Misschien ben je wel iemand uit de jaren ’70? Dan weet je dat veel planten en stekjes gewoon mode waren in die tijd. De Hertshoorn bijvoorbeeld, is typisch zo’n plant die heel veel mensen in huis hadden. Maar hoe kwam dat toch, dat specifiek in de periode 1972 tot in de jaren ’80 mensen veel meer planten in huis hadden? Het kostte in ieder geval niet veel…Planten en stekjes ruilen met familie en vrienden was heel gewoon.
Mensen waren meer met planten en stekken bezig. Er was natuurlijk ook geen computer, geen I-phone, geen laptop, mobiele telefoon en geen playstation. Er was gewoon een heleboel niet, dus er werd veel meer tijd besteed aan plantjes stekken en verzorgen. Misschien kan deze website er een beetje voor zorgen dat we het stekken, delen en zaaien weer wat meer gaan oppakken.
De Hertshoorn
Iedereen kende de Hertshoorn in de jaren ’70. Een fantastische plant die je aan de muur kunt hangen. De plant lijkt dan ook inderdaad op de hoorn van een hert. De uitstraling van deze plant past in een groot aantal interieurs. Natuurlijk zal een woonkamer met retroproducten de Hertshoorn een extra vintage-uitstraling geven. Toch zal een strakke, moderne inrichting prima met deze plant kunnen worden gecombineerd.
Deze plant is een varen, tropisch en oorspronkelijk een epiphyt. Een epiphyt is een organisme wat op een levende plant kan groeien. Er worden echter geen voedingsstoffen onttrokken.
De bijzondere bladeren splitsen zich halverwege en kunnen wel één meter lang worden. Aan de basis bevinden zich bij de volwassen plant extra bladeren. Dit zijn de mantelbladeren die heel langzaam wegrotten en op die manier voedingsstoffen ( humus) aan de plant leveren. Je mag dus nooit deze bladeren wegknippen!
In de natuur groeit de Platycerium op bomen. Deze plant kom je in de huiskamer meestal tegen als hangplant. Je ziet de Hertshoorn soms bevestigd op een stuk hout. Zo worden de natuurlijke omstandigheden nagebootst.
Verzorging
Een plek met indirect zonlicht wordt erg gewaardeerd. Een raam of muur op het oosten of westen is helemaal oké. Direct zonlicht is slecht voor de Hertshoorn. De bladeren worden hierdoor beschadigd.
Deze plant heeft twee soorten bladeren. Fertiele en steriele. De steriele bladeren staan rechtop en geven steun aan de fertiele bladeren.
Het blad van deze plant heeft een beschermend laagje, dit gaat verdamping tegen. Je mag dit laagje nooit wegvegen en je mag er nooit water op geven. Dit moet altijd op de aarde. De potgrond moet vochtig worden gehouden. In de wintermaanden minder water geven.
Voeding
Geef de juiste voeding in lente en zomer aan jonge planten. Dit is namelijk het groeiseizoen. Geef 1 x per maand, dit is echt voldoende om de Hertshoorn te laten groeien. Geef wat dat betreft in de herfst en wintermaanden de plant rust. Groeien hoeft ie niet in deze periode, dus geen voeding geven.
Bloei
In onze huiskamers zal deze plant niet tot bloei komen. Deze vindt alleen plaats in de natuur. De Hertshoorn is een varen en zoals elke varen is een slokje water goed voor deze plant. Krijgt de plant te weinig water of is de luchtvochtigheid te laag, dan verschijnen er bruine puntjes op de bladeren. Eenmaal per drie jaar is het nodig om de Hertshoorn te verpotten. Gebruik een pot die 20% meer ruimte biedt aan de plant. De Hertshoorn is een langzame groeier dus verpotten hoeft niet direct zo snel worden gedaan. Het is misschien wel slim om direct na aankoop een andere pot te gebruiken. Ben je echter bang dat dit mis gaat met je nieuwe plant, laat hem dan in de kweekpot en verpot als het écht nodig is.
Hertshoorn stekken
Uiteraard kan de Platycerium gestekt worden. Hoe leuk is het om van deze bijzondere planten stekken te verzamelen en deze cadeau te doen aan je kennissen of familie.
Er zijn een paar manieren om de Hertshoorn te vermeerderen. De moeilijke manier is via sporen en de gemakkelijke is via uitlopers.
Een goede verzorging zorgt voor nieuwe plantjes. Dit zijn de uitlopers van de plant. Sommige planten laten het echter afweten. Je moet dus ook een beetje geluk hebben.
Heb je dat geluk en ontdek je nieuwe, jonge plantjes, dan kun je aan de slag met vermeerderen. Het is wel de eenvoudige manier maar vergt toch wel het precies snijden, zodat de moederplant niet wordt beschadigd.
Snijd de uitlopers met een schoon mesje van de moederplant en plant deze direct in nieuwe potgrond. Veenmos mag ook. Voldoende water geven en een beetje vertroetelen. Na een paar weken is dit plantje aangeslagen en kun je het weggeven of toevoegen aan je Hertshoornverzameling.
Sporen
Onder aan de bladeren kunnen zich sporen verzamelen. Het vermeerderen door sporen is echt een klus voor de tuinspecialist.
Veelgestelde vragen
Hoe kan ik een Hertshoorn plant stekken?
Om een Hertshoorn plant te stekken, snijd je een gezonde blad met een stukje stengel eraan af en plaats je deze in water of vochtige potgrond totdat er wortels groeien.
Wat is de beste tijd om een Hertshoorn plant te stekken?
De beste tijd om een Hertshoorn plant te stekken is in het voorjaar of de zomer wanneer de plant actief groeit.
Hoe lang duurt het voordat een Hertshoorn stek wortels krijgt?
Het kan enkele weken tot maanden duren voordat een Hertshoorn stek wortels krijgt, afhankelijk van de omstandigheden zoals temperatuur, licht en vochtigheid.
Moet ik de luchtvochtigheid verhogen tijdens het stekken van een Hertshoorn plant?
Ja, het verhogen van de luchtvochtigheid kan helpen bij het stimuleren van wortelgroei bij een Hertshoorn stek.
Hoe vaak moet ik een Hertshoorn stek water geven?
Geef een Hertshoorn stek regelmatig water zodat de potgrond vochtig blijft, maar vermijd dat de stek in drassige grond staat.
Wat zijn veelvoorkomende problemen bij het stekken van een Hertshoorn plant?
Veelvoorkomende problemen zijn onder andere rotting van de stek door te veel water, gebrek aan wortelvorming door te weinig luchtvochtigheid, of verkleuring van de bladeren door te veel zonlicht.