Het Kaaps viooltje (Saintpaulia) is een dankbare kamerplant . Het zijn niet alleen de donzige, vlezige bladeren die aantrekkelijk zijn, maar ook de bloei is fantastisch. Het Kaaps viooltje bloeit in vele kleuren. Van roze tot paars en alles wat er tussen in zit. Al generaties lang wordt dit plantje gezien als een populaire kamerplant die meerdere keren per jaar bloeit en klein en compact is.
Oorsprong Saintpaulia
Van oorsprong komt het Kaaps viooltje uit Zuid-Afrika. Dit plantje groeit langs de waterkant en tegen de rotsen aan. De naam Kaaps viooltje komt, omdat de bloemetjes lijken op een viooltje. Er zijn van dit plantje duizenden cultivars te vinden.
Wanneer je door een willekeurig tuincentrum loopt zie je de Saintpaulia in verschillende groottes. Heel klein (8 centimeter) tot een grootte van 40 cm. Het blad kan variëren van licht tot donkergroen en zelfs bontbladig. De bloemen kunnen enkel of dubbelbloemig zijn.
Verzorgen
De verzorging van het Kaaps viooltje is niet moeilijk. Wanneer er maar een constante temperatuur is van 18 tot 25 graden en een goed plekje, dan heeft de Saintpaulia het naar zijn zin.
Standplaats en waterbehoefte
Het Kaapse viooltje heeft een hekel aan direct zonlicht. Het blad wordt dan geel. Wanneer ze te donker staan, zijn er juist weer slappe, langwerpige bladeren te zien. Dus een licht plaatsje met gedempt zonlicht is het beste. De plant moet regelmatig worden gedraaid, om de ronde vorm te behouden.
Water
Het Kaaps viooltje geef je pas water wanneer de bovenste laag van de potgrond droog aanvoelt. Te veel water veroorzaakt wortelrot. Lauw water geven is top! Wissel ook af met het water geven. De ene keer direct op de potgrond en de andere keer op de schotel waar de plant op staat. Het blad mag niet nat worden, want dan gaat het rotten.
Plantenvoeding
Deze plantjes bloeien en groeien het hele jaar. Plantenvoeding is daarom echt nodig om de Saintpaulia gezond te houden.
Temperatuurschommelingen doet het Kaaps viooltje geen goed. Het plantje houdt niet van deze wisselingen. In principe mag de temperatuur niet onder de 15 graden Celcius komen. 18 tot 25 graden is een perfecte temperatuur. Om goed te kunnen bloeien is 12 uur daglicht nodig en een hoge luchtvochtigheid. Zet dit plantje in de badkamer en je zult zien dat de Saintpaulia het prima naar zijn zin heeft. Tocht is echt uit den boze. Het Kaaps viooltje zal doodgaan wanneer het op de tocht staat.
Verpotten
Ga je het Kaaps viooltje verpotten? Zet hem dan niet in een te grote pot. Gebruik goed doorlatende potgrond. Meng er wat zand of kleikorrels door en je hebt de perfecte potgrond voor dit. Verpotten doe je in het voorjaar. De nieuwe groei is dan weer begonnen en de Saintpaulia zal na zijn verpotbeurt weer snel herstellen. Zorg er tijdens het verpotten ook voor dat het hart van de rozet niet wordt ingegraven. Wanneer je de Saintpaulia te diep in de pot zet, kunnen de scheuten gaan rotten.
Kaaps viooltje stekken
Vermeerderen van het Kaaps viooltje kan prima door middel van bladstekken. Stekken doe je in het voorjaar door bladeren uit te scheuren en de bladstengel tot 3 cm. met een schuine snede in te korten. Plaats deze bladeren tot aan de rand in een potje met stekgrond en houdt alles goed warm en vochtig. Een stekstation zou een ideale plek zijn om snelle wortelvorming te realiseren. Het beste resultaat krijg je door de temperatuur tussen de 24 en 27 graden te houden. Het duurt dan nog wel een maand of 2 voordat er worteltjes verschijnen. Na verloop van tijd zullen er kleine blaadjes aan de basis verschijnen. Deze kunnen uitgroeien tot volwassen planten. Wanneer de blaadjes wat groter zijn en de worteltjes goed zijn ontwikkeld kunnen ze afzonderlijk in potjes worden geplant.
Stekstation
Bij een groot aantal stekjes die je wil opkweken tot een volwassen plant is een wat hogere temperatuur en luchtvochtigheid nodig. Het stekstation wat door Sproution is ontwikkeld is hier het juiste product voor. Een duurzaam en milieuvriendelijk kweekkastje, waar je al je stekken en zaailingen in kunt opkweken. Een stekstation van Sproution heeft alleen maar voordelen.
Voordelen
Overlevingskansen van stekken zijn vele malen groter
Met het stekstation krijgen stekken van verbeterde overlevingskansen. De gecontroleerde omgeving die het stekstation biedt, creëert het ideale klimaat voor stekken. De juiste temperatuur, luchtvochtigheid en bescherming tegen factoren van buitenaf zoals extreme weersomstandigheden, zorgen ervoor dat stekken gemakkelijker wortels ontwikkelen en succesvol kunnen groeien. Plantjes in het stekstation hebben minder last van stress.
Snelle en gezonde groei
Een van de belangrijkste voordelen van het stekstation is de mogelijkheid om stekken snel en gezond te laten groeien. Door de optimale omstandigheden die het stekstation biedt, kunnen stekken doeltreffender voedingsstoffen opnemen en hun energie richten op groei. De gecontroleerde temperatuur en luchtvochtigheid stimuleren de ontwikkeling van sterke wortels en bevorderen een gezonde bovengrondse groei. Hierdoor kunnen stekken zich snel ontwikkelen tot volwaardige planten met stevige stelen en sterk blad.
Minder kans op ziekten en plagen
Een ander voordeel van het stekstation is vermindering van ziektes. Doordat het stekstation een afgesloten omgeving biedt, worden stekken beschermd tegen schadelijke insecten, schimmels en andere ziekteverwekkers. Bovendien minimaliseert het stekstation de kans op verontreiniging vanuit de omgeving, waardoor de gezondheid van de stekken wordt gewaarborgd. Hierdoor kun je gezonde planten kweken zonder gebruik te maken van kwalijke stoffen zoals pesticiden en fungiciden. Dit is zowel goed is voor het milieu als voor de gezondheid van de planten zelf.
Ruimtebesparend
Het stekstation is ontworpen met het oog op ruimtebesparing en een efficiënt gebruik van de kweekruimte. Door het compacte formaat kun je het stekstation gemakkelijk plaatsen in kleine ruimtes, zoals vensterbanken, balkons of zelfs in kleine kasjes. Hierdoor maak je optimaal gebruik van de beschikbare ruimte. Bovendien kun je met het modulaire ontwerp van het stekstation meerdere eenheden combineren en naast elkaar plaatsen, waardoor je een groter aantal stekken kunt kweken zonder extra ruimte in te nemen. Dit is met name handig voor liefhebbers van planten met beperkte ruimte, zoals stadsbewoners of mensen zonder vensterbank
Het stekstation biedt aanzienlijke voordelen voor het kweken van stekken. Met verbeterde overlevingskansen, snellere en gezondere groei, verminderde kans op ziekten en plagen, en een ruimtebesparend ontwerp, is het stekstation de ideale oplossing voor zowel ervaren kwekers als hobbytuiniers. Met dit handige kweekhulpmiddel kun je succesvolle stekken kweken en genieten van de voldoening om je eigen groene oase te creëren.