Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Graslelie stekken

Picture of sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

De graslelie is één van de bekendste planten die je ook vaak in kantoren tegenkomt. Hoe dit kan? Het stekken en de verzorging zijn uitermate gemakkelijk. Iedereen kan een graslelie verzorgen, mits je de plant maar af en toe is van water voorziet. De Chlorophytum, zoals deze plant in het Latijns bekend is, is een prima luchtverfrisser. Uit onderzoek is gebleken dat schadelijke stoffen zoals formaldehyde, koolmonoxide en benzeen uit de lucht worden verwijderd. Prima, om dus de lucht in je woning of kantoorruimte schoon te houden.

Verzorging van de Graslelie

Oorspronkelijk komt deze plant uit Zuid-Afrika. Er zijn wel 65 verschillende soorten die zich altijd als bodembedekker  hebben gemanifesteerd. Sinds de 19e eeuw wordt deze plant hoofdzakelijk gekweekt als kamerplant en behandelen we hem niet meer als bodembedekker. Veel mensen hangen de graslelie op omdat de stekken die zich ontwikkelen aan de lange stengels, doet denken aan een hangplant.

De verzorging van deze plant is supermakkelijk. 2 Maal per week een scheut water en de plant zal je dankbaar zijn. Zorg er voor dat de Spinnenplant, zoals deze plant ook wel wordt genoemd, niet te veel water krijgt, want dan kunnen de wortels gaan rotten. Besproei hem elke week met water en de graslelie zal blij zijn met de hoge luchtvochtigheid.

Géén direct zonlicht

De Chlorophytum houdt van een lichte standplaats maar zonder direct zonlicht. De meest perfecte plek is een plaatsje bij een raam op het noorden. Maar een raam aan de west/oostkant is ook prima. Een donkere plek kiezen zal er voor zorgen, dat de plant minder snel groeit en het blad blijft wat donkerder. Deze echte binnenplant kan prima in de zomermaanden naar buiten.

Tip!

Hang de plant aan een tak van een boom, uiteraard niet vergeten met water geven. Het licht wordt gefilterd, maar de plant zal goed gedijen omdat zo’n plekje het juiste licht geeft.

Verpotten

Omdat deze plant vrij hard groeit is een grotere pot al snel nodig. Verpot de plant minimaal één maal per jaar. Elke maand wat voeding geven en de graslelie groeit als een tierelier.

Luis en spint

Een nadeel van deze plant is dat deze gevoelig is voor spint en luizen. Heb je deze ontdekt in de graslelie ga dan direct over op verdelging van dit ongedierte.

Katten en de Graslelie

Een graslelie is niet giftig, dus helemaal veilig voor katten. Sterker nog…katten zijn er dol op! Deze planten hebben namelijk een hallucinerend effect op het dier. Dat is absoluut niet schadelijk, ze worden er juist speels en vrolijk van. Heb je een graslelie en wil je dat je kat er af blijft? Hang of zet hem dan op een plekje waar de kat er niet bij kan. Omdat je deze planten gemakkelijk kunt stekken, stek er dan eentje voor je poes. Zet deze kattenplant op een plekje waar hij er gemakkelijk van kan knabbelen, het is namelijk een prima middel om haarballen te verwijderen uit zijn maag. Katten kunnen wat diarree krijgen of gaan braken van het eten van de graslelie. Dat is niet zo erg…de haarballen zijn ze kwijt.

Graslelie stekken

De graslelie leent zich uitstekend om te stekken. Zelfs kinderen kunnen het. De graslelie zal op den duur niet meer zo mooi ogen en dan is het simpel om voordat je de moederplant wegdoet een aantal stekken te verzamelen. Aan de stengels van een goed verzorgde plant komen lange stengels. Deze zullen na verloop van tijd aan het eind van de stengel witte bloemetjes laten zien. Na een poosje zullen er blaadjes te voorschijn komen. Dit is het begin van een nieuw plantje. Het is leuk om ook dit soort stekjes op te kweken en aan familie en vrienden te geven. Mooi potje kopen, oppotten wanneer de stekken worteltjes hebben en je hebt een superleuk kadootje!

Het verzamelen van stekjes is makkelijk. Je knipt gewoon de uitgelopen plantjes die aan de stengels zitten af en zet deze op water. Je zult zien dat ze binnen een week worteltjes hebben. Dan kan het plantje al in de potgrond worden gezet en kan dit iniemini plantje worden opgekweekt.

Op water zetten kan, maar is niet direct nodig. De stekken kunnen ook wanneer ze zijn afgeknipt direct in de potgrond worden gezet. Wel goed wat water geven.

Tip!

Zet een aantal stekken bij elkaar, dan heb je snel een mooie volle plant!

Licht

Net opgepotte graslelies mogen nooit in direct zonlicht. Zet ze op een warm plekje met indirect licht. Te koud zorgt er voor dat de groei stagneert. Een raam op het zuiden is geen goed idee. Daar staat te veel zon op.

Wortelen aan de moederplant

Je kunt, wanneer je meer zekerheid wil, de stekjes ook aan de moederplant laten zitten en ze in een pot met potgrond zetten. De plantjes krijgen genoeg vocht via de moederplant en zullen snel wortel schieten. Zijn de stekjes goed aan de groei, dan kunnen ze worden losgeknipt.

Graslelie scheuren

Een enkele keer lukt stekken niet…er komen geen stengels of deze geven geen bloei. Wil je de moederplant vermeerderen dan is scheuren een prima optie. Scheur de plant in een aantal stukken zonde dat je de wortels te veel beschadigd. Zet elke plant apart in een goede potgrond en je hebt weer een aantal “verse” planten om op te kweken.

Stekstation

Om op een goede manier een graslelie te stekken kan ook gebruik worden gemaakt van een stekstation. Sproution.com heeft een fantastisch product ontwikkeld waar je alle kanten mee op kunt. Voor een betaalbaar bedrag haal je je eigen stekstation in huis, en kun je door te stekken, een groot aantal planten goedkoop opkweken.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik een Graslelie stekken?

Om een Graslelie te stekken, zoek je een gezonde volwassen plant en snijd je voorzichtig een blad met wortelstok af. Zorg ervoor dat het blad minstens één luchtwortel heeft. Plant de stek in potgrond en geef regelmatig water.

Wanneer is de beste tijd om een Graslelie te stekken?

De beste tijd om een Graslelie te stekken is in het voorjaar of de zomer, wanneer de plant actief groeit. Dit geeft de stek de beste kans om goed te wortelen.

Hoe lang duurt het voordat een Graslelie stek wortels krijgt?

Het kan enkele weken tot maanden duren voordat een Graslelie stek voldoende wortels heeft ontwikkeld om zelfstandig te groeien. Geduld is dus belangrijk.

nl_NLNederlands