Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hedera stekken

Picture of sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

Hedera oftewel klimop is een klim- alias hangplant die in veel interieurs een ware blikvanger kan zijn.

De klimop kan dienst doen als wintergroene erfafscheiding maar ook als bodembedekker. Een dankbare snelle groeier die het in allerlei grondsoorten perfect doet. De Hedera is ook een plant die er alles aan doet om de lucht te zuiveren. Een klimop is verkrijgbaar als een plant met groen blad maar ook het bonte blad met de geel/witte kleur is een sierlijke aanwinst in de tuin. Voor iedereen is er een passend exemplaar te vinden.

De Hedera helix zoals deze plant oorspronkelijk heet, is groenblijvend en behoort tot de Araliaceae familie. De plant groeit goed op voedselrijke grond n klampt zich met zijn hechtwortels vast op muren en schoorstenen. Ook bomen kunnen door deze plant worden beklommen.

Deze plant is een gemakkelijk exemplaar en kan het hele jaar door worden aangeplant. Doe dit echter niet tijdens vorst, daar is de Hedera niet bepaald dol op. Eigenlijk is het najaar de beste perioe. De grond is dan nog warm en je hoeft de plant niet constant water te geven. Regenval zorgt voor voldoende water.

De snelgroeiende Hederasoorten worden het liefst in april en oktober gesnoeid. Gebruik hier een heggenschaar voor. Snoeien is belangrijk omdat een Hedera in staat is te gaan woekeren.

Haag

Wil je een groenblijvende erfafscheiding? De klimop is prima te gebruiken als afscheiding. Gebruik in ieder geval 6 hederaplanten per strekkende meter. Binnen een paar jaar heb je een prachtige groene schutting, die bij een goede verzorging jaren meegaat.

Kamerplant

De Engelsen noemen de klimop ook wel Ivy. De Hedera kan ook worden gebruikt als hangplant in de woonkamer. Binnen korte tijd kun je een mooie weelderige hangplant kweken. Zorg in ieder geval dat de plant in halfschaduw hangt. Direct zonlicht vindt de klimop niet prettig.

Soorten Klimopplanten

Klimop heeft een grote hoeveelheid soorten. Zowel qua kleur als bladvorm zijn er een groot aantal verschillen. Hierondere een paar soorten als voorbeeld;

Hedera Helix

De Goldchild is een langzame groeier die grijsgroen blad heeft met een mooi geel randje. Fantastische klimplant om tegen muren en tuinschermen te laten groeien. Ze groeien tot wel 4 meter hoog. Je kunt deze plant ook als bodembedekker gebruiken. Kan op een lichte maar ook prima op een wat donkere plek worden gehouden. Ook prima geschikt als kamerplant.

Hedera Hibernica

Groenblijvend en prima als haagplant te gebruiken. Wordt ook wel Ierse klimop genoemd. Groeit met een snelheid van 50 cm. per jaar. Kan tegenwoordig worden aangeschaft als kant en klaar scherm. Wanneer je deze plant als haag te gebruikt, heb je binnen no-time een zichtdichte afscheiding. Snoei elk jaar een paar keer en je behoudt een mooie, gezonde afrastering.

Algerijnse Hedera

Deze rustig groeiende klimopplant heeft groen blad met wit/gele vlekken. Hij wordt niet hoger dan 3 meter. Kan bijzonder goed tegen vorst. Min 17 graden wordt goed verdragen. Kan op zonnige maar ook op schaduwrijke plekken worden geplant. Wordt vaak als bodembedekker gebruikt.

Hedera helix ‘Sagittifolia’

Een mooie variant van de gewone klimop. Wintergroen en kan worden gebruikt als haagplant maar ook als bodembedekker. Het blad ziet er aantrekkelijk uit en anders dan de gewone doorsnee Hedera. Het is pijlvormig en diep ingesneden.. Zet deze klimop op een beschaduwde plek.

Bloei Klimop

Om een Hedera in de bloei te krijgen moet de plant minimaal 10 jaar oud zijn. Je ziet dus ook niet vaak een bloeiende Klimopplant. De bloei van de Hedera vindt meestal in september plaats met trosjes mooie geelgroene bloemen. Hommels, wespen en bijen maken dankbaar gebruik van deze late bloei door zich tegoed te doen aan de nectar.

In de wintermaanden zie je dat de bloemen veranderen in trosjes zwarte besjes. Voor de mens giftig maar voor de vogels is dit een heerlijke maaltijd. Vooral de Hedera helix arborescens (de struikklimop) kan verassend mooi bloeien en zorgen voor genoeg besjes voor de vogels.

Hedera stekken

De Klimop is één van de gemakkelijkste planten die je kunt stekken. Misschien heb je er een in de tuin en vindt je hem zo leuk, dat je besloten hebt hem binnen te halen. Dan is het de goedkoopste manier om de plant zelf te stekken. De Klimopplanten zijn over het algemeen niet duur maar zelf stekken geeft toch meer zelfvoldoening.

Zoek een aantal geschikte uitlopers en knip deze af. Gebruik een schone snoeischaar om besmetting met bacteriën te voorkomen. Je kunt prima een aantal stekken tegelijk afknippen. De Hedera zal hiervan snel herstellen. Tevens zal het juist de groei van de plant stimuleren.

Op water zetten

Vul een stekvaasje met water en plaats de uitlopers er in. Zorg er voor dat er geen blad in het water komt. Verwijder deze met een snoeischaar. Zet het vaasje op de vensterbank en niet in direct zonlicht. Indirect zonlicht is het allerbeste.

Worteltjes

Het duurt een week of 5 tot de worteltjes lang genoeg zijn om de uitloper in een potje met aarde te zetten. Ververs het water regelmatig. Schimmels en bacteriën krijgen zo geen kans. De worteltjes moeten ongeveer 5 cm. lang zijn om te planten in een potje.

In de tuin of in een pot?

Klimop kan zowel in een pot als in de tuin worden uitgeplant. Binnenshuis is het leuk om de klimop als hangplant te behandelen. Maar wil je graag een lelijk muurtje een boost geven, dan is het ook prima om buiten tegen het muurtje uit te poten. Doe dit dan in het voorjaar. Met Klimop kun je dus alle kanten op…

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik een Hedera stekken?

Om een Hedera te stekken, knip je een gezonde zijtak af en verwijder je de onderste bladeren. Plaats de stek vervolgens in water of potgrond en zet op een lichte plek zonder direct zonlicht. Na enige tijd zal de stek wortels ontwikkelen en kan deze worden overgeplant naar een grotere pot.

Hoe lang duurt het voordat een Hedera stek wortels krijgt?

Het kan enkele weken tot maanden duren voordat een Hedera stek voldoende wortels heeft ontwikkeld om zelfstandig te groeien. Het is belangrijk om geduld te hebben en regelmatig de ontwikkeling van de wortels te controleren.

Wat zijn de beste omstandigheden voor het stekken van een Hedera?

Het is belangrijk om de stek op een warme en vochtige plek te plaatsen, maar niet in direct zonlicht. Zorg ervoor dat de grond of het water waarin de stek staat vochtig blijft, maar niet te nat wordt. Een constante temperatuur en lichte luchtstroom bevorderen de groei van de wortels.

Hoe vaak moet ik mijn Hedera stek water geven?

Geef de Hedera stek regelmatig water, maar voorkom dat de grond of het water te nat wordt. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond en pas de frequentie van het water geven aan op basis van de behoeften van de plant.

Wanneer kan ik mijn Hedera stek overplanten naar een grotere pot?

Zodra de Hedera stek voldoende wortels heeft ontwikkeld en stevig in de grond of het water staat, kan deze worden overgeplant naar een grotere pot. Zorg ervoor dat de nieuwe pot voldoende ruimte biedt voor de groei van de plant.

Moet ik mijn Hedera stek bemesten tijdens het stekken?

Het is niet nodig om de Hedera stek te bemesten tijdens het stekken. De voedingsstoffen die de plant nodig heeft, worden in eerste instantie uit de stek zelf gehaald. Zodra de stek is overgeplant naar een grotere pot, kan er eventueel worden gestart met bemesten volgens de aanbevolen richtlijnen voor Hedera planten.

nl_NLNederlands