Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Lidcactus stekken

Picture of sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

De lidcactus is een graag geziene plant, vooral rond de kerstdagen. Dan wordt deze plant ook wel kerstcactus genoemd. De lidcactus zijn de planten van het geslacht Schlumbergera en behoort tot de cactusfamilie. Van oorsprong komt deze plant uit Brazilië, waar deze volop bloeit in de natuur. In 1858 werd deze plant voor het eerst beschreven en kwam later in zwang als potplant. De Lidcactus is verkrijgbaar in fantastische kleuren!

Verzorging

Water geven

Een cactus heeft weinig water nodig en kan tijden zonder vocht. Geef de cactus soms in één keer flink wat water. Dat is vele malen beter dan elke week een klein beetje. In Brazilië kan het na een lange tijd droog te zijn geweest plotseling lang en hard regenen. Een lidcactus heeft het vermogen om langere tijd water op te slaan. Zo verzorgt de plant zijn eigen waterbehoefte.

Standplaats

De standplaats in huis mag voor een Lidcactus aan de koele kant zijn. Niet warmer dan een graad of 15 is perfect.

Direct zonlicht vindt een lidcactus niet prettig. Wanneer er knoppen aan deze plant verschijnen is het niet goed om deze cactus te verplaatsen. De Schlumbergera houdt absoluut niet van beweging en verandering. Zet je de plant tijdens de ontwikkeling van de bloemknoppen op een andere plek, dan kan de lidcactus zijn knoppen laten vallen.

Zet een klein streepje op de pot en zorg dat dit altijd dezelfde richting is. Mocht je onverwacht toch even de plant moeten verzetten dan is dit streepje een gemakkelijk hulpmiddel om de cactus steeds weer in dezelfde stand te zetten.

Kenmerken Lidcactus

Sommige Lidcactussen bloeien in januari en februari, terwijl andere soorten in november en december hun bloemen laten zien. De kleuren roze, rood en wit zijn de hoofdtinten. De plant wordt 20 tot 30 cm. Groeit breed opgaand. Kan prima als hangplant worden gebruikt. Weinig water nodig en een lichte standplaats maar niet in de zon.

Na de bloei hoeft er praktisch niks meer met de lidcactus worden gedaan. Klein beetje water geven en rond de maanden augustus en september helemaal niets…

De Lidcactus en kerstmis

Rondom de kerstdagen zijn de dagen donker en kort. Hoe leuk is het om de boel op te vrolijken met een bloeiende kerstcactus. Genieten van kleurrijke, bloeiende planten. Een echte blikvanger die mooi combineert met de kerstboom. Een Schlumbergera is ideaal voor aanplant in een hanging basket.

Verpotten

Wanneer je één maal per jaar je Lidcactus gaat verpotten, zet deze dan in goede cactusgrond. Er zijn speciale soorten die hoogwaardig en luchtig zijn. En dat heeft de Lidcactus dus echt nodig. Het beste is om de plant vóór de bloei te verpotten. Vooral voor de jonge lidcactus is het belangrijk dat deze wordt verpot. Er moet voldoende ruimte zijn om te groeien.

  • Zorg voor een schone pot en deze moet natuurlijk groter zijn dan de huidige pot.
  • Zet nu de lidcactus in de pot en vul deze aan met cactusgrond.
  • Geef daarna een flinke scheut met water. Op deze manier kan de plant er weer een poosje tegen.

Snoeien

Na de bloei is het verstandig om de uitgebloeide bloempjes te verwijderen. Dan kan de energie weer naar de knoppen voor de volgende bloei. Het kost enorm veel energie van de plant wanneer je de uitgebloeide bloemen laat zitten.

Lidcactus stekken

Een lidcatus heeft nog wel eens,  dat er stukjes vanaf kunnen breken. Gooi deze stukken niet weg maar creëer een nieuwe plant. De Lidcactus heeft als het ware “leden”, dit zijn de bladstekken.. Deze kunnen worden gebruikt om te vermeerderen. Er zijn lidcactussen die tijdens Pasen bloeien maar ook de Kerstcactus is bij veel mensen bekend.

De Lidcactus is een langzame groeier. Neem daarom meerdere stekken tegelijk om wat sneller een vollere plant te krijgen. Soms zie je bij de volwassen Schlumbergera al kleine worteltjes groeien. Haal met een schoon mesje dit blad met worteltjes van de moederplant en zorg dat de wortels niet beschadigen. Zet nu de stekken bij elkaar in een pot met cactusgrond. Zet de pot op een warm plekje. Heb wel geduld…Het kan echt weken duren voordat je ziet dat de stek gaat uitlopen. Wanneer je blaadjes (“leden”) ziet verschijnen, dan is dat een teken dat de stekjes zijn aangeslagen en een nieuwe plant gaan vormen.

De simpelste manier om een lidcactus te vermeerderen is het direct in de aarde steken van een stek. Maar het kan ook door de stek te laten wortelen in water. Zet direct na het afknippen het stekje in het water. Het blad moet zo veel mogelijk boven het water blijven. Verversen wanneer het water troebel wordt. Wanneer de wortels lang genoeg zijn kan de stek in de aarde worden gezet. In het begin wat meer water geven.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik een lidcactus stekken?

Om een lidcactus te stekken, snijd je een gezonde, volgroeide bladsegment af met een scherp mes. Laat het bladsegment een paar dagen drogen totdat de snijwond is genezen, en plant het vervolgens in potgrond. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig is en de plant voldoende licht krijgt.

Wat is de beste tijd om een lidcactus te stekken?

De beste tijd om een lidcactus te stekken is in het voorjaar of de zomer, wanneer de plant actief groeit. Dit geeft de stek de beste kans om goed te wortelen en te groeien.

Hoe lang duurt het voordat een lidcactus stek wortels krijgt?

Het kan enkele weken tot maanden duren voordat een lidcactus stek wortels krijgt, afhankelijk van factoren zoals temperatuur, licht en vochtigheid. Geduld is belangrijk bij het stekken van planten.

Moet ik mijn lidcactus stek in direct zonlicht plaatsen?

Lidcactussen gedijen goed bij helder, indirect zonlicht. Direct zonlicht kan de plant verbranden, dus het is beter om de stek op een plek te zetten waar hij wel licht krijgt maar niet direct in de zon staat.

Hoe vaak moet ik mijn lidcactus stek water geven?

Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, maar niet drassig. Geef de plant water wanneer de bovenste laag van de grond droog aanvoelt, meestal eens in de 1-2 weken, afhankelijk van de omstandigheden.

Wat zijn veelvoorkomende problemen bij het stekken van een lidcactus?

Veelvoorkomende problemen bij het stekken van een lidcactus zijn wortelrot door te veel water geven, en het niet goed laten drogen van de stek voordat hij geplant wordt. Zorg dus voor goede drainage en laat de stek voldoende drogen.

nl_NLNederlands