Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Search
Close this search box.

Lavendel stekken

sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

Wanneer we het over Lavendel hebben, gaat het over de kleur en de geur. Heerlijk geurende lavendel naast een mooie struik rode rozen geeft de tuin een chique uitstraling. Ouderwets chique kun je wel zeggen. Al vanaf oudsher wordt de Lavendel Augustifola gekweekt om de mooie paarse bloempjes en de heerlijke geur.

Van oorsprong komt de lavendel uit de landen rond de Middellandse zee. Mensen die daar vroeger woonden gingen op zoek naar de lavendel om te gebruiken als kruid en vanwege de helende eigenschappen.

Bloei en snoei

Rond de maanden juni en juli bloeit de Lavendel. Wanneer je in deze periode door de Provence in Frankrijk bent gereden zal zich zeker de prachtige paarse lavendelvelden herinneren. En dan die geur…die is overweldigend. Heb je een bloeiend lavendelstruikje zorg dan dat de bloemetjes direct na de bloei worden verwijderd. Na deze snoei wordt de vorming van nieuwe scheuten gestimuleerd.

Nog voordat de Lavendel gaat groeien vindt de hoofdsnoei plaats. Dit zal zo rond maart/april zijn. En dan na de bloei in september de tweede snoei.

Snoei is verreweg het belangrijkste onderdeel van de verzorging. Wordt de Lavendel niet op tijd gesnoeid dan ontstaat verwildering en zal de groei naar de binnenzijde van de plant verplaatsen. De twijgen gaan verhouten en zullen kaal worden.
Heeft er een strenge winter plaatsgevonden dan kan het bovenste gedeelte bevriezen. Het is geen ramp. Gewoon flink terugsnoeien in het voorjaar en de plant loopt weer prima uit.
Een lavendelplant is een sterke plant die wel 15 tot 30 jaar oud kan worden. Zelfs bij barre omstandigheden kan een lavendelstruikje gedijen. Droge, kalkachtige en zelfs stenige grond is geen probleem.

Lavendel aanplanten

Het hele jaar door kan lavendel worden aangeplant. De grond mag dan niet bevroren zijn en het mag niet vriezen. Lavendel houdt van zon, dus zet hem op een plek met volle zon. Halfschaduw is ook geen probleem maar zorgt dan wel voor minder bloei.

Kalk is de voedingsstof die lavendel hard nodig heeft. Voeg dus kalk toe in het plantgat wanneer je de lavendel aanplant. Elk jaar een onderhoudsdosis kalk en de lavendel blijft gezond. Verder heeft deze struik niets nodig.

Water

Water geven is overbodig voor de lavendel. Zelfs bij grote droogten is het nog niet nodig om te bewateren. De plant zoekt zelf vocht op. Een lavendelplant zal eerder bezwijken door te veel water dan te weinig.

Kalkrijke grond

Lavendel is gek op kalkrijke grond die goed doorlatend is. Wanneer de planten per ongeluk in aanraking komen met bemeste tuinaarde of een korrelmeststof  kunnen zomaar het loodje leggen. Mest heeft ook een negatief effect op de bloemknoppen. Dus geef nooit geen mest aan lavendel. Kalk is wel een stof die de planten goed laat gedijen.

De geur van lavendel

De oude Grieken gebruikten de lavendel al om zich in te baden. Bloemetjes van de lavendel kunnen worden afgeknipt en gedroogd. Gebruik het als luchtverfrisser. De gedroogde bloemetjes kunnen in een katoenen of linnen zakje worden gedaan en tussen kleding worden gelegd. Dit verdrijft tevens de motten.

Van Lavendel wordt ook olie gemaakt. Dit helpt bij kneuzingen, wondjes en insectenbeten. Ook helpt de olie bloeddrukverlagend. Jezelf insmeren met lavendelolie helpt tegen slapeloosheid, depressie, stress en spanning.

Wat combineert mooi met Lavendel?

Planten die uit het Middellandse Zeegebied hun oorsprong vinden, passen prima bij lavendel. Santolina is een mooi voorbeeld. Ook rozen zijn fantastische buren van de lavendel. Als opvulling in buxusvakken worden ook heel vaak Lavendelplanten gebruikt. En wat te denken van een lavendelhaagje? Lavendel is een zeer functionele plant die in iedere tuin een plakje zou moeten hebben.

Lavendel stekken

Hoe leuk is het om je eigen planten te kweken. Lavendel is gemakkelijk te vermeerderen. De beste periode om lavendelplanten te vermeerderen is in de zomermaanden tussen juni en augustus. De stekken hebben dan alle tijd om, voordat de winter invalt, te wortelen. Het duurt ongeveer 2 maanden voordat er worteltjes zijn gevormd.

Zorg dat je stekken van de lavendel neemt wanneer deze is uitgebloeid.

Ga als volgt te werk:

Knip stekken van de lavendel af wanneer deze geen bloemetjes meer heeft. De stekjes moeten ongeveer 5 tot 8 cm. zijn. Knip de top er uit. Verwijder de onderste blaadjes en snij de steel schuin af.

Zorg dat je zaadbakjes hebt gevuld met potgrond wat is vermengd met wat zand en grit. Steek vervolgens de stekken tot aan de blaadjes in de grond. Zet de stekjes niet in de volle zon maar in half schaduw en geef regelmatig wat water. Het wortelen duurt een maand of 2. Zet ze dan over in een potje. De stekken kunnen in mei van het volgend jaar worden uitgeplant op een zonnig plekje.

Lavendel splitsen of zaaien

Lavendel splitsen doe je door de plant uit de grond te halen en in 2 of meerdere stukken te splitsen. Plant daarna de struikjes weer uit en geef water. Water geven hoeft daarna nog af en toe te worden gedaan.

Zaaien kan worden gedaan vanaf half februari tot april onder glas. Het kiemen duurt ongeveer 4 weken. Zorg dat de plantjes stevig zijn voordat ze worden uitgeplant. Uitplanten kan na 15 mei in de volle grond. De onderlinge afstand moet minimaal 45 cm. zijn. Wil je een lavendelhaagje dan is 30 cm. de juiste afstand. Geef na het planten de lavendel water. Daarna spaarzaam omgaan met water.

 

Veelgestelde vragen

Wat is de beste periode om lavendel te stekken?

De beste periode om lavendel te stekken is in het voorjaar, wanneer de plant actief groeit.

Hoe kan ik het beste lavendel stekken?

Je kunt lavendel stekken door een gezonde tak af te knippen, de onderste bladeren te verwijderen en de tak vervolgens in potgrond te planten.

Moet ik de stekken van lavendel in de zon zetten?

Ja, lavendel gedijt het beste in volle zon, dus zet de stekken op een zonnige plek in de tuin.

Hoe vaak moet ik de lavendel stekken water geven?

Geef de lavendel stekken regelmatig water, maar zorg ervoor dat de grond tussen gietbeurten opdroogt om wortelrot te voorkomen.

Hoe lang duurt het voordat de lavendel stekken wortels krijgen?

Het kan enkele weken tot een paar maanden duren voordat de lavendel stekken voldoende wortels hebben ontwikkeld om te worden getransplanteerd.

Moet ik de lavendel stekken bemesten?

Het is niet noodzakelijk om de lavendel stekken direct na het stekken te bemesten, maar je kunt na verloop van tijd een lichte meststof gebruiken om de groei te bevorderen.