar vermijd dat de stekken te nat worden. Zet de stekken op een lichte plek maar niet in direct zonlicht.

Kan ik glansmispel stekken in water?

Je kunt glansmispel stekken proberen te wortelen in water, maar het is over het algemeen effectiever om ze direct in potgrond te steken. Dit verhoogt de kans op succesvolle beworteling.

Hoe kan ik controleren of mijn glansmispel stek succesvol is geworteld?

Je kunt voorzichtig aan de stek trekken om te voelen of er weerstand is, dit kan duiden op geworteling. Daarnaast kun je kleine witte puntjes aan de onderkant van de pot zien verschijnen, wat nieuwe wortels zijn.

Wat is de beste manier om glansmispel stekken te laten groeien na beworteling?

Zodra de glansmispel stekken voldoende geworteld zijn, kun je ze langzaam wennen aan meer licht en lucht door ze geleidelijk aan buiten te laten wennen. Blijf ze goed water geven en verzorgen.

nl_NLNederlands