De Aeschynanthus of Lipstickplant is een geliefde kamerplant die jaar na jaar bloeit met prachtige, felrode bloemetjes. Zoals de naam al zegt, de bloemen lijken op een lippenstift. Een plant die houdt van een hoge luchtvochtigheid en een goede, lichte plek. De lipstickplant is een hangplant en geeft bloemen van april tot en met september, mits de verzorging oké is. Er zijn verschillende varianten. De plant met klein blad en de soorten met grotere en gekrulde bladeren. Onderstaande foto laat een lipstickplant met kleiner blad zien.
- De Aeschynanthus japhrolepis is de soort met kleine blaadjes. Van oorsprong een Aziatische plant die in de natuur als epifyt leeft. Dit betekent dat deze lipstickplant groeit op bomen, rotsen en andere planten. Hij haalt zijn voedingsstoffen uit de lucht. De lianen van deze plant kunnen in zijn natuurlijke omgeving, wel 3 meter lang worden. Elke dag de plant een sproeibeurt geven wordt erg gewaardeerd. Deze plant houdt van vochtige omstandigheden maar absoluut niet van natte voeten.
- De Aeschynanthus Lobbianus heeft sierlijk, krullend blad en heeft dezelfde eigenschappen als bovenstaande Lippenstiftplant. Hang de plant op een lichte plek waar geen direct zonlicht op valt.
- De Aeschynanthus Marmuratus heeft geheel ander blad dan zijn bovenstaande broeders. Het is groter en laat een fraaie bladtekening zien. De eigenschappen van deze soort is hetzelfde als bovenstaande planten.
Bloem der schaamte
De Aeschynanthus wordt ook wel “Bloem der schaamte” genoemd. Dat heeft uiteraard met de rode bloeiwijze te maken. Hieronder vindt je wat verzorgingstips van de kweker om de plant in zo’n goed mogelijke conditie te houden.
Water geven
De lipstickplant houdt van een hoge luchtvochtigheid. Sproei daarom elke dag, maar geef niet al te veel water. De potgrond mag vochtig zijn maar niet zeiknat. In de wintermaanden pas wat water geven, wanneer de grond droog aanvoelt. Voel met je vinger in de aarde hoe nat of droog deze is. Geef zo gemiddeld 2 x per week een scheutje water en dan liefst lauwwarm. Erg koud water heeft deze plant een hekel aan.
Waar zet je deze plant neer?
Zet de plant op een lichte plek maar zorg er voor dat er geen direct zonlicht op valt. Wil je verzekert zijn van een bloeiende plant geef dan in de winter een rustperiode. Dit betekent dat de Lipstickplant in een wat koudere ruimte moet bivakkeren van ongeveer 15 graden Celcius. Geef dan spaarzaam water. Zodra de knoppen te zien zijn hang je de plant in een warmere omgeving en ga je weer meer water geven.
De bloei kun je aan het einde van het voorjaar verwachten en kan wel duren tot september.
Verpotten
Wanneer de plant zo’n beetje uit zijn pot barst, wordt het tijd om te gaan verpotten. Doe dit bij voorkeur in de lentemaanden. Het is een aanrader om een pot te kiezen die 20% groter is dan de vorige.
Wanneer je voeding wil geven aan de lipstickplant doe dit bij voorkeur in voorjaar en zomer. Het najaar en de winter is dit absoluut overbodig.
De Aeschynanthus is niet giftig en heeft zelden last van ongedierte. Mocht het toch gebeuren dat je beestjes tussen het blad vindt dan zijn dit luizen. Het komt echter zelden voor dat een bladluis kiest voor deze plant.
Snoeien
Vallen de bloemen uit je plant terwijl ze nog niet zijn uitgebloeid? Meestal krijgt de plant dan te weinig water. Door deze plant regelmatig te snoeien, stimuleer je de groei van nieuwe scheuten. De plant gaat dan voller ogen!
Stekken van de Lipstickplant
Stekken van de Aeschynanthus is supermakkelijk. Knip in de lente of zomermaanden éénderde deel van een stengel en haal de onderste blaadjes er af. Wanneer je meerdere stengelstekken neemt kunnen deze later gezamenlijk in een pot worden gezet.
Zet de stengels in een glas water en wacht tot er worteltjes zijn gevormd. Dit kan best even duren. Wanneer de worteltjes een paar centimeter zijn kunnen de stekken worden opgepot. Houd de grond vochtig en je zult na een aantal weken zien, dat de stekken gaan groeien en steeds weer nieuwe uitlopers krijgen.
Stekstation
Het gebruik van een stekstation is fantastisch wanneer je veel met stekken bezig bent. Met dit object is er eigenlijk 100% zekerheid dat je stekjes flink gaan wortelen en je zaadjes zullen ontkiemen. De aanschaf is simpel. Binnen een paar dagen heb je dit product in huis en kun je aan de slag met stekjes en zaadjes.
Bovenstaande foto laat 3 stekstations zien. Deze kunnen namelijk simpel aan elkaar worden geklikt. Een functioneel en prachtig design product.
Veelgestelde vragen
Hoe kan ik een lipstickplant stekken?
Om een lipstickplant te stekken, knip je een gezonde zijtak af met minimaal twee knopen. Verwijder de onderste bladeren en zet de stek in water of direct in potgrond. Zorg voor voldoende licht en houd de grond vochtig totdat de stek wortels heeft ontwikkeld.
Wat is de beste tijd om een lipstickplant te stekken?
De beste tijd om een lipstickplant te stekken is in de lente of de zomer, wanneer de plant actief groeit. Op dat moment hebben de stekken de meeste kans om succesvol te wortelen.
Hoe lang duurt het voordat een lipstickplant stek wortels ontwikkelt?
Het kan enkele weken tot enkele maanden duren voordat een lipstickplant stek voldoende wortels heeft ontwikkeld om op eigen kracht te groeien. Geduld en goede verzorging zijn belangrijk.
Hoe kan ik zien dat mijn lipstickplant stek wortels heeft ontwikkeld?
Je kunt controleren of je lipstickplant stek wortels heeft ontwikkeld door voorzichtig aan de stek te trekken. Als je weerstand voelt, betekent dit dat er wortels zijn gevormd. Je kunt ook voorzichtig de stek uit de grond halen om de wortelgroei te controleren.
Wat zijn tips voor het succesvol stekken van een lipstickplant?
Zorg voor een scherpe en schone snoeischaar om de stek af te knippen. Plaats de stek op een warme en lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Houd de grond vochtig maar niet drassig, en geef de stek regelmatig water.
Kan ik meerdere stekken van een lipstickplant tegelijkertijd maken?
Ja, je kunt meerdere stekken van een lipstickplant tegelijkertijd maken, zolang elke stek minimaal twee knopen heeft en voldoende blad om fotosynthese uit te voeren. Zorg voor voldoende ruimte tussen de stekken zodat ze elkaar niet belemmeren in hun groei.
Wat moet ik doen nadat mijn lipstickplant stek wortels heeft ontwikkeld?
Zodra je lipstickplant stek voldoende wortels heeft ontwikkeld, kun je hem voorzichtig verplanten naar een pot met verse potgrond. Blijf de jonge plant goed verzorgen door regelmatig water te geven en hem op een lichte plek te zetten.