Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoya stekken

Picture of sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

In de volksmond wordt de Hoya ook wasbloem genoemd. Dat komt omdat de bloemetjes als was lijken. De Hoya is een echte aanwinst voor op de vensterbank. De bloei is fantastisch en duurt lang. Ook de geur die de bloemen afgeven is heerlijk. Een sierlijke kamerplant die weer in populariteit lijkt toe te nemen.

De Hoya is lid van een grote familie, namelijk de Maagdenpalmfamilie. Deze plant bestaat uit ongeveer 100 soorten. Oorspronkelijk komt deze uit Zuidoost-Azië maar komt ook voor op eilanden in de Stille Oceaan. Een aantal Hoya’s kunnen worden gehouden als kamerplant.

Het blad van de Hoya is stevig en een beetje vettig. De Wasbloem is een snelle groeier en heeft daarom een goede verzorging nodig.

white petaled flower

Bloei

De grote wasbloem bloeit ongeveer 3 maanden. Juni, juli en augustus zijn de bloeimaanden. De plant houdt van een normale, maar droge bodem. De bloemen geuren in de nacht sterker dan overdag. Laat de uitgebloeide bloemen zitten, hier komen weer nieuwe bloemen voor in de plaats.

Wanneer de plant zijn bloemknopjes heeft gevormd is het not-done om de plant te draaien. Doe je dit wel dan laat de Hoya zijn knoppen vallen. Na de bloei verschijnen er peulachtige vruchten. De Wasbloem is geschikt als hangplant maar kan ook als klimplant worden gebruikt.

Giftig

Houd er rekening mee dat de Hoya giftig is voor mens en dier. Direct naar een arts wanneer er onverhoopt een blad of bloem is opgegeten.

Snelle groeier

De Wasbloem is een gemiddelde snelle groeier en heeft iedere twee jaar een nieuwe pot nodig. Heb je een Hoya aangeschaft? Controleer dan direct of er een nieuwe pot nodig is. Probeer de plant in het voorjaar te verpotten. Hij zal dan sneller herstellen.

green plant on brown clay pot

Hoya verzorgen

Standplaats

De Hoya of Wasbloem houdt van een licht plekje. Indirect zonlicht is prima. Wanneer je de plant in direct zonlicht zet zullen de bladeren beschadigingen oplopen. Dus zet de Hoya niet achter een raam op het zuiden. Het middaglicht zal dan veel te heet zijn. Een plek op het noorden is helemaal goed.

Water

Deze plant kan overleven met weinig water. Ze zijn droogtetolerant. Water geef je pas wanneer de helft van de grond is opgedroogd. Geef ook niet te vaak water. Overbewatering is funest voor deze plant. De wortels zijn gevoelig en wanneer deze steeds in het water staan gaan ze rotten.

Hoge luchtvochtigheid

Wanneer de luchtvochtigheid hoog is zal de Hoya beter groeien en bloeien. Vlak bij een verwarming is funest voor de plant. Je kunt de luchtvochtigheid verhogen dooeen bakje met waterkorrels bij de plant te plaatsen. Ook een luchtbevochtiger is prima.

Weinig mest

Een Hoya hoeft niet te worden bemest. Ook niet tijdens het groeiseizoen. Soms zullen ze er echter baat bij hebben. Wanneer je dit ontdekt ga dan zo af en toe over op een lichte bemesting.

Snoeien

Snoeien is belangrijk voor de Hoya. Ze zullen sneller vertakken en hun vorm goed behouden. Verder is verpotten niet echt vaak nodig en kunnen de planten het beste goed worden ondersteund door een mospaal of hekwerkje. Wil je de plant laten hangen, dan hoef je niks te doen.

Constante temperatuur

De Hoya gedijt goed bij een constante temperatuur. Deze planten staan graag in een warme omgeving. Wel uit de buurt houden van verwarming en airco.

Hoya stekken

Ongemerkt neemt deze snelle groeier veel ruimte in beslag. Tijd om te snoeien en te stekken. Een Wasbloem stekken is eigenlijk vrij simpel. Knip stengels of een deel van de stengel af van de Hoya plant. Een lange stengel betekent meerdere stekken. Zorg dat de stekken in ieder geval zo’n 10 cm. lang zijn. Je hebt twee keuzes. Stekken op water of het stekje direct in de grond zetten. Je kunt dit doen al of niet gebruikmakend van stekpoeder.

Wanneer je de stekjes laat wortelen op water kan het wel een maand duren voordat er daadwerkelijk worteltjes verschijnen. Zorg er voor dat je het stukje onder water zet waar eerst een blad zat. Dit is een knobbeltje. Op deze plek zullen nieuwe worteltjes gaan groeien.

Wanneer je de stekjes in de grond zet moet je er voor zorgen dat het steeltje diep in de grond zit. Houd de potgrond licht vochtig tot er worteltjes aan de stekken zitten. Wanneer een stek gaat groeien zie je dat deze is geworteld. Je kunt daarna de plantjes normaal gaan behandelen.

  1. Voordat er bloemen aan de Hoya verschijnen krijgt de plant vaak lange uitschieters. Knip deze niet af. De uitschieters zorgen voor nieuwe groei.
  2. Krijgt jou Hoya verschillende kleuren in het blad? Dan heeft de plant meer licht nodig. Volledig groen blad krijg je wanneer de plant veel direct zonlicht ontvangt. Te veel is natuurlijk ook niet goed. Probeer hier een beetje mee te schipperen.

Stekstation

Sproution heeft een prachtig stekstation ontwikkeld. Wil je dat het stekproces voor 100% slaagt? Schaf dan zo’n kweekkastje aan. Een stekstation heeft alleen maar voordelen. Deze zijn o.a.

  • Altijd het juiste klimaat
  • Gemakkelijk in gebruik en overal te plaatsen
  • In elkaar zetten is erg simpel.
  • Gemakkelijk verplaatsbaar
  • Gemaakt van bamboe, dus een milieuvriendelijk product
  • Snellere wortelvorming
  • Succes verzekerd!

Wanneer je meer wil weten over dit mooie product, klik dan op deze link!

nl_NLNederlands