Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Kalanchoë stekken

sproution

sproution

De Kalanchoë is een gemakkelijk plantje wat tegenwoordig te koop is in vele kleuren. Zo is er bijvoorbeeld de roodbloeiende, welke je vaak rond Kerst tegenkomt. En de geelbloeiende die je meestal rond de paasdagen kunt aanschaffen. De andere kleuren zijn het hele jaar door te koop en kunnen je huiskamer opfleuren.

Dit plantje vindt zijn oorsprong in Madagaskar, maar ook in China groeit deze soort in de natuur.

Vergeet je de Kalanchoë een aantal malen met watergeven? Geen probleem! Een plant die best een poosje zonder water kan. Zorg dat de grond rond om het plantje goed is opgedroogd, voordat je weer met de gieter langskomt. De “Woestijnroos” zoals dit plantje in Nederland wordt genoemd, is een vetplantje en houdt dus absoluut niet van vochtige aarde in zijn pot. Liever te droog dan te nat.

Geef je toch te veel water dan worden de blaadjes sponzig en gaat de plant uiteindelijk dood. In de wintermaanden geef je altijd weinig water. Controleer altijd de aarde rondom de plant, door je vinger in de grond te steken.

Bloemetjes

De Kalanchoë bloeit eigenlijk altijd doorlopend. Ook voor op het terras is dit een ideaal exemplaar. Droge warme periodes worden gemakkelijk overbrugd. De kleurige, honderden bloempjes zijn een lust voor het oog. Is de plant een beetje uitgebloeid, zet deze dan in de slaapkamer. Door het vele zuurstof wat de woestijnroos produceert, zal het klimaat en omgevingslucht verbeteren.

Graag geziene gast

Vanaf half mei zijn ze weer te koop…de woestijnroosjes voor tuin, terras en balkon. De hoofdkleuren zijn geel, rood, paars, roze en wit. Je kunt met deze kleuren heel goed combineren in manden en bakken met bijvoorbeeld klimopplanten. De bloei van de “buiten”soorten kan wel duren tot september.

Droge gebieden

Oorspronkelijk groeien deze sterke vetplanten in droge gebieden. Temperatuurverschillen zijn erg groot en soms kan er wel 35 graden verschil zitten tussen dag en nacht. Vandaar dat deze plantjes het ook zo goed doen in het Nederlandse klimaat. Er zijn mensen die de plantjes wat oubollig vinden…Maar wanneer je een goede combinatie maakt met andere potplanten of met de juiste kleur pot, kun je heel veel plezier hebben van dit woestijnroosje.

Hoeveel water mag deze plant?

Hierboven staat zo links en rechts al beschreven, dat de plant niet veel water nodig heeft. Maar hoeveel is nu precies de bedoeling?

In de zomermaanden ééns in de 2 weken een scheut water en in de wintermaanden is een keer in de 4 tot 6 weken genoeg. Laat goed opdrogen tussen beide gietbeurten.

Na de bloei

Heel veel mensen zien dit plantje als weggooimateriaal. Gooi de uitgebloeide plant nog niet weg  maar verwijder alle uitgebloeide bloemen en zet de Kalanchoë 4 weken op een donkere plek in huis. Een donkere kast is prima! Haal na deze maand rust, de plant uit de kast, verpot deze desnoods en zet weer op de oude plek. Je zult zien dat de bloei weer helemaal terug komt. Een Kalanchoë bloeit ongeveer 8 weken. Na de 8 weken bloei kun je bovenstaande tip weer herhalen. Er is dus een periode van rust en een bloeiperiode. Deze cyclus duurt dan ongeveer 3 maanden. In de wintermaanden ligt dat weer even anders. Dan kan na de donkere periode in het voorjaar de plant weer tevoorschijn worden gehaald. De rustperiode is dan wat langer…

Kalanchoë vermeerderen

Dit plantje is gemakkelijk te stekken. Dit kan door middel van een stengelstek, maar kan ook met een bladstek. Laat, wanneer je een stek hebt afgeknipt, deze goed drogen. Een stengelstek moet ongeveer 10 cm lang zijn. Zorg dat aan de bovenzijde 3 tot 5 blaadjes blijven zitten. De onderste bladeren mag je verwijderen.

Deze stek steek je in droge aarde. Het beste is cactusaarde waar wat extra zand aan is toegevoegd. Na een week of 2 controleren of er worteltjes zijn gevormd. Je trekt aan het stekje en wanneer dit weerstand biedt, is de beworteling een feit. Geef dan een klein beetje water en kweek het plantje rustig op.

Wanneer je gaat voor een bladstek, zoek dan een gezond exemplaar uit. Paar dagen laten drogen en vervolgens in droge aarde stoppen. Na 2 weken controleren op wortelvorming en opkweken als zelfstandige plant.