Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Livistona stekken

Picture of sproution

sproution

Hey, stekken is vet cool

Maar wist je dat je favoriete kamerplanten ook te kweken zijn vanuit zaden?

Bekijk onze zaden Bekijk overige stektools

De Livistona Rotundifolia is een palmsoort maar dan in een wat kleinere vorm. Deze plant wordt ook wel Chinese waaierpalm genoemd. En dat is ook niet zo vreemd, want de bladeren hebben de uitstraling van een waaier. Een veel gekocht soort palmpje, mede omdat deze zo klein is. In Nederland groeit de palm ongeveer 15 cm. per jaar. Dat is niet echt veel. Toch kan deze plant een hoogte van 12 meter bereiken wanneer hij in de vrije natuur opgroeit.

Livistona palmen stellen geen hoge eisen aan de lichtintensiteit. Vermijd echter wel een standplaats voor een raam op het zuiden. Te veel licht zal het blad vergelen en bij minder licht zal de groei afnemen.

Vocht

De grond voor deze palmen altijd vochtig houden, zonder dat de Livistona palm met zijn wortels in het water staat. Het is daarom verstandig regelmatig water te geven, maar niet te veel per gietbeurt. Livistona palmpjes drogen minder snel uit wanneer deze in een grotere pot met meer verse aarde worden geplaatst. Zo is er meer grond aanwezig om vocht vast te houden.

In onze huiskamers zal deze plant zeker géén 12 meter worden. De Livistona kan jarenlang aan de kleine kant blijven. Maar dit is juist wat mensen aantrekkelijk vinden aan deze Chinese waaierpalm.

green fan palm

Licht en warmte

Deze plant is gemakkelijk. Stelt geen hoge eisen aan lichtintensiteit maar waak er wel voor dat er niet al te veel direct zonlicht op de Waaierplant valt. Een raam op het zuiden is not-done. Het is echter wel zo dat te weinig licht geen goede ontwikkeling geeft aan deze plant. De groei is er dan helemaal uit. Bij te veel licht zal het blad vergelen. Het is dus belangrijk om een middenweg te kiezen. Een standplaats op het noorden is helemaal perfect. Voldoende licht en géén direct zonlicht.

Plant van het jaar

De Livistona werd een aantal jaar geleden uitgeroepen tot Bureauplant van het jaar. Deze leuke plant vraagt dan ook een minimum aan verzorging en is dus vooral op kantoren in trek. Maar ook in de huiskamer is deze waaierpalm een eye-catcher. De Waaierpalm is ook nog is erg gezond om in je omgeving te hebben. Deze is namelijk luchtzuiverend. Hieronder een aantal punten die kenmerkend zijn voor de Livistona.

  • Kan prima op een wat donkerder plekje worden geplaatst
  • Moet vochtig worden gehouden. De potgrond mag niet uitdrogen.
  • 1 x per week besproeien is een pré.
  • 1 x per maand een mestgift houdt deze plant gezond.
  • In de wintermaanden nooit kouder zetten dan 15 graden Celcius.
  • Géén direct zonlicht maar halfschaduw.

Kun je deze plant zelf vermeerderen?

De Livistona behoort tot de waaierpalmen . Er zijn uiteindelijk drie soorten van deze planten. De Rotundifolia is eigenlijk wel de bekendste. Deze plant heeft wat meer rondere bladeren. De Chinensis heeft helder blad en de Australis herken je aan het donkere blad. Deze planten zijn absoluut niet veeleisend en verrassen je steeds weer met mooi, fris groen blad. Wanneer je een van deze planten moet verpotten, trek dan rustig een paar handschoenen aan. De stekels die op de stengels zitten kunnen je gemeen verwonden.

Stekken

Stekken van deze planten kun je beter overlaten aan een professional. Het is misschien gemakkelijker om deze palmsoort te zaaien.

person holding small beans

Zaaien

Wanneer je het zaad van deze bijzondere palm hebt kunnen aanschaffen kun je aan de slag met zaaigrond. Het is een uitdaging om de Waaierpalm door middel van zaad te vermeerderen. Van nature houdt de plant van vochtige omstandigheden. Om zaad te laten ontkiemen heb je de juiste situatie nodig. Een stekstation zou kunnen helpen om met succes je eigen kamerplanten op te kweken. Het zaad van de waaierpalm moet licht worden opgeschuurd en worden geweekt in lauwwarm water. Laat 24 uur de zaden op een rustig, warm plekje in het water weken.

Zaai ondiep in zaai- of stekgrond bij een temperatuur van ongeveer 24 graden. Zorg dat de aarde constante vochtig blijft. Kiemen kan een aantal weken duren.

Stekstation

Zaaien in een stekstation gaat vele malen sneller en makkelijker dan op de vensterbank. Altijd de juiste temperatuur en luchtvochtigheid.

Een stekstation;

  • Bespaart ruimte
  • Simpel te bevestigen aan een raam
  • Het juiste klimaat voor je zaailingen
  • Meer ruimte voor je plantjes
  • Ook geschikt om verticaal mee te tuinieren

Kortom een product waar je wat aan hebt! Milieuvriendelijk en gemakkelijk te installeren.

Plaat bevestigen stekstation

Zaad laten ontkiemen

Sommige planten zijn moeilijk op te kweken uit zaad. Het kan soms weken duren voordat een zaadje gaat ontkiemen. Met een Stekstation als hulpmiddel heb je meer kans, dat ook de moeilijk te ontkiemen zaden, gewoon hun plantjes laten zien. Superleuk om bijvoorbeeld zaden van de Livistona te zien ontspruiten en op te kweken tot een volwassen plant.

Zelf planten uit zaad opkweken geeft;

  1. Minder kosten: Kamerplanten kweken uit zaden is over het algemeen goedkoper dan het kopen van volgroeide planten. Je kunt een groot aantal kamerplanten kweken uit één enkel zaadpakket. Resultaat is, dat je meer waar hebt voor je geld.
  2. Grotere keus: Met zaden heb je toegang tot een veel verschillende soorten kamerplanten. Je kunt kiezen uit een breed scala aan , vormen en variaties en kleuren om de perfecte planten voor je woning te kweken.
  3. Meer voldoening: Het hele proces van zaaien, verzorgen en zien hoe je planten groeien, kan buitengewoon bevredigend zijn. Het kweken van kamerplanten uit zaden geeft je een gevoel van prestatie en verbondenheid met de natuur.
  4. Planten zijn gezonder, minder snel ziektes: Door kamerplanten vanaf het begin te kweken, heb je meer beheersing over de gezondheid. Je hebt controle over de meststoffen, omgevingsomstandigheden en bemesting. Mede daardoor krijg je gezondere planten.

Sproution verkoopt naast het stekstation en andere hulpmiddelen om te gebruiken bij stekken en zaaien, ook zaden van bijzondere planten. Bekijk de zadenlijst en neem contact op wanneer je hier vragen over hebt. Wil je meer informatie over de zaden die wij verkopen klik dan op de volgende link.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik een Livistona stekken?

Om een Livistona te stekken, snijd je voorzichtig een gezonde stengel af met een scherp mes. Zorg ervoor dat de stek minstens één knoop heeft en verwijder eventuele bladeren aan de onderkant. Plaats de stek in water of potgrond en zet hem op een lichte plek.

Hoe lang duurt het voordat een Livistona stek wortels krijgt?

Het kan enkele weken tot maanden duren voordat een Livistona stek voldoende wortels heeft ontwikkeld om geplant te worden. Houd de stek regelmatig in de gaten en zorg voor voldoende vocht en licht.

Hoe verzorg ik een Livistona stek?

Geef de Livistona stek regelmatig water, maar vermijd teveel water om wortelrot te voorkomen. Zet de stek op een warme en lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Verpot de stek indien nodig naar een grotere pot met verse potgrond.

Kan ik een Livistona stek direct in de volle grond planten?

Het is beter om een Livistona stek eerst in water of potgrond te laten wortelen voordat je hem in de volle grond plant. Op deze manier kan de stek sterker worden en beter groeien in zijn nieuwe omgeving.

Wat zijn veelvoorkomende problemen bij het stekken van een Livistona?

Veelvoorkomende problemen bij het stekken van een Livistona zijn wortelrot door teveel water, gebrek aan licht waardoor de stek niet goed groeit, en het gebruik van verkeerde potgrond die de ontwikkeling van de wortels kan belemmeren.

nl_NLNederlands