Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Laurier stekken

sproution

sproution

De Laurus nobilis behoort tot de laurierfamilie en is een prima plant om in de tuin aan te planten. Laurier is ook erg bekend als keukenkruid. Van oorsprong is de Laurierplant afkomstig uit het oostelijk deel van het Middellandse zeegebied. In Turkije, Griekenland en Georgië wordt de laurier veelvuldig gezien. Wanneer er genoeg beschutting is kan deze plant de Nederlandse winters overleven. Vaak worden deze planten als kuipplant verkocht en wanneer deze op een lekker beschut plekje kan staan zal deze een overvloed aan witte bloemetjes produceren.

Laurierblad

De 5 cm. lange bladeren kunnen worden gedroogd en gebruikt als kruid in stoofpotten en soepen. Wanneer je een lekkere bouillon gaat trekken, dan zijn de gedroogde laurierbladeren geweldig om een fijne smaak aan soepen te geven. Het is wel nodig om het blad na het trekken van de bouillon te verwijderen. Het welbekende laurierdrop wordt uiteraard met laurierblad gemaakt. De uitgesproken smaak komt bij deze drop goed naar voren.

Drogen laurierblad

Om laurierblad te bewaren kan het op een paar manieren worden gedroogd. Je kunt takjes met het blad ophangen in een droge ruimte (zolder). Maar in de zon drogen kan uiteindelijk ook. Er zijn ook droogapparaten waarin je de bladeren kan drogen. Deze ovens gaan tot 50 graden. Uiteraard zou je dit ook in je eigen oven kunnen doen.

Laurierblad, maar ook de gedroogde bessen van de laurierplant, kunnen gemakkelijk een aantal jaren worden bewaard in een luchtdichte pot.

Terrasplant

Vooral als terrasplant is de Laurus nobilis populair. Het mooie, groene, glimmende blad is een ware aandachtstrekker. De Laurier heeft wel een goede verzorging nodig. Bemesten van deze plant is echt nodig, vooral ook omdat de plant meestal in een kuip wordt gehouden.

In de winter heeft de laurier een rustperiode waar hij in het vroege voorjaar uit ontwaakt. Wanneer je deze kuipplant in een garage of schuur laat overwinteren, kun je deze naar buiten brengen wanneer de temperatuur  niet meer onder de -3°C zal dalen. Zet hem dan op een beschaduwde plek. Dus niet direct in de volle zon.

Wanneer de kuipplant wat is gewend kan deze goed in de zon. Let er met water geven op dat jong, slap blad duidt op te weinig water. Geel blad aan de laurier laat zien dat er te veel water is gegeven.

Groei

De groeiperiode is van maart tot augustus. Tijdens dit stadium mag 3 tot 4 keer per week water worden gegeven. Zorg er wel voor dat er geen water in de pot blijft staan. Een paar gaten aan de onderzijde kunnen er voor zorgen dat het water weg kan vloeien.

Een laurier groeit langzaam en heeft voor een gezonde groei voldoende voeding nodig. Gebruik mest die speciaal bedoeld is voor bladhoudende heesters.

Besjes

De Laurier is een groenblijvende, houtachtige heester die kan bloeien met witte bloempjes. Een wat oudere plant kan besjes geven. Dit zijn zwarte bessen die in elke bes slechts één zaadje heeft. De typisch aromatische geur kan worden verkregen door over het blad te wrijven. De blaadjes kunnen zwel vers als gedroogd in de keuken worden gebruikt.

De Lauwerkrans

Romeinse officiers droegen tijdens hun triomftochten lauwerkransen. Deze werden gemaakt van de takken en bladeren van de laurier. Het was een teken van overwinning. Nog steeds zie je dat de laurierkrans een symbool is voor succes en overwinning.

Het blad van de Laurierboom symboliseert onvergankelijkheid, roem en eerbetoon. Ook kan het symbool staan voor het eeuwige leven.

Ziektes

Zoals eigenlijk elke plant is ook de laurier bevattelijk voor bepaalde ziektes. Hagelshot, valse meeldauw en bladvlekkenziekte zijn de specifieke ziektes die je op een Laurier kunt aantreffen. Laurierhagen kunnen tevens worden getroffen door slakken, luizen, de laurierroestmijt en taxuskevers.

Laurier stekken

Je kunt de laurier vermeerderen door te zaaien en te stekken. Echter…zaaien is echt voor de geroutineerde tuinier en vergt nogal wat geduld. In elk besje zit 1 zaadje. Om aan goed zaad te komen heb je een mannelijk en een vrouwelijke laurier nodig. In Nederland is de temperatuur lager dan waar de plant vandaan komt. Het is dan ook best moeilijk om een Laurus nobilis te kweken. Maar de aanhouder wint!

Kopstekken

Stekken met een kopstek van de plant is uiteraard wat gemakkelijker. Doe dit bij voorkeur bij de wat oudere Laurierplant.

Neem 10 cm. lange stekken en doe dit in september. Doop de stekken in stekpoeder en zet ze in stekgroend. Stekpoeder zorgt er voor dat er geen schimmelontwikkeling plaatsvindt en bevordert de wortelvorming. Zorg dat de stekken in een warme, vochtige omgeving kunnen opgroeien.

Na ongeveer één jaar is de stek zo groot dat deze kan worden uitgeplant.

Opschot

Je kunt ook nog stekken op de volgende manier. Rond de moederplant zal “opschot” opkomen. Deze kunnen worden losgesneden van de moederplant en apart worden opgekweekt in een pot. Opschot zijn wilde scheuten die je met wortel en al kunt lossnijden van de moederplant en direct in een pot met aarde kunt planten.